Toog Maken & Kant en Klare Toog

toog plaatsen

Iemand aan het bellen dat de toog geplaatst is

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf een toog kunt plaatsen in een muur. Een toog kan op meerdere plaatsen in huis worden aangebracht, zoals in de muur tussen de slaapkamer/badkamer of woonkamer/keuken. In de bouwmarkt zijn kant en klare togen verkrijgbaar die voor iedere type muur toepasbaar zijn. Dit type togen kan gebruikt worden op gipsblokken, gipsplaat, celbeton en gemetselde wanden. Het zijn voorgevormde constructies van staal. Hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe u zelf de toog kunt plaatsen.

Materialen voor een Toog Maken (Kant en klare Toog)

 1. Kant-en-klaar pakket toog (verkrijgbaar in de bouwmarkt)
 2. Stucmortel
 3. Hamer
 4. Rolmaat
 5. Potlood
 6. Troffel (om de gipsmortel uit de speciekuip te scheppen)
 7. Pleisterspaan (om de gipsmortel op de wand aan te brengen)
 8. Schuurbord met sponszool (om oneffenheden weg te werken)
 9. Spacmes (om het stucwerk strak te strijken)
 10. Mixer voor op de boormachine (om de gipsmortel aan te maken)
 11. Speciekuip
 12. Opzetbord
 13. Waterpas
 14. Stucgaas

Het opmeten van de toog

Met de rolmaat meet u de afstand tussen de muren en de dikte van de muren waar de toog wordt geplaatst. Deze bepalen de maat van de toog. Op de bijgeleverde handleiding van de toog staat beschreven hoe u de stalen constructie op de juiste maat kunt instellen. Bij grote afstand of dikke muren, zijn extra passtukken verkrijgbaar. Met behulp van de bijgeleverde verbindingsstukken zet u eenvoudig de toog in elkaar.

Bevestigen van de toog

Nu de toog op de juiste maat in elkaar zit, kan de toog worden bevestigd aan de muur. Met behulp van roestvrijstalen spijkers en een hamer wordt de toog aan de wand bevestigd. Meet met de waterpas goed na of alles recht zit. Zodra de toog op zijn plek zit, is deze klaar om afgewerkt te worden.

Afwerken van de toog

De toog werkt u af door het te stucen. In het onderdeel “Stucen” staat stap voor stap beschreven hoe u te werk gaat. De stuclaag op de toog dient minimaal 10mm te zijn en wordt in een keer aangebracht. Zorg bij het afwerken van de toog dat bij overgang van de toog op de muur, stucgaas wordt gebruikt. Hiermee wordt voorkomen dat er scheuren ontstaan in de stuclaag.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen