Kortsluiting opsporen

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf kortsluiting kunt opsporen. Maar hoe kunt u kortsluiting opsporen en wanneer heeft u te maken met kortsluiting?

Wanneer er een stop of automaat in de groepenkast doorslaat, kan er sprake zijn van kortsluiting. Elektradraden komen met elkaar in aanraking waardoor de kortsluiting ontstaat. De stroom gaat hierdoor via een andere weg dan bedoeld is wat tot zeer onveilige situaties kan leiden.

Kortsluiting opsporen, waar zit de kortsluiting?

– Schakel de groep van de doorgeslagen stop of automaat uit met de groepsschakelaar in de meterkast.
– Schakel de elektrische apparaten binnen de betreffende groep uit, door de stekkers uit de stopcontacten te halen.
– Vervang de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in.
– Schakel de apparaten één voor één weer in, totdat de stop of automaat weer wordt uitgeschakeld.

Nu kunt u bepalen om welk apparaat het gaat. Geeft geen enkel apparaat een probleem? En is er ook geen sprake van overbelasting? Waarschuw dan een erkend installateur. Er is waarschijnlijk iets met de installatie aan de hand.

Zet een zaklantaarn en extra stoppen in de meterkast (als u nog een oude groepenkast bezit). Ook het storingsnummer van uw netbeheerder en het telefoonnummer van een erkend installateur zijn handig.

Verstandig is om een groepenoverzicht te maken. Om bij kortsluiting snel te zien welke apparaat de boosdoener is, kan een groepenoverzicht een handig hulpmiddel zijn. Noteer bij elke groep welke apparaten in welke ruimte zijn aangesloten en hang dit overzicht in de meterkast.