Kwast en roller

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven welke type kwasten en rollers er zijn. Wanneer u gaat schilderen, is het belangrijk om de juiste kwast of roller te gebruiken. Een juiste kwast of roller draagt bij aan een mooi eindresultaat. Hieronder worden de verschillende verfkwasten en verfrollers beschreven;

Blokkwast

De blokkwast is een zeer grote en brede kwast. Bij het schilderen van muren wordt de blokkwast meestal gebruikt. Wanneer u te maken heeft met een ruwe structuur, is de blokkwast ook een handig stuk gereedschap.

Verfkwast

Voor het schilderen van bijvoorbeeld kozijnen en deuren, gebruikt u een verfkwast. Er zijn vele types verfkwasten in de winkel te verkrijgen. Bij de dure verfkwasten zit er aan de bovenkant van de haren een touwtje gewikkeld. Tijdens het gebruik van de verfkwast worden de haren van de kwast korter. Door het touw dan 2 slagen af te rollen, heeft u weer langere haren tijdens het schilderen. De lengte van de haren zijn van invloed op het eindresultaat van het schilderwerk.

De verfkwast met dierenharen (meestal varkensharen) kunt u zowel voor alkydverf als voor acrylverf gebruiken. Daarnaast maakt het ook niet of u met hoogglans/zijdeglans schildert. Daarnaast zijn er ook kwasten met kunststof haren. Deze raden wij niet aan als u gaat schilderen met alkydverf, maar zijn voornamelijk geschikt voor acrylverf.

Voordat u gaat schilderen met een nieuwe kwast, haal de kwast dan een aantal keren voor een stuk schuurpapier. Hierdoor zullen loszittende haren achterblijven op het schuurpapier en heeft u minder last van haren tijdens het schilderen.

Ronde kwasten worden vaak voor deuren en kozijnen gebruikt. Ovale en platte kwasten voor beitsen en grote oppervlaktes.

Radiatorkwast

Een radiatorkwast is een type kwast dat wordt gebruikt om op moeilijk bereikbare plekken te komen. Dat hoeft niet alleen een radiator te zijn, maar kan even goed voor andere voorwerpen worden gebruikt. De radiatorkwast is te herkennen aan zijn lange steel met een knik aan het einde en is overal te koop. Voordat u gaat schilderen met de radiatorkwast, haal de kwast dan een aantal malen over een stuk schuurpapier, zodat loszittende haren worden verwijderd.

Penseel

Tijdens het schilderen wordt het penseel vaak gebruikt voor kleine hoekjes of voor precisie werk, waar de normale verfkwast te groot voor is. Het penseel kan dan heel handig zijn.

Vachtroller

De vachtroller wordt gebruikt om muurverf op plafond/muur aan te brengen. Naast de normale vachtroller is er ook de anti-spat vachtroller. De anti-spat vachtroller is ideaal voor het schilderen van plafonds. Tijdens het schilderen heeft u dan veel minder last van verfspetter.

Lakroller

De lakroller wordt gebruikt om grote oppervlaktes mooi en strak te schilderen, zoals deuren. Meestal zijn de lakrollers wat duurder in aanschaf, maar daarin tegen heb je met een lakroller een mooiere verdeling van de verf. Voor zowel alkydverf/acrylverf als hoogglans/zijdeglans is de lakroller geschikt.

Schuimroller

De schuimroller is goed te gebruiken om te schilderen met alkydverf. Voor de laatste verflaag raden wij aan om hiervoor niet de schuimroller te gebruiken, maar de lakroller. Deze geeft net een mooiere afwerkinglaag. Een schuimroller heeft een ronde kant. De rondekant zorgt ervoor dat u aan die zijde geen strepen krijgt. Er zijn ook schuimrollers te koop met aan beide zijde een rondekant heeft.

Structuurroller

De structuurroller wordt gebruikt om structuur op de muur aan te brengen. Meestal wordt eerst met een normale roller de muurverf aangebracht, waarna je met de structuurroller als laatste er overheen gaat om de gewenste structuur zichtbaar te maken.

Kwast/roller bewaren

Wanneer je een kwast wilt bewaren, is het type verf dat u heeft gebruikt van belang. Voor het bewaren van een kwast, kunt u een schone pot gebruiken, bijvoorbeeld een pot waar jam in heeft gezeten. Bij alkydverf gebruikt u terpentine en bij acrylverf gebruikt u water. Afhankelijk van het type verf dat u heeft gebruikt, vult u de pot met de vloeistof zodat de kwast (haren) volledig is ondergedompeld. Voordat u de kwast in de pot zet, eerst de kwast droogwrijven, zodat de meeste verf is verwijderd. Hierdoor kunt u de kwast lang bewaren.

Bij het bewaren van een roller kunt u gebruiken maken van een boterhamzakje. Verwijder eerst de overtollige verf zoveel mogelijk, waarna u de roller in het plasticzakje stop. Zorg er wel voor dat het plasticzakje dicht is, anders droogt de roller alsnog uit. Hierdoor kunt u de roller bewaren voor de volgende schilderklus. Een andere methode om een roller te bewaren, is door de roller in aluminiumfolie te verpakken en daarna te bewaren in de diepvries.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *