Plafond Ontvetten & Schilderen

In deze kluswijzer wordt het ontvetten en schilderen van het plafond behandelt. De meeste mensen vinden een plafond schilderen een vervelende klus. Op zich valt het wel mee, als u maar de juiste roller (vachtroller anti-spat) gebruikt met de bijbehorende telescoopsteel. Daarnaast raden wij aan om het plafond gedurende de dag te schilderen. Overdag kunt u goed zien wat u wel en niet heeft gehad zodat u een mooie dekkende geheel krijgt. Hieronder wordt beschreven hoe u te werk gaat bij plafond schilderen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Materiaal bij plafond schilderen

Wat hebt u allemaal nodig bij het schilderen van het plafond? Hieronder hebben wij een boodschappenlijst samengesteld, zodat u alle materialen in huis kunt halen om met het schilderen te kunnen beginnen.

Alle links, artikelen voor het verven van het plafond hebben wij geselecteerd op prijs/kwaliteit verhouding 

 1. Muurverf/latex ( = betekend hetzelfde, link is dé verf soort op het gebied van Plafonds (Wit) (lees alles over verschillende verfsoorten)
 2. Anti-spat vachtroller + rolhouder, telescoopstel, Verfbak/verfrooster en kwast (alles over de verfroller)
 3. Voorstrijk (zorgt voor een betere hechting)
 4. Optioneel: Renovatieverf (indien van toepassing)
 5. Afdekfolie (voor vloeren en meubels)
 6. Plamuur
 7. Kamersteiger (overal te huur)
 8. Ammonia (vetvrij maken)

Voorbereidingen bij plafond schilderen (oa. het ontvetten)

Een goede voorbereiding is terug te zien in het eindresultaat.

 1. plafond schilderen

  Plafond Schilderen met een hele lange arm

  De eerste voorbereiding is de ruimte waar u het plafond gaat schilderen, zoveel als mogelijk is leeg maken. Daarna dekt u de vloer en meubels die zich nog in de ruimte bevinden, af met afdekfolie. Lampen die bevestigd zijn aan het plafond, dienen te worden verwijdert. Zorg er wel voor dat er geen 230 volt op de lamp staat door de stroom uit te zetten, zodat u veilig te werk gaat.

 2. Maak hierna het plafond eerst schoon met water en een klein scheutje ammonia (of ammonia vervanger). Hierdoor wordt het plafond stof en vetvrij.Wanneer u te maken heeft met een plafond dat is behandeld met veegvast of witkalk, dan dient u het plafond goed schoon te maken met een doek en vochtig water. Tijdens het schoonmaken van het plafond, dient u het water vaak te verschonen. Deze ondergrond is het herkennen als u met uw hand over het plafond wrijft en u een witte laag over uw hand heeft gekregen. Deze poederlaag dient u goed te verwijderen, omdat anders de nieuwe muurverf/latex geen kans krijgt om zich te hechten aan op het plafond.
 3. Ziet u dat de oude verflaag erg los zit, dan zult u die moeten verwijderen. Hierbij kunt u een plamuurmes gebruiken.
 4. Op plafonds komen vaak vochtplekken, nicotine aanslag of roetplekken voor. Als u met normale muurverf over dit soort plekken schildert, worden ze na verloop van tijd weer zichtbaar en is al het werk voor niks geweest. Om de plekken onzichtbaar te maken heeft u renovatieverf nodig. De renovatieverf zorgt ervoor dat de plekken niet meer terug keren. Daarnaast raden wij altijd aan om voorstrijk middel te gebruiken. Voorstrijk zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag zich goed hecht op het plafond.
 5. De volgende stap in de voorbereiding is het afdichten van gaten in het plafond. Met behulp van muurvuller en een plamuurmes vult de gat op. Let er wel op dat plamuur kan krimpen tijdens het drogen, waardoor het wel eens voorkomt dat bepaalde gaten in het plafond 2 of 3 plamuurt moeten worden behandeld voordat het gat is verdwenen. Het teveel aan plamuur kunt u, nadat de plamuur is uitgehard, licht wegschuren.
 6. De laatste stap is het plafond droog maken (dit kan met een normale doek) of simpelweg goed de tijd nemen.

Het verven van het plafond

Het plafond schilderen is eigenlijk minder werk dan de voorbereiding zelf. Als alles goed is voorbereid en u heeft het goede materiaal in huis dan is het plafond schilderen zelfs een zeer eenvoudige klus. U gaat als volgt te werk:

Allereerst schildert u met behulp van een kwast de hoeken en randen waar u met de vachtroller niet bij kunt komen. Vervolgens brengt u met de anti-spat vachtroller de muurverf aan op het plafond. Probeer tijdens het rollen lange banen te maken, waarmee u de verf verdeelt over het plafond. Zorg er voor dat de vachtroller iedere keer voldoende verf heeft, want anders zuigt de roller de verf dat al op het plafond is aangebracht, weer op. Als u het hele plafond heeft gehad, controleer dan of u alles heeft gehad. Dit is namelijk het moment om nog bij te stippen.

Schilderspullen opruimen

Als het schilderen van het plafond klaar is, maak de ruimte dan gelijk Met behulp van een verf mengstok kunt u de overtollige verf van de roller verwijderen. Hierna kunt u de roller onder de kraan uitwassen, waarna u de roller in een plasticzak stopt en u de roller opnieuw kunt gebruiken bij de volgende schilderklus.

Vakman nodig? Vergelijk schilders in uw regio!

Heeft u niet de tijd en ervaring om uw plafond vakkundig te schilderen? Schakel dan een schilder in. Maar eerst, vergelijken! Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van schilders in uw regio. Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 30% op de kosten.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen