Schilderwerk Schoonmaken (Buiten)

In deze kluswijzer wordt het schoonmaken van schilderwerk buiten behandeld. Met buiten schilderwerk wordt het schilderwerk aan de buitenkant van uw huis bedoeld. Het hout van de kozijnen en deuren aan de buitenzijde van uw woning dient beschermt te worden tegen verschillende weersomstandigheden. Of het nu water, kou of de zon is, het schilderwerk moet hier tegen bestand zijn zodat het hout altijd de juiste bescherming heeft.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Type Verf voor een buitenverf klus

Schoonmaken Schilderwerk buiten

Schoonmaken van Schilderwerk buiten

Het type verf dat voor het schilderwerk aan de buitenkant van de woning wordt gebruikt is alkydverf hoogglans. Alkydverf hoogglans heeft een sterkere laag tegen verschillende weersinvloeden, waardoor u het schilderwerk van de buitendeuren en kozijnen de bescherming geeft die het nodig heeft. Wel zit er in alkydverf hoogglans een hoge concentratie oplosmiddel, wat slechter voor het milieu is dan verftypes op waterbasis. Als u de verf wilt mengen, dient u hiervoor terpentine te gebruiken.

Hout is een natuurproduct en heeft dus de eigenschap dat het krimpt en uitzet. De type verf die u kiest dient elastisch te zijn, zodat het de werking van het hout kan opvangen. Daarnaast dient de verf een goede hechting te hebben, waardoor het op het hout blijft zitten. Tot slot raden wij aan om voor het schilderwerk buiten een verf te kiezen die dampdoorlatend is. Hierdoor kan het vocht dat in het hout zit altijd naar buiten en wordt de kans op rot in het hout kleiner.

Schoonmaken Schilderwerk (Buiten)

Het is aan te raden om jaarlijks het schilderwerk buiten te onderhouden. Het jaarlijkse onderhoud begint met het schoonmaken van het schilderwerk.

  • Allereerst pakt u een  vochtige doek en verwijdert u het vuil van het schilderwerk. Tijdens het schoonmaken ziet u meteen waar mogelijk zwakke plekken in het schilderwerk zitten. Voor het schoonmaken kunt u wat ammonia in het waren doen. Echter lees ook deze professionele schilderwerk schoonmaken tip:

Tip van een professionele schilder: Met 30 jaar schilderwerk achter de rug. St. marc is de perfecte ontvetter voor nieuw aan te brengen schilderwerk (ammonia is agressiever en eigenlijk binnen de ARBO -wetgeving voor prof. schilders verboden. Gebruik dan slechts een 80% oplossing en geen 100%). Als tip geef ik u toch aan ALTIJD de boel na te wassen met handlauw water. De ontvetters in St. Marc of gelijkwaardige producten laten altijd (microscopisch kleine) residueen (alkalische fosfaten/enzymen, etc ) achter op het hout/schilderwerk. Bij felle zon zullen deze deeltjes op termijn inbranden in de laklaag  en /of een zwakkere schakel zijn in de vaste draagkrachtige ondergrond die noodzakelijk is voor het aanbrengen van een nieuwe verflaag. iets meer werk geeft een nog beter eindresultaat !  

Omdat het schilderwerk buiten tegen wisselende en extreme weersomstandigheden bestand moet zijn, dienen de zwakke plekken meteen aangepakt te worden. De zwakke plek schuurt u eerst ligt op waarna deze opnieuw geschilderd kan worden. Hierdoor gaat het schilderwerk langer mee en heeft het hout de bescherming die het nodig heeft.

Kleur verf voor buitenverf

Een lichte kleur verf heeft minder te verduren dan een donkere. Dat komt omdat een donkere kleur verf de warmte absorbeert (opneemt) en hierdoor meer krimpt en uitzet. Daarnaast kan het zijn dat u bent gebonden aan kleurafspraken, die gelden voor een bepaalde straat of deel van de wijk. Wanneer dit voor u van toepassing is, bent u verplicht om u te houden aan een bepaalde kleurstelling qua verf voor de buitenkant van uw woning. Dit is na te gaan in de documentatie van uw woning of op te vragen bij de gemeente.

Verf kopen voor schilderwerk buiten

Als u verf voor het schilderwerk buiten gaat kopen, let dan niet alleen maar op de prijs en op de hoeveelheid die in het verfblik zit. De beste manier om verfsoorten onderling te vergelijken is door te kijken naar het gebruik per m2. Hiermee krijgt u inzichtelijk wat de kosten per vierkante meter zijn van de verschillende merken verf. Een duurder type verf dekt meestal beter, waardoor u minder verf nodig heeft. Tevens is de levensduur vaak langer, zodat het schilderwerk buiten langer mee gaat. Met het kopen van een duurdere verf, bent u dus uiteindelijk vaak goedkoper uit. Lees ook: schuifpui vervangen.

In welke periode kunt u het beste schilderen

Voor het schilderwerk van de buitenkant van uw woning dient u rekening te houden met de weersomstandigheden. De beste periode waarin u aan de slag kunt gaan is tussen de maanden april en oktober. Het mag niet regenen en daarnaast moet het tussen de 10-25 graden zijn. Met deze temperatuur droogt de verf goed op. Op een hele zonnige dagen met een temperatuur van 30 graden is het niet verstandig om te gaan schilderen. De verf droogt dan te snel op, wat de kwaliteit van het schilderwerk niet ten goede komt. Kijk dus altijd naar de weersvooruitzichten van de komende dagen als u wilt gaan schilderen of het weer het schilderen toelaat.

Schilderwerk schoonmaken? Vergelijk vakmannen

Komt u er niet uit? Heeft u een schilder nodig? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van schilders in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen