Radiator schilderen / spuiten

In dit onderdeel Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven over hoe u een radiator kunt schilderen. Het schilderen van radiatoren kan op twee manieren; met een kwast, roller, radiatorkwast of met een spuitbus. Met een spuitbus krijgt u het mooiste resultaat, maar is wel iets moeilijker dan wanneer u een kwast/roller gebruikt.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Schildermateriaal

Wat hebt u allemaal nodig bij een radiator schilderen? Hieronder hebben wij een boodschappenlijst samengesteld, zodat u alle materialen in huis kunt halen om met het schilderen van de radiator te kunnen beginnen.

  1. Radiatorlak met kwast of roller of Spuitbus vol met radiatorlak ( <- vinden wij een betere keuze)
  2. Metaalprimer
  3. Afdekfolie (om vloer af te dekken)
  4. Plamuur (speciaal voor metaal)
  5. Fijn schuurpapier / metaalborstel

Radiatorlak kopen

Voor het schilderen van een radiator raden wij radiatorlak of beter nog een spuitbus aan. Radiatorlak is hitte bestendig waardoor de laklaag op den duur niet gaat verkleuren. In de meeste bouwmarkten is radiatorlak te verkrijgen. Wanneer u de radiator met gewone verf gaat schilderen (lichte tinten), zal na verloop van tijd de kleur gaan vergelen, omdat deze niet hitte bestendig is. Kijk ook eens hier indien u nog niet zeker weet of u gaat verven of een nieuwe radiator wil kopen.

Voorbereiding radiator schilderen

Dek de vloer af met afdekfolie, zodat mogelijke verfspetters opgevangen kunnen worden. Het is ook aan te raden om thermostaatkranen en cv-leidingen af te plakken,

Maak de radiator schoon met water en een klein scheutje ammonia. Vervolgens controleert u de schone radiator op roest. Wanneer er roestplekken aanwezig zijn, dienen deze verwijderd te worden met behulp van schuren of door het gebruik van een staalborstel. Nadat de roest weg is, behandelt u de plek met een metaalprimer. Doet u dit niet, dan zal de roest door de nieuw aangebrachte verflaag terug komen en is het schilderwerk voor niks geweest.

Kleine oneffenheden kunt u met plamuur, dat geschikt is voor metaal, opvullen. Lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing van het gekochte product.

De rest van de radiator schuurt u licht op, waarna u de radiator wederom schoonmaakt met water en een klein scheutje ammonia. Hiermee is de radiator stof- en vetvrij.

De radiator schilderen / spuiten

De voorbereidingen zitten erop en nu kunt u de radiator gaan verven of spuiten. Wanneer u de radiator gaat spuiten, is het zaak om de spuitbus op de aangegeven afstand te houden van de radiator (dit staat op de verpakking vermeld en is meestal 30cm). Probeer niet de radiator in een keer te spuiten, omdat de kans op druipers dan erg groot is. Voor zowel verven en spuiten, tussen de verschillende lagen verf, altijd heel fijn opschuren en daarna weer afnemen met water en ammonia. Door de radiator ligt op te schuren, zal de nieuwe laag verf beter hechten.

Verfspullen opruimen

Als het schilderen van de radiator is gedaan, maak de ruimte dan gelijk schoon. De radiatorlak is dan nog niet opgedroogd, waardoor het gemakkelijk is schoon te maken. Vergeet ook niet het schilderstape te verwijderen. Verwijdert u pas later de schilderstape, dan is de kans aanwezig dat u een stuk opgedroogde radiatorlak meeneemt. Met behulp van een roerstok kunt u de overtollige verf van de roller verwijderen, waarna u de roller in een plasticzak stopt en u de roller opnieuw kunt gebruiken. De verfkwast kunt u in de pot terpentine zetten. De spuitbus hoeft u niet schoon te maken.

Radiator laten verven? Vergelijk vakmannen

Gaat het u zelf niet lukken om de radiatoren te verven? En wilt u de klus uitbesteden? Schakel dan een ervaren schilder in. Maar eerst: vergelijken! Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van schildersbedrijven in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen