Laminaat Leggen

In deze Kluswijzer behandelen wij het leggen van een laminaat. Laminaat is zowel in de lengte als in de breedte leggen. Indien je de woonkamer optisch langer wilt maken is het aan te raden om het laminaat in de lengte te leggen. Als je de kamer breder wilt laten lijken dan is laminaat in de breedte leggen de beste optie. Bij deze laminaat klusgids komen de volgende stappen naar voren:

Wat  heeft u nodig bij het leggen van laminaat?

  • Het Laminaat Zelf Kopen

Laminaat wordt net als eigenlijk alles in de kluswereld steeds meer online gekocht. De prijzen en kosten van laminaat lopen uitéén zo kan je bij een speciaalzaak eenvoudig € 30,- per vierkante meter kwijt zijn. Natuurlijk heb je dan ook betere kwaliteit, maar het kan een stuk goedkoper. Zelf vonden wij Bol een goedkope partij op het moment als het gaat om Laminaat. Het lijkt erop dat ze hier weinig marge op maken en het voornamelijk gebruiken om consumenten naar de winkel te trekken. Wij zeggen dan ook: Doe er je voordeel mee, want het kan nu ook allemaal online besteld worden:

Het is niet zeker of in een pakket met laminaat altijd alles zit, de volgende zaken heeft u zeker ook nodig als u een goede vloer wilt leggen:

Accessoires / Gereedschap bij het leggen

Voorbereidingen voordat u laminaat gaat leggen

Zorg ervoor dat het laminaat circa 24 uur in de gesloten verpakking in een droge ruimte met een temperatuur van ongeveer 20 graden ligt. Bij het neerleggen van de pakken laminaat, dient u de pakken vlak op te stapelen. Wanneer u namelijk de pakken schuin tegen de muur aanzet, kunnen er beschadigingen aan de kopse kant ontstaan en kan het laminaat kromtrekken.

Laminaat kunt u op een betonnen vloer, bestaande parketvloer, planken vloer, spaanplatenvloer, zeil, linoleum, stenen vloer of keramische vloertegels leggen.

Op een betonnen vloer dient u eerst dampdichte vochtbeschermende kunststoffolie te leggen met een dikte van 2mm. De naden plakt u af met aluminiumtape.

De ondervloer en ondergrond

Ondervloer laminaat

Ondervloer laminaat

Controleer of alle planken en platen goed vastzitten, en schroef de loszittende planken en of platen zonodig vast. zodat de vloer straks niet gaat kraken. Als u onderburen heeft of geluidsoverlast voor de onderliggende verdieping wilt voorkomen raden wij u aan om te investeren in een geluiddempende ondervloer. In de koopakte of documenten van de vereniging van eigenaren staat beschreven of er voorschriften zijn en zo ja de gestelde eisen aan de aan te brengen isolatie ( ondervloertegels ). Dit zijn meestal de groene platen die erbij worden verkocht. Als u de vloer extra wilt isoleren, kunt u ook gebruik maken van ondervloertegels.  Een andere eigenschap van de ondervloertegels is, dat het kleine oneffenheden uitvlakt.

De ondervloer dient schoon en droog te zijn. Op de ondervloer mogen geen vuildeeltjes liggen en eventuele lijmresten dienen verwijderd te worden.

Het egaliseren van de ondergrond

Wanneer u laminaat gaat leggen, is de ondergrond de basis die goed in orde dient te zijn. Wanneer de ondergrond bijvoorbeeld niet recht is of hoogte verschillen heeft en u hier niks aan heeft gedaan, blijft u dit uiteindelijk zien wanneer de laminaat vloer ligt. Verwijder dan ook alle loszittende delen en grote gat dienen opgevuld te worden. Wanneer een betonnen vloer ongelijk is, is het aan te raden om deze te egaliseren.

Laminaat in de breedte of in de lengte leggen

Er zijn 3 legpatronen om laminaat te leggen; in de lengte, breedte en diagonaal. Meestal wordt er gekozen om het niet diagonaal te leggen, omdat bij deze manier van laminaat leggen veel afval is. Hierdoor zijn de kosten hoger (in verband met afval) dan wanneer u het in de breedte of lengte legt.

Wilt u de ruimte optisch langer maken, dan legt u het laminaat in de lengte. Wanneer u de ruimte optisch breder wilt maken, dan legt u het laminaat in de breedte. Voor het mooiste effect van uw nieuwe vloer, legt u de laminaatstroken in de lengterichting van de kamer en/of parallel aan het grootste raam.

Welke keuze u kiest qua legpatroon, hangt af van de situatie en de eigen wensen. Er is absoluut geen foute keuze wat betreft het patroon van laminaat.

Laminaat en vloerverwarming

Het is mogelijk om laminaat aan te brengen op vloerverwarming, maar het is niet altijd aan te raden. Dit kan per leverancier verschillen, maar laminaat heeft de eigenschap dat het minder makkelijk warmte doorlaat. Hierdoor wordt het rendement van de vloerverwarming minder en bestaat de kans dat u onvoldoende capaciteit overhoudt om de ruimte op de gewenste temperatuur te verwarmen. Tevens zullen de stookkosten hierdoor toenemen. Wilt u toch laminaat leggen, dan dient u de vloerverwarming op te stoken tot een oppervlakte temperatuur van tussen de 18-20 graden. Vraag altijd aan de verkoper om advies.

Het leggen van de laminaatvloer

laminaat leggen

Laminaat Leggen met Rubberen Hamer

Tegenwoordig wordt er eigenlijk alleen maar klik-laminaat verkocht, vandaar dat hieronder wordt uitgelegd hoe u zelf klik-laminaat kunt leggen. Het klik-laminaat is zowel aan de lange als korte (kopse) zijde voorzien van een klik-systeem. Zo legt u uw laminaat snel en makkelijk en krijgt u een mooi strak vloeroppervlak zonder kieren of oneffenheden. Zo “klikt”u het laminaat; de strook aanleggen aan de lange zijde van de andere strook, onder een hoek van 40 graden in de andere strook ‘klikken’ en neerleggen.

Als u het laminaat op een bestaande vloer legt, zaagt dan eerst de onderzijde van de deurlijsten af, zodat laminaat met ondervloertegels en folie ertussen past. Verwijder ook de deurdorpels.

Is de vloer helemaal schoon? Rol dan de vochtwerende beschermingsfolie uit (in de lengterichting van de laminaatstroken). Zorg steeds voor een overlapping van minimaal 20cm. Bij de wanden altijd zo’n 10cm omhoog trekken. Wanneer u thermopete ondervloer (zilver of goud op rol) gebruikt, dient u de naden met aluminiumtape dicht te plakken.

Over de beschermingsfolie legt u de ondervloertegels. Leg niet meteen de hele kamer, maar bijvoorbeeld 10 banen vooruit. Leg de ondervloertegels in de breedte, dus haaks op de lengterichting van de laminaatvloer.

De eerste baan laminaat leggen

Begin met de eerste baan laminaat te leggen in de linkerhoek aan de lange wand van de kamer. U werkt van links naar rechts. Leg de stroken met de uitstekende klik-zijde (messing) richting de wand. Zet de afstandsblokjes van 1cm (uit de legset) tussen de laminaatstrook tegen de wand, deze zorgen ervoor dat u de juiste afstand van de wand houdt en dat de laminaatstrook niet wegglijdt. De afstand is t.b.v. het uitzetten van de laminaatvloer bij temperatuurverschillen en mag niet worden opgevuld met bijvoorbeeld geluidskabels. Als de wand/kamer langer is dan 8 meter, dan moet u afstandblokjes van 1,5cm nemen. Bij verwarmingsbuizen, leidingen, trappen en drempels houdt u altijd 1cm afstand aan. Belangrijk; soms moet de eerste baan worden aangepast aan de ongelijke wand. Markeer daarvoor eerst de vorm van de wand op de stroken. Leg vervolgens de op maat gemaakte stroken weer van links naar rechts.

Leg zo de eerste baan in de volle lengte van de kamer. Zaag de eindstrook tot op 1cm muurafstand en ‘klik’ deze vast (op de kopse kant). Bij het aftekenen t.b.v. het zagen, gebruikt u de winkelhaak.

De tweede baan laminaat leggen

Voor de tweede baan begint u met het overgebleven deel van de eerste baan. De strook moet tussen de 30 en 60cm zijn. Let erop dat bij elke baan de korte naden ten opzichte van de vorige baan min.30 en max. 60cm verspringen. Zo krijgt u het mooiste effect.

Tweedelen, inhaken en kopse kanten slaan

Begin weer links en haak de eerste strook van de tweede baan met de lange zijde aan de eerste baan. Leg de tweede strook zo dicht mogelijk tegen het eerste deel, haak de deel met de lange zijde in de eerste baan (onder een hoek van 40graden) en leg het neer. De kopse kant grijpt vanzelf in elkaar. U kunt de kopse kant vervolgens voorzichtig met een hamer en aanslagblokje vastzetten.

Bij het leggen van de volgende banen laminaat, is het handig om deze op uw knieën op het gelegde laminaat te zitten en vanuit deze positie steeds de lange zijde in de vorige banen te klikken.

De laatste baan laminaat leggen

De laatste baan laminaat legt u door de stroken eerst precies op de vorige baan te leggen. Leg hierop over de lengte weer andere stroken op de juiste afstand van de wand (afstandsblokjes ertussen). Teken hierlangs de stroken eronder in de lengte af. Deze per laminaat strook afzagen en vervolgens in de vorige baan klikken. De zaagkant komt steeds aan de wandzijde. Let op dat de klik-zijde aan de goede kant zit met aftekenen en zagen. Voor het laatste hoekstrookje, gebruikt u de vloerhaak.

De afwerking van de laminaatvloer

Uiteindelijke Resultaat / Laminaatvloer

Uiteindelijke Resultaat: Een strakke Laminaatvloer

Voor het mooi afwerken van laminaat rond verwarmingsbuizen, gebruikt u de decoupeerzaag. Bij de diameter/doorsnee van de buis telt u 2cm op.

Het gat is dan ruim genoeg voor de uitzetting van de laminaat vloer. Vervolgens kan het afgewerkt worden met rozetten, die in iedere bouwmarkt te verkrijgen zijn. Bij het leggen van meerdere aaneengesloten ruimtes zoals hal en woonkamer, kunt u het beste de laminaat vloer op de deuropening scheiden. Houd hiertussen een opening (spleet) van 16mm. Werk dit af met zogenaamde overgangsprofielen. Is de ruimte die u gaat leggen langer dan 10meter en of meer dan 100m2, dan moet u de laminaatvloer in meerdere vlakke leggen met behulp van overgangsprofielen. Ten slotte; verwijder alle afstandsblokjes en breng plinten aan.

Instructie Video laminaat leggen

Met behulp van de instructievideo is het leggen van laminaat een klus voor iedere doe het zelver. De instructies duren minder dan 5 minuten. Het is aan te raden om deze net voor de klus even goed te bekijken.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

3 Klusreacties

Reactie plaatsen