Houtkachel Aanmaken & Kachel Aansteken

Houtkachel aanmaken

Een goed brandende kachel

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer leest u hoe u veilig en eenvoudig de houtkachel of open haard kunt aansteken. U kunt de houtkachel aanmaken met de traditionele methode of de Zwitserse methode. In Zwitserland heeft men namelijk onderzoek laten verrichten hoe u de kachel kunt aansteken met zo weinig mogelijk rookontwikkeling. Het voordeel van de Zwitserse methode is, dat er minder rook/stank ontwikkeling is en dat er minder vuil in de schoorsteen komt (vaak oorzaak bij schoorsteen brand). Beide aansteek methodieken worden in dit artikel uitgebreid behandeld.

Houtkachel aansteken Zwitserse methode

Ook wel het aansteken van bovenaf, of de omgekeerde methode.

In Zwitserland heeft men onderzoek laten doen hoe de houtkachel het best aangestoken kan worden. Deze manier van aansteken (uitkomsten van het onderzoek) wordt dan ook de Zwitserse methode of wel “omgekeerde methode” genoemd. Door de houtkachel op deze wijze aan te steken, heeft u minder rookontwikkeling (minder overlast in de buurt), minder giftige stoffen en een schonere verbranding, waardoor ruitjes en het rookkanaal schoner blijven. Er zijn steeds meer brandweerkorpsen die deze manier van de houtkachel aansteken adviseren. Hieronder het stappenplan om de kachel aan te steken aan de hand van de Zwitserse methode.

  • Als eerste opent u de luchttoevoer van de houtkachel.
  • Plaats 2 grote blokken hout (Hier kunt u oa. haardhout kopen)  op de bodem en legt vervolgens 2 grote blokken hout kruislings op de eerste laag. Zorg ervoor dat de houtblokken op de zelfde laag niet strak tegen elkaar liggen. Er dient wat ruimte tussen te zitten, zodat er ruimte is voor zuurstof. Kijk voor meer info ook bij De Haardhout Specialist.
  • Op de grote blokken legt u weer kruislings 2 lagen met blokjes van circa 3x3cm. Zoals bij iedere laag, dient er hier ook weer ruimte aanwezig te zijn tussen de houtblokjes voor de aanvoer van zuurstof.
  • Dan een laag met de kleinste houtjes en hierin plaatst u 2x aanmaakblokjes tussen de kleinste houtjes. Tot slot dekt u het af met wat sprokkelhout.
  • U kunt nu de aanmaakblokjes aansteken en de houtkachel of open haard zal nu op een schone en milieu vriendelijke manier gaan branden.

Instructie video kachel aansteken Zwitserse methode:

https://www.youtube.com/watch?v=KnLUiFD_yp8

Kachel aansteken 

De normale – zeg maar ‘niet-zwitserse’ – methode van het aanmaken van een houtkachel. 

  • Bij de traditionele methode legt u de aanmaakhoutjes kruislings over elkaar.
  • Tussen de aanmaakhoutjes brengt u aanmaakblokjes aan.
  • Tot slot legt u 2 houtblokken met de gekloofde kant (de hout kant en niet de kant waar boomschors op zit) op de aanmaakhoutjes.
  • Zet alle luchttoevoer helemaal open en u steekt de aanmaakblokjes aan. U kunt de kacheldeurtjes in het begin op een kiertje houden, zodat er meer luchttoevoer is en het vuur harder gaat branden. Als het eenmaal goed brand, kunt u de deurtjes dicht maken en vervolgens de langzaam de luchttoevoer terug gedraaid worden. Iedere kachel is anders, dus dit is even uitproberen. Draai niet de luchttoevoer helemaal dicht, want dan gaat de houtkachel uit. Het vuur heeft altijd luchtaanvoer nodig om te branden.

Zodra er een gloeiende laag is, maar er zijn geen grote stukken blokken meer zichtbaar, is dat het moment om nieuw hout op te leggen. U kunt er bijvoorbeeld weer 2 houtblokken op leggen. Gebruik daarbij wel altijd een handschoen, want zowel de deuren, als in de kachel kan het zeer heet zijn. De nieuwe houtblokken legt u met de gekloofde kant op het vuur. Zet daarna even de luchttoevoer open, totdat de nieuwe houtblokken vlam hebben gevat. Daarna kunt u de luchttoevoer weer iets dicht zetten, zodat het hout lekker rustig kan branden.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen