Kortsluiting Opsporen & Lokaliseren

In deze klusgids wordt uitleg gegeven hoe u zelf kortsluiting kunt opsporen, vinden of lokaliseren. Om te beginnen moeten we eerst het volgende vaststellen: Wat is kortsluiting precies?

kortsluiting schematisch weergegeven

kortsluiting schematisch weergegeven

Kortsluiting plaats vindt plaats als er een nieuwe verbinding ontstaat tussen twee punten in parallelschakeling met de rest van het elektrisch circuit.  De weerstand van deze nieuwe verbinding is veel lager dan de equivalente weerstand van het overige circuit. Door dit verschil zal naar verhouding veel meer stroom door deze nieuwe verbinding gaan lopen, en omdat het een parallelschakeling betreft wordt bovendien de equivalente weerstand van het hele circuit lager. Als gevolg hiervan kan de stroomsterkte tussen de twee polen van de spanningsbron zeer hoog worden, wat weer een sterke warmteontwikkeling veroorzaakt. Deze warmte kan de draden doen doorsmelten. En dat is het door consumenten voornamelijk bekende: Kortsluiting. 

In de volksmond zonder moeilijke termen kan je ook spreken over het volgende: Wanneer een stop of automaat in de groepenkast doorslaat, kan er sprake zijn van kortsluiting. Elektrische Kabels / Elektradraren komen met elkaar in aanraking waardoor er kortsluiting ontstaat. De stroom gaat hierdoor via een andere weg dan bedoeld is wat tot zeer onveilige situaties kan leiden.

Kortsluiting opsporen, waar zit de kortsluiting?

In vier stappen is het mogelijk om kortsluiting op te sporen, en de oorzaak te achterhalen. 

  1. Schakel de groep van de doorgeslagen stop of automaat uit met de groepsschakelaar in de meterkast.
  2. Schakel de elektrische apparaten binnen de betreffende groep uit, door de stekkers uit de stopcontacten te halen.
  3. Vervang de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in.
  4. Schakel de apparaten één voor één weer in, totdat de stop of automaat weer wordt uitgeschakeld.

Nu kunt u bepalen om welk apparaat het gaat. Geeft geen enkel apparaat een probleem? En is er ook geen sprake van overbelasting? Waarschuw dan een erkend installateur. Er is waarschijnlijk iets met de installatie aan de hand.

Opsporing makkelijker maken door optimalisatie van de meterkast

Via de volgende optimalisaties kunt u het vinden van de kortsluiting net iets makkelijker maken:

  • Zet altijd een zaklantaarn en extra stoppen in de meterkast (als u nog een oude groepenkast bezit). Ook het storingsnummer van uw netbeheerder en het telefoonnummer van een erkend installateur zijn handig.
  • Verstandig is om in de meterkast een groepenoverzicht te maken. Om bij kortsluiting snel te zien welke apparaat de boosdoener is, kan een groepenoverzicht een handig hulpmiddel zijn. Noteer bij elke groep welke apparaten in welke ruimte zijn aangesloten en hang dit overzicht in de meterkast.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen