Zonnepanelen zelf plaatsen

zelf zonnepanelen installeren

zelf zonnepanelen installeren

Steeds meer mensen gaan over op een groener, duurzamer en goedkoper alternatief voor stroomopwekking: zonnepanelen. Deze staan niet lelijk op je dak, en gebruiken de energie van de zon, die er toch op schijnt, op een nuttige manier. Kun je zonnepanelen zelf plaatsen, of moet je dit toch overlaten aan een installateur?

Er zijn twee factoren die daarbij een rol spelen:

  • ten eerste, de montage van de panelen op het dak,
  • ten tweede, de aansluiting van de panelen op je stroomnetwerk.

Als je hier allebei redelijk vertrouwen hebt in je eigen kunnen, kun je het zelf doen en zo (dure) installatiekosten uitsparen.

Benodigdheden en gereedschap

Natuurlijk heb je geschikte panelen nodig. Daar begint het project mee. Op het Internet zijn er veel zonnepanelen-sites met experts te vinden. Ga al deze sites af en u zal vanzelf een goed beeld krijgen wat voor zonnepaneel u het beste kunt aanschaffen.

Omdat je op het dak gaat werken, is het belangrijk dat je stevige en goede materialen daarvoor hebt: werkschoenen met antislipzolen, en een veilige ladder of steiger. Overweeg ook een helm en valbescherming. De meeste zonnepanelen wegen namelijk nogal wat, en je moet jezelf ook in balans houden. Op een plat dak is dit gelukkig veel minder een risico. Verder is het aanbrengen van de zonnepanelen vooral een kwestie van boren en schroeven.

Zonnepanelen kopen? Bekijk hier: prijs zonnepanelen.

Stappenplan Plaatsing Zonnepanelen

Voor het beste effect moet je secuur de plaatsing van de zonnepanelen uitlijnen met de dakrand en de nok. Niets is namelijk zo storend als wanneer het lijkt dat je panelen schuin liggen. Zonnepanelen worden in principe op een rij geplaatst. Meerdere rijen zijn mogelijk. Per rij panelen bevestig je twee rails van dakhaken op het dak, die de panelen dragen. De dakhaken kunnen geschroefd zijn of geklemd. Ten slotte moet je een gat maken voor de kabeldoorvoer naar binnen. Daar zijn vaak speciale, waterdichte buizen voor beschikbaar. Met de kabel binnen kun je de panelen met een omvormer aansluiten op je stroomnet.

Extra mogelijkheden en tips

Voor groene, duurzame aanpassingen aan je woning zijn vaak subsidies beschikbaar. Dit is per gemeente geregeld, dus daar moet je zijn voor informatie en het aanvragen. Dan kun je ook meteen nagaan of je voor het zelf plaatsen van zonnepanelen toestemming of een vergunning nodig hebt.

Natuurlijk is het plaatsen van een dakpannen een klus die prima kan tijdens of na het leggen van dakpannen of tijdens het leggen van een EPDM Dakbedekking.

Offertes zonnepanelen vergelijken


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen