Behangen & Behang Aanbrengen

In deze kluswijzer wordt uitgelegd hoe u zelf een muur of wand kunt behangen met een bijbehorende instructievideo. Iedereen kan het, maar je moet wel weten waar je op moet letten. Wanneer er al behang op de muur zit, is het aan te raden dit eerst te verwijderen voor een mooi eindresultaat. Daarna de gaten in de muur repareren en tot slot het nieuwe behang aan te brengen. Aan de hand van de onderstaande stappen wordt aangegeven hoe u de klus zelf kunt klaren;

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Zelf Behangen Stappenplan

Professionele Behang Truken

Behang Kopen

Tijden geleden betaalde je nog de volle mep bij een offline behang winkel of warenhuis. Nu bestaan die winkels veelal niet meer (V&D enzo) en koopt men behang online. Het grootste assortiment op het gebied van behang is nu toch wel bij Bol.com te vinden. Tientallen behangwinkels verkopen daar uniek behang.

Welke soort behanglijm heeft u nodig

Voor ieder soort behang is er wel een behanglijm. Zo is er voor glasvezel, vlies, zwaar, vinyl of textielbehang een aparte behanglijm. Let er ook op dat de behanglijm toegepast kan worden op de ondergrond (muur/wand) die u wilt gaan behangen. Hierdoor zorgt u dat u de juist soort behanglijm kiest waardoor het behang het beste zal hechten op de wand.

Perfox is het bekendste merk op het gebied van behanglijm, zie hier het meest verkochte behanglijm artikel.

Voorbereiding om te gaan behangen

Zorg dat de kamer waar wordt behangen, zo leeg mogelijk is zodat u voldoende werkruimte heeft en de behangtafel kan staan. Verwijder alle spullen van de muren en wanden, zoals schilderijen, haakjes, schakelaars, stopcontacten etc. Wanneer er schakelaars/stopcontacten op de muur zitten die behangen gaat worden, schakel dan altijd de stroom uit in de groepenkast. Zet de verwarming uit en houdt ramen en deuren gesloten. Anders droogt het behang te snel. Tot slot dek de vloer af met afdekfolie zodat er geen lijm resten op kunnen komen.

Behandelen ondergrond om te gaan behangen

Om een goede hechting van het behang te krijgen is het van groot belang dat de muur of wand goed hecht met de behanglijm. Een sterk zuigende ondergrond, zuig de lijm in de muur, waardoor de kans groot is dat het behang los gaat zitten. Bij een muur of wand die niet tot matig zuigt, zal de behanglijm zich niet kunnen hechten. Door met een natte kwast (met water) over de muur te strijken, kunt u zien hoe de ondergrond zuigt. Is de streep na 5 minuten verdwenen, dan heeft u te maken met een normaal zuigende ondergrond. Is de streep veel sneller verdwenen, dan heeft u te maken met een sterk zuigende ondergrond. Het is bij een dergelijke wand aan te raden om de muur te behandelen met een geschikt voorstrijdmiddel. Wanneer de streep na ruim 5 minuten nog steeds niet is verdwenen, dan heeft de wand geen zuigende werking en dient er een hechtmiddel aangebracht te worden.

Banen behang op maat maken

Er zijn een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden als u de banen behang op maat gaat maken;

  • Het is aan te raden om de banen de avond voor het behangen op maat te maken. Hiermee wordt voorkomen dat het terugrol effect uit het behang verdwijnt, wat het behangen makkelijker maakt.
  • Daarnaast dienen alle banen 10 cm langer te zijn, dan de daadwerkelijke lengte van de muur. Hierdoor kunt u de bovenzijde en onderzijde mooi afwerken.
  • Wanneer het behang een patroon of effect bevat, legt u de nieuw op maat te maken behangbaan naast de vorige baan zodat het patroon/effect mooi doorloopt op de wand. Zet met een potlood een nummer op de behangbanen, zodat u tijdens het behangen de juiste volgorde aanhoudt.
  • Als u gaat behangen met stortend behang, dienen de banen om en om worden aangebracht. Zodra de behangbanen op maat zijn geknipt, zet u op de achterkant van het behang de volgorde en wat de bovenkant is. Wanneer u gaat behangen, weet u exact welke behangbaan u wanneer moet gebruiken om tot een mooi eindresultaat te komen.

Behang aanbrengen op de muur/wand

Behangen

Behang aanbrengen als een pro

Volgens de gebruiksaanwijzing maakt u de behanglijm aan. Zodra de behanglijm klaar is, kan het behangen beginnen.

U legt de op maat gemaakte behangbaan op de behangtafel met de lijmkant naar boven. Zorg ervoor dat de uiteinden van de behangbaan iets over de tafel heen hangen (1cm) zodat de behanglijm niet op de tafel komt waardoor een volgende rol niet in de behanglijm komt te liggen. Breng de behanglijm gelijkmatig aan. Vanuit het midden verdeelt u de behanglijm naar de uiteinden van de behangbaan. Let erop dat u de gehele behangbaan goed insmeert, want delen die niet goed zijn in gesmeerd, kunnen dubbels (blazen) veroorzaken tussen het behang en de muur/wand. Nadat de behangbaan is ingesmeerd, vouwt u de bovenkant 3cm en daarna het in gelijmde deel 2 maal dubbel te vouwen. Doe dit zelfde bij de onderkant van de behangbaan. Laat daarna de behangbaan goed inweken zoals aangegeven staat op de gebruiksaanwijzing. Bij het behangen begin u nooit bij een hoek maar altijd 50cm uit de hoek of van het raam. Met behulp van een waterpas zet u een lijn op de muur/wand, waardoor het behang mooi recht komt te zitten. Vervolgens brengt u de behangbaan aan op de wand. De bovenkant van het behang druk u in de hoek tussen de wand en het plafond en daarbij mag het behang wel een klein stukje op het plafond komen. Dit wordt dadelijk toch afgesneden. Let er wel op dat het behang tegen de loodrechte lijn aanzit, zodat het behang recht zit. Dit is van belang omdat de andere banen hier ook tegenaan komen. Met een borstel werkt u vanuit het midden het bovenste deel tegen de muur aan. Zorg er wel voor dat de borstel en uw handen schoon zijn, zodat er geen behanglijm op het behang komt. Mocht er toch lijm op het behang komen, maak het dan meteen schoon. Het is dan nog gemakkelijk te verwijderen. Daarna werkt u vanuit de onderkant hetzelfde het behang tegen de wand. Mocht het behang niet goed zitten, kunt u nu nog de behangbaan verplaatsen. De boven- en onderzijde snijdt u met behulp van een scherp hobbymes (stanleymes) af. De volgende baan kan nu worden geplaatst.

Let op; zorg dat ramen gesloten zijn en dat de verwarming niet aan staat. De lijm gaat anders te snel drogen wat het eindresultaat niet ten goede komt. Ook kunnen er bobbels ontstaan, maar zodra de lijm droog is, zijn deze ook verdwenen.

Behangen bij of rondom stopcontacten en schakelaars

bij een knopHaal het afdekraam eraf en schakel de stroom uit in de groepenkast, zodat u veilig kunt werken. Hierna brengt u de behangbaan aan, zoals hierboven staat beschreven. Het stopcontact of schakelaar zit nu onder de behanglaag, maar snijdt u met behulp van een hobbymes (stanleymes) weg. Snij niet teveel weg, zodat er wel een klein stukje behang onder het afdekraam zit waarmee u een mooi resultaat krijgt. Hierna plaats u het afdekraam er weer op en schakel de stroom weer in.

Behangen rondom ramen en deuren

Bij het behangen krijgt u te maken met ramen en deuren, maar hoe krijgt u een mooi eindresultaat. Laat een gedeelte van het behang over het raam of de deur vallen. Het behang op de wand strijkt u eerst glad. Daarna knipt u het behang tot 3cm van het raam of deur. Vergeet bij een hoek niet een schuine inkeping te knippen, waardoor het behang niet gaat vouwen. Vervolgens strijkt u het behang tegen de deur of raam aan. Zorg dat er een duidelijke lijn ontstaat, waarna u het behang op maat kunt knippen of snijden met een scherp hobbymes. Als u gaat knippen, zou u ook een lichte lijn kunnen trekken met een potlood, zodat het behang exact op maat kan worden geknipt. Hierna het behang goed glad strijken en na borstelen zodat het behang goed vastzit.

Behangen achter een radiator

achter radiator

Laat het behang er overheen vallen en knip dan verticale banen.

Zorg er voor dat de radiator uit staat als u bij de radiator gaat behangen. Dit om te voorkomen dat de behanglijm te snel droogt. De behangbaan brengt u van bovenaf aan. Meet op waar de radiatorbeugels zitten, zodat er uitsparingen van onderaf in het behang geknipt kunnen worden. Als de behangbaan op maat is, laat u het zakken en strijkt u het vervolgens vast tegen de wand of muur. Het kan handig zijn om een behangroller met lange steel te gebruiken, om overal het behang goed te kunnen aandrukken. Wanneer er behanglijm op de radiator is gekomen, verwijdert het dan meteen met een vochtige doek. Nu is het nog gemakkelijk te verwijderen.

Hoek Behangen: buitenhoek en binnenhoek behangen

Bij een hoek sluit u aan op de vorige behangbaan. Wrijf het eerste deel op de muur glad. Aan de bovenkant, knipt u in de hoek een inkeping, waardoor u het behang strak in de hoek krijgt. Hierna strijkt u de rest vast op de nieuwe wand/muur. Het overtollig aan de bovenkant en onderkant, verwijdert u met een schaar of hobbymes. Bij een hoek die niet exact haaks is, zal de behangbaan op de nieuwe wand/muur niet helemaal recht meer zijn. U kunt dan op de nieuwe wand een loodrechte lijn trekken, waarna u het behang langs deze lijn knipt of afsnijdt. Hierdoor komen de volgende behangbanen weer keurig recht te zitten.

Bent u het behang weer zat of bent u weer toe aan een nieuwe kleurtje?

Instructievideo behangen

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen