Muur betegelen

 

Het betegelen van een muur komt in iedere woning voor. Een muur betegelen is niet moeilijk en gewoon een kwestie van doen. Wel zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, bijvoorbeeld de keuze van de juiste lijmkam. In deze kluswijzer staat beschreven, inclusief instructievideo, hoe u zelf een muur kunt betegelen in de badkamer, toilet of keuken.

Het aanschaffen van wandtegels

Let bij de aanschaf van wandtegels op het productienummer dat staat aangegeven op de verpakking. De wandtegels worden op verschillende dagen gemaakt en iedere dag heeft zijn eigen productienummer. Wanneer u wandtegels koopt met een verschillend productienummer, bestaat de kans dat er onderling kleine kleurverschillen zijn. Om dit tegen te gaan, adviseren wij u aan om wandtegels met hetzelfde productienummer te nemen. Op dit moment is Bol.com één van de grootste partijen/ verkopers van wandtegels.

Berekenen van het aantal wandtegels

Het berekenen van de benodigde wandtegels vrij eenvoudig. Wel is het aan te raden om de onderstaande minimale hoogte per ruimte aan te houden.

 1. Keuken; minimaal 120cm hoog
 2. Toilet; minimaal 120cm hoog
 3. Douchecabine; minimaal 180cm hoog
 4. Badkamer; minimaal 160cm hoog

De formule voor het berekenen van het aantal wandtegels luidt;
Hoogte x lengte x 5%(snijverlies) = aantal m2

Tot slot is het verstandig om 1m2 (of 1 pak tegels) extra te kopen. Wanneer er in de toekomst een tegel kapot gaat, heeft u de tegel met dezelfde kleur in huis om het te vervangen.

Welke materialen nodig voor het betegelen van een muur

Door te werken met kwalitatief goed gereedschap, wordt het betegelen van de muur een stuk eenvoudiger. Zo is het aan te raden om gebruik te maken van een goede tegelsnijder. Met een goede tegelsnijder, maakt u tegels gemakkelijk op maat waarmee u voorkomt dat er onnodig tegels kapot gaan. Hieronder hebben wij een lijst opgesteld met materialen die u tijdens het betegelen van de muur nodig heeft;

 • Lijmkam (om lijm aan te brengen en te verdelen)
 • Tegeltang (om hoekjes/uitsparingen in wandtegels te knippen)
 • Mixer voor op de boormachine (voor het aanmaken van de tegellijm)
 • Stellat, met spijker of schroeven& pluggen
 • Koord (om een lijn te spannen)
 • Tegelsnijder (om passtukken te maken)
 • Waterpas (om de stellat horizontaal te plaatsen)
 • Hoekprofiel
 • Tegelkruisjes (om tussen de tegels te plaatsen)
 • Speciekuip (om de tegellijm aan te maken)
 • IJzerzaag (om het hoekprofiel om maat te maken)
 • Voldoende wandtegels
 • Tegellijm (poeder/pasta)
 • Voorstrijk
 • Sanitairkit
 • Hoekprofielen
 • Ammonia
 • Voegmiddel

Het is aan te raden om iets meer materiaal te kopen, dan u hebt berekend. Bij de meeste bouwmarkt geldt de regel, dat materialen die niet gebruikt zijn binnen 30 dagen retour kunnen. Hierdoor kunt u tijdens het betegelen van de muur in een keer de hele muur afmaken en wordt voorkomen dat u tussendoor nog even naar de winkel moet om materiaal bij te halen. Dat zou onnodig tijdverlies zijn. Vraag wel altijd naar de voorwaarden bij de winkel waar u de spullen aanschaft!

Welke Lijmkam u moet gebruiken

Om te weten welke lijmkam en tegelkruisjes u het beste kunt gebruiken, staat hieronder een overzicht met wandtegel maten en de daarbij behorende voegbreedte en tanddiepte van de lijmkam;

 1. lijmkam 0-5 cm tegelbreedte, 2mm voegbreedte, 4-6mm tanddiepte lijmkam (Nr. 1 – Bison)
 2. 6-10 cm tegelbreedte, 2mm voegbreedte, 4-6mm tanddiepte lijmkam (Nr. 1 – Bison)
 3. 11-20 cm tegelbreedte, 2-3mm voegbreedte, 8-10mm tanddiepte lijmkam (Nr. 2 – Bison)
 4. >20 cm tegelbreedte, 3-8mm voegbreedte, 10-12mm tanddiepte lijmkam (Nr. 3 – Bison)

Ondergrond van het tegelwerk

Voor het betegelen van een muur is de ondergrond (huidige staat van de muur) erg belangrijk. De ondergrond dient stof- en vetvrij te zijn. Het stof wordt verwijderd met behulp een stoffer (=borstel), waarna u met een vochtige doek (met daarop schoonmaakmiddel) de wand vetvrij. Stel dat de te betegelen muur zeer vettig is, dan kunt u in plaats van schoonmaakmiddel beter ammoniak gebruiken.

Loszittende delen op de muur dienen verwijdert te worden met behulp van een plamuurmes, zodat de wandtegels straks niet los kunnen gaan zitten. In het geval van scheuren of gaten, kunnen deze opgevuld worden met een vulmiddel. Wanneer u te maken heeft met een sterk zuigende ondergrond (net als bij behangen of schilderen), zal de muur voorbehandelt moeten worden met een geschikte primer of voorstrijk. De primer of voorstrijk, zorgt ervoor dat de zuigende werking verdwijnt en dat de wandtegels stevig blijven zitten aan de muur.

Welke tegellijm gebruiken

Bij een normale wandtegel gebruikt u gewone tegellijm. Wel heb je eigenmerk tegellijm (vaak goedkoper) en merk tegellijm. Er is wel degelijk verschil tussen de tegellijmen. Zo zal bij een duurdere tegellijm de wandtegel na het aanbrengen minder verzakken dan bij de goedkopere tegellijm. Wanneer u met natuursteen aan het werk gaat, worden er andere eisen aan de tegellijm gesteld. Hiervoor dient u informatie in te winnen bij de winkel waar u de nature wangtegels aanschaft.

Hoe wandtegels snijden

Met behulp van een goede tegelsnijder maakt u de wandtegels op maat. Allereerst maakt u met de snijder een lijn over de glazuurde laag van de wandtegel. Dit is namelijk het hardste deel van de wandtegel, waarna u de wandtegel met 1 vloeiende beweging in tweeën breekt. Bij de meeste winkels waar u wandtegels koopt, is er mogelijkheid om een tegelsnijder te huren.

Betegelen van de muur

Leg de tegel op de vloer uit, om inzichtelijk te krijgen hoe u het beste uitkomt en de tegels kunt verdelen op de wand. Wanneer u hebt bepaald hoe de tegel indeling op de muur wordt, plaats u de stellat waterpas op de muur, waarop de wandtegels komen te rusten. De eerste rij wandtegels dient precies waterpas te zijn, omdat dit de basis is van het tegelwerk. Wanneer er in de eerste rij een klein verschil zit, zal dat alleen maar groter worden na mate er meerdere lagen tegels zijn geplaatst. De tegellijm brengt u aan en verdeelt u over de muur met behulp van de gekozen lijmkam. In de hoeken dient er een uitsparing aanwezig te zijn van 0,5cm, zodat de wandtegel de ruimte hebben om uit te zetten. De ruimte van 0,5cm vult u na afloop op met sanitairkit. Tussen de wandtegels plaatst u de tegelkruisjes, zodat de afstand tussen de tegels overal gelijk is. Zorg er wel voor dat de kruisjes wat dieper zitten, zodat er voldoende ruimte aanwezig is om strak een voeg aan te brengen.

Als het betegelen van de muur klaar is, maakt u met behulp van een schroevendraaier de voegen schoon. Door de voegen schoon te maken, heeft u straks geen problemen met het voegen van de muur. Verwijder eventuele tegellijm resten van de wandtegels.

Hoekprofiel gebruiken

Bij buitenhoeken is het aan te raden om hoekprofiel te gebruiken voor een mooie afwerking. Hoekprofielen zijn er in metaal en kunststof en in iedere gewenste kleur. Het aanbrengen van een hoekprofiel is eenvoudig. U maakt het profiel op maat, waarna het in de tegellijm op zijn plaats wordt gebracht. Hierna kan de wandtegel erin worden aangebracht.

Instructie video betegelen muur

Tegelzetter nodig? Vergelijk eerst!

Heeft u een tegelzetter nodig om uw muur te betegelen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van tegelzettersbedrijven in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen