Daktrim aanbrengen
Daktrim plaatsen

Daktrim Staal

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven waarom en hoe u daktrim kunt aanbrengen. De daktrim is niet alleen bedoelt als sierlijst van uw dak, maar heeft ook een hele belangrijke functie om te voorkomen dat u lekkage krijgt. In deze uitleg wordt uitgegaan van een bitumen dak.

Waarom daktrim plaatsen

Daktrim zorgt niet alleen voor een mooie afwerking van uw platte dak, maar heeft een belangrijke functie. Daktrim voorkomt namelijk lekkage aan uw platdak en beschermd de dakbedekking dat het niet van het dak kan afwaaien. Stel, u plaats geen daktrim. Dan is de kan groot dat er na verloop van tijd op de kopse kant tussen de dakisolatie, onderlaag en de toplaag van uw dakbedekking vuil en vocht zich gaat ophopen. Wanneer het gaat vriezen, zet het water uit en komen er kieren tussen de verschillende lagen in te zitten. De kans op lekkage is dan zeer groot.

Tevens kan het in Nederland stormachtig zijn. Als er openingen aanwezig zijn, kan de wind eronder komen met als gevolg dat de wind uw dakbedekking van het dak waait. De meest gebruikte daktrim maten zijn tussen de 45 en 60mm.

Instructievideo daktrim plaatsen

Welke materialen heeft u nodig voor een daktrim

  • Een Daktrim
    Bekende Daktrim Merken zijn: Roval, Solotrim, Firestone & Aquaplan 
  • Daktrim verbindingsplaatjes
  • Daktrim binnen-/buitenhoeken (indien nodig)
  • Trimnagels of schroeven (om vast te zetten)
  • Quick primer (om te zorgen voor een goede hechting van de dakbedekking)

Het plaatsen van de daktrim

In de meeste gevallen wordt de daktrim geplaatst op de onderlaag voordat de toplaag wordt aangebracht. Met behulp van schroeven of trimnagels (spijkers) wordt de daktrim op de onderlaag vastgezet. Met behulp van de verbindingsplaatjes worden de lengtes of hoeken met elkaar verbonden.

De meeste daktrim zijn gemaakt van aluminium dat de eigenschap heeft om per meter 1mm uit te zetten. Stel dat u een lengte van 2,5 meter heeft, dient u tussen de daktrim een uitsparing aan te houden van 2,5mm. Hierdoor heeft de daktrim de ruimte om te werken. Als de daktrim in zijn geheel is bevestigd op de dakrand, kan de toplaag worden aangebracht. Het is aan te raden om het gedeelte van de daktrim waar de toplaag komt te zitten, voor te behandelen met quick primer. De quick primer zorgt voor een sterke hechting en voorkomt lekkage. Vervolgens brengt u de toplaag aan. Op plekken waar u lastig bij komt om de dakbedekking warm te maken, kiest men er voor om de daktrim te verwarmen. Als de trim warm is, zal de dakbedekking zelf gaan vloeien en heeft u een waterdichte verbinding.

LET OP; wanneer u aan het werk bent met een brander op het dak, pas dan goed op voor brand. Het komt nogal eens voor dat er brandt ontstaat tijdens het branden van het dak.

Lees ook: Dakgoot plaatsen, Dakraam plaatsen, Dakshingles leggen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *