Golfplaten leggen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer staat beschreven hoe u zelf een dak kunt maken met golfplaten. Golfplaten daken komt u vaak tegen bij een carport, houtopslagplaats, tuinhuis of bijvoorbeeld een hondenhok. Daarnaast zijn golfplaten in verschillende kleuren verkrijgbaar. Hieronder wordt stap voor stap uitleg gegeven hoe u de golfplaten dient te bevestigen en waar u op moet letten.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in uw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Soorten golfplaten

Er zijn 3 soorten golfplaten. Van bitumen, pvc en polycarbonaat. De bitumen golfplaat is het sterkst. Het voordeel van pvc of polycarbonaat golfplaten is, dat ze licht zijn qua gewicht en in een transparante uitvoering verkrijgbaar zijn. De transparante uitvoering laat het daglicht door, waardoor u geen donkere ruimte krijgt. Afhankelijk van het doel van het dak, kunt u zelf uw keuze maken.

Draagconstructie van het dak

De latten waarop de golfplaten worden bevestigd hebben doorgaans een afstand van circa 60cm. Dit kan verschillen per type golfplaat dat u gebruikt, maar met een afstand van 60cm zit u altijd goed. Het kan namelijk zijn dat een afstand van 80cm ook wel mogelijk is. Bij de aanschaf van de golfplaten kunt u hiervoor altijd informatie inwinnen in de bouwmarkt/winkel. Het hout dat u gaat gebruiken voor de draagconstructie van het dak dient wel water bestendig te zijn. Dit om te voorkomen dat hout krom gaat trekken en vervorming van de golfplaten plaats kan vinden. De draagconstructie van het dak dient minimaal 10 graden te zijn, een afschot van 17cm per meter.

De golfplaten leggen

De golfplaten worden in verband gelegd op de draagconstructie van het dak. De golfplaten worden altijd in tegengestelde richting op de draagconstructie gemonteerd. Het is van belang dat de eerst golfplaat precies haaks op de draagconstructie wordt aangebracht, want vanuit hier gaat u verder werken.

Let er wel op dat overlapping van de golfplaten alleen mogelijk is op een punt waar de golfplaten op een balk rust. In de lengte wordt meestal een overlappen van 2 golfen aangehouden en in de breedte een overlap van circa 20cm. Dit kan mogelijk per plaat verschillen, maar doorgaans zit u hiermee goed.

Het bevestigen van de golfplaten

Er bestaan verschillende methodes om de golfplaten te bevestigen. Dit is vaak afhankelijk van het type golfplaat dat u kiest. Voor een lichte golfplaten gebruikt men andere bevestigingsmiddelen dan voor zware bitumen golfplaten. U kunt kiezen uit; spijker met onderring, speciale nagel met dop, schroef met combidop en tot slot houtdraadbout met combidop.

De golfplaten boort u voor, zodat u de spijker of schroef kunt aanbrengen op de balken constructie. Bij het gebruik van schroeven, is het verstandig iets groter voor te boren in verband met de werking van de golfplaten. Bij het gebruik van bitumen golfplaten hoeft u niet voor te boren.

Aan de muurkant en op de eindbalk wordt de golfplaat op iedere golf bevestigd aan de dakconstructie. Bij overlapping in de lengterichting moet u ook iedere golf bevestigen. Bij geen overlappingen in de lengte richting, dan is om de golf bevestigen voldoende.

Tot slot

Het is aan te raden om lood of afdichtingsband aan te brengen tussen de muur en de golfplaten. Hiermee zorgt u ervoor dat het waterdicht is. Wanneer u de golfplaten op maat dient te zagen, kunt u hiervoor het beste een scherpe fijngetande zaag gebruiken.

Golfplaten laten plaatsen? Vergelijk dakdekkers

Heeft u een dakdekker nodig om uw golfplaten te laten leggen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen bij u in de regio. Vergelijk gratis de offertes en bespaar tot 40% op de kosten.


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen