KlussenKlussen

Zelf Glas Zetten

Heb je een barst in de ruit te repareren? Of wil je graag je huidige glaswerk vervangen met getint en/of beter geïsoleerd glas? In plaats van het uitbesteden aan een vakman, kun je prima overwegen om dit zelf te doen. Als je voorzichtig te werk gaat en een beetje handig bent, heb je in een handomdraai het glas in deur of raam vervangen. Als je twijfelt, is het ook geen probleem om dit aan een professionele glaszetter over te laten. Dan weet je zeker dat het conform alle normen en eisen gebeurt, en dat je raam niet gaat lekken.

Let wel op: Bij het zelf zetten van glas kunnen garantie zaken vervallen.

In deze kluswijzer:

Benodigdheden bij het Glas Zetten.

Een nieuwe ruit plaats je op steunblokjes en kit je vast. Je hebt dus de standaard gereeschappen nodig: als een hamer of schroevendraaier voor de glaslatten, een klus mes en/of plamuurmes om kit resten te verwijderen, en glaszuigers om de nieuwe ruit te hanteren.

Het allerbelangrijkste zijn de afmetingen. Zelfs als je vakkundig genoeg bent om zelf glas te snijden, is dit met de moderne soorten dubbel- driedubbel- en HR-glas vaak niet mogelijk. Daarom wordt glas vaak ingemeten en op maat geleverd.

Samenvatting gereedschap:

Stappenplan

Het plaatsen van glas in de sponning doe je op (kunststof) steunblokjes. Deze moeten helemaal waterpas zijn, zodat de ruit niet scheef komt te zitten of gaat verzakken. Vervolgens plaats je de glaslatten: hiermee zet je de glasplaat stevig vast. De meeste glaslatten schroef of timmer je vast aan het kozijn. Daarbij moet je wat speling overlaten om rekening te houden met uitzet en krimp: zo voorkom je glasbarsten door warme of koude temperaturen. De kieren maak je waterdicht met speciale kit. Kit resten op het glas verwijder je met een scherp mes, plamuurmes en/of wat sop.

Extra mogelijkheden en tips

Het zetten van glas lijkt gemakkelijk, maar er zijn veel dingen om rekening mee te houden. Barstjes door een te strakke of juist losse montage liggen op de loer, en zeker bij duur HR-glas is dit natuurlijk erg jammer. Als je geen ervaring hebt met zelf glas zetten, kun je daarom beter hulp vragen, of de klus helemaal overlaten aan een vakman. Denk er ook aan dat duurdere glassoorten met garantie komen, maar deze garantie geldt alleen bij professionele montage. Zelf een binnenruitje vervangen kan echter een leuk klusje zijn met laag risico.

Zie ook deze instructievideo over het zelf glas zetten:

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Comments

Reactie plaatsen