Verf soorten | Hoogglans of Zijdeglans

In deze kluswijzer wordt beschreven welke verf soorten er zijn, met speciale aandacht naar het verschil tussen hoogglans en zijdeglans. Ook wordt er bij iedere verf soort aangegeven waar je het kunt kopen en voor welk schilderwerk de verfsoort het beste geschikt is!

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoogglans of zijdeglans

Of u nu alkydverf of acrylverf wilt kopen, dan kunt u altijd kiezen voor hoogglans of zijdeglans. Maar wat is het verschil tussen hoogglans en zijdeglans? Hoogglans heeft een glanzende uitstraling en zijdeglans een mattere uitstraling. Tegenwoordig heb je ook nog de volledig ‘matte’ verf. Hoogglans wordt altijd voor het schilderwerk buiten gebruikt vanwege de harde toplaag en zijdeglans voor het schilderwerk binnen. Daarnaast kan hoogglans ook in huis worden gebruikt. Wel is het zo dat de basis/ondergrond bij het schilderen met hoogglans echt glad moet zijn, omdat u bij hoogglans iedere oneffenheid zichtbaar wordt. Bij zijdeglans ziet u de oneffenheden minder.

Mat - Zijdeglans - Hoogglans

Mat – Zijdeglans – Hoogglans

Kortom, hoogglans of zijdeglans of mat:

alle toepassingen op een rij:

  • Hoogglansverf is meer voor buiten.
  • Een matte afwerking is de standaard voor het schilderen van muren.
  • Hoogglans of zijdeglansverf bij gebruik binnen.
  • Hoogglans bij alkydverf heeft een mooiere glans, dan de hoogglans bij acrylverf.
  • Matte verf Camoufleert het beste
  • Deuren / Kozijnen: Meestal hoogglans
  • Hoogglans wordt vaak gekozen voor het glimmende effect en de duurzaamheid.
  • Zijdeglans wordt gekozen voor de mattere textuur.
  • Wat betreft de prijs zit er weinig verschil tussen de twee soorten verf.

Indien u nu weet welke glans u wilt aanschaffen, kan dat eenvoudig bij bol.com

Alkydverf

Alkydverf is het beste/sterkste verf soort om deuren en kozijnen te beschermen. Daarnaast dekt een alkydverf beter, waardoor u minder verflagen hoeft aan te brengen. Een nadeel van alkydverf is, dat lichtere kleurtinten in de loop der tijd iets donkerder worden. Wanneer u alkydverf (verf op terpentine basis) wilt verdunnen, dient u terpentine te gebruiken. Wanneer u in uw woning met alkydverf gaat schilderen, raden wij u aan om te zorgen voor voldoende ventilatie in de ruimte waar u bezig bent.

Daarnaast is het niet mogelijk om alkydverf aan te brengen op een acrylverf ondergrond. De alkydverf zal zich hierop namelijk niet goed hechten. Er is een simpel trucje om erachter te komen met welke type ondergrond u te maken heeft. U pakt een vochtige doek met spiritus en haalt deze over de verflaag. Wanneer de verflaag plakkerig wordt, dan heeft u te maken met een acrylverflaag en zo niet, dan is de onderlaag alkydverf. Wilt u dan toch alkydverf aan gaan brengen, dan moet de oude verflaag(=acrylverf) verwijderd wordt. Bij het schilderen van alkydverf, moet de grondverf ook op terpentine basis zijn.

Eigenschappen:

  • Buiten gebruik
  • Terpetine verdunbaar
  • Overschilderbaar na +/- 16 uur

Acrylverf

Acrylverf wordt gebruikt voor het schilderwerk in uw woning. Deze verf soort is op waterbasis en bij het verdunnen van acrylverf dient u dan ook water als verdunmiddel te gebruiken. Voor het milieu is acrylverf beter, omdat er minder oplosmiddelen inzitten. Wel dient u meer verf te gebruiken, omdat acrylverf iets minder goed dekt. Een ander voordeel van acrylverf is dat het sneller dan alkydverf opdroogt en minder verkleurt. Het schilderen met acrylverf is daarin tegen wel moeilijker dan met alkydverf.

Eigenschappen:

  • Binnen gebruik
  • Gebruik speciale kwasten en rollers
  • Waterverdunbaar
  • Overschilderbaar na +/- 8 uur

High Solid verf

High Solid verf is acrylverf, maar heeft als eigenschap dat het beter dekt dan de normale acrylverf. Doordat de high solid verf beter dekt, bent u sneller klaar en heeft u minder verf nodig. Een nadeel van deze verf soort is wel, dat het een langere droogtijd heeft in tegenstelling met normale acrylverf. U mag de high solid verf niet verdunnen!!!

Muurverf

Voor het schilderen van muren en plafonds gebruikt u muurverf. Muurverf is er in vele kleuren en types verkrijgbaar. Zo is er muurverf voor buiten, muurverf voor vochtige ruimte (badkamer/kelder) en normale muurverf (woonkamer/slaapkamer). In veel winkels is het mogelijk om muurverf in welke kleur dan ook te laten mengen. Hierdoor kunt u iedere kamer de kleur/sfeer geven die u wilt.

Structuurverf

Structuurverf is muurverf met een korrel erin. Hierdoor krijgt u de structuur op de muur, die u wilt. In de winkel kunt u structuurverf in iedere gewenste kleur laten mengen. Daarnaast is structuurverf verkrijgbaar in zeer fijne tot zeer grove structuur.

Beits

beitsWanneer u de houtstructuur zichtbaar wilt houden, dan moet u beits gebruiken. Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om vezels van bijvoorbeeld hout te beschermen tegen weer en wind en het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. In tegenstelling tot vernis en lak, in de volksmond vaak verf genoemd, dringt beits gedeeltelijk in het oppervlakte om de bescherming toe te passen.

Renovatieverf

Wanneer u lekkage (vocht) plekken, roet plekken, nicotine aanslag wilt overschilderen, heeft u renovatieverf nodig. Deze verf soort is een soort grondlaag, waardoor u daarna nog met normale muurverf een afwerkinglaag dient aan te brengen. Renovatieverf zorgt ervoor dat deze plekken onzichtbaar worden. Bij gebruik van normale muurverf worden deze plekken naar verloop van tijd weer zichtbaar. Renovatieverf is bestemd voor muren en plafonds.

Radiatorlak

hammertimeVoor het schilderen of spuiten van een radiator, gebruikt u radiatorlak. Radiatorlak is hittebestendig en zal hierdoor niet verkleuren. Wanneer u de radiator gaat schilderen met een niet hittebestendige verf soort, zal de verf gaan verkleuren.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen