Behang verwijderen

In deze kluswijzer van muren/wanden wordt uitleg gegeven hoe u zelf behang en de onderlaag van behang kunt verwijderen. Het verwijderen van behang kan op 3 manieren. U kunt het behang met een nat, droog en een combinatie methode verwijderen. Hieronder wordt beschreven hoe u te werk gaat.

Instructie video behang verwijderen

Nat verwijderen behang

Bij de methode van nat verwijderen, laat u het behang inweken met een behangafweekmiddel. Op de verpakking van het behangafweekmiddel staat beschreven hoe u het afweekmiddel dient aan te maken. Een andere methode van nat verwijderen is door gebruik te maken van een behangafstoomapparaat. Via het behangafstoomapparaat wordt er stoom op de muur geblazen, waardoor het behang (de lijm) los gaat zitten. Met behulp van een plamuurmes kunt u het behang verwijderen.

LET OP; het stoomapparaat kunt u niet gebruiken, wanneer het behang op gipsplaten is gelijmd. De stoom zal namelijk de ondergrond ernstige aantasten. Het is dan aan te raden om te kiezen voor de droge methode of het oude behang te laten zitten en de nieuwe laag eroverheen te lijmen.

Droog verwijderen behang

Bij de methode van droog verwijderen van het behang, steek u met een plamuurmes het behang van de muur of wand. Maak met het plamuurmes aan de bovenkant of onderkant het behang los en trek daarna met 2 handen rustig het behang van de muur. Voor een mooi eindresultaat is het van belang dat al het oude behang wordt verwijderd. De achter gebleven resten van de onderlaag dienen dus ook verwijdert te worden. Mocht het behang zeer sterk gelijmd zitten, is het aan te raden om de natte methode te kiezen.

Onderlaag behang (vliesbehang) verwijderen

Wanneer u behang op de muur of wand heeft dat is geschilderd, dan dient u de combinatie methode te gebruiken. Doordat er een verflaag op zit, kan er geen vocht onder het vliesbehang komen waardoor het los zal gaan laten. Eerst wordt de toplaag van het behang inclusief de verflaag die op erop zit, verwijderd. Nadat de toplaag is verwijderd, kunt u het behang laten inweken met een afweekmiddel of gebruikmaken van een behangstoomapparaat om de onderlaag te verwijderen. Het vocht kan nu door het behang heen, waardoor het los zal gaan zitten. Met behulp van een plamuurmes verwijdert u het behang.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *