Zelf Kelder Bouwen & Aanleggen

zelf kelder bouwen en aanleggen

zelf een kelder bouwen, aanleggen & isoleren (plaatje)

Of je nu extra klus- of opslagruimte wilt hebben, of een fraaie wijnkelder: de ruimte onder je huis is altijd goed te benutten. Maar hoe pak je dat aan, zelf een kelder bouwen? En waar moet je allemaal op letten? In de eerste plaats moet je zien te achterhalen hoe diep je fundering zit. Als dat diep genoeg is, bijvoorbeeld 2,5 meter, dan kun je zelf een kelder uitgraven onder je huis waar je in kunt staan.

Benodigdheden  voor een Kelder Bouwen

Een kelder bouwen is geen eenvoudige klus. Je moet er een flink volume aan grond voor uitgraven, en dat is nog maar het begin. Daarna moet je rekening houden met grond- en regenwater, en isolatie. Waarschijnlijk wil je ook licht, elektronica en een trap in je kelder. Vanzelfsprekend heb je dus een grote hoeveelheid en variatie aan materialen en gereedschap nodig. In de tuin kun je een gat graven en een prefab kelder laten plaatsen. Dat scheelt veel werk.

Kortom voor ket bouwen een kelder is het volgende nodig:

  • Een dikke portemonnee (Alleen al voor het gereedschap / de betonvloer, de betonnen wand,  isolatie, etc)
  • Een goede fundering
  • Een bouwvergunning (en omgevingsvergunning)
    Bij het aanvragen van deze vergunning moeten goede berekeningen gemaakt worden die erkende bouwbedrijven veelal beter kunnen maken. Denk dus goed na over deze stap alvorens u zelf aan de slag gaat.

Stappenplan kelder bouwen

Voor deze klus hebben wij enkel een indicatief plan om een goed beeld bij de klus te krijgen. 

We gaan er gemakshalve vanuit dat je de kruipruimte gaat verdiepen tot kelder bij het stappenplan.

  1. Zorg ervoor dat je gemakkelijk kunt werken en dat je een goede afvoer hebt, want er komt nogal wat zand / puin vrij.
  2. Zuig de puin machinaal op / weg of voer handmatig de puin af. (Onderschat deze klus niet, specialisten doen dit niet voor niets voor duizenden euro’s)
  3. Als de ruimte goed genoeg hebt uitgegraven, kun je de muren gaan metselen en de betonvloer gaan storten.
  4. Bij de afwerking van de ruimte kun je denken aan klussen als:
  5. Bedenk ook dat je ergens een trapgat moet maken, en een (houten) keldertrap in elkaar moet zetten.

Veel van deze klussen worden op dit moment in de grotere steden gedaan om extra meters te creëren voor eventuele waardestijging van de panden. Toen in Londen de huizen prijzen enorm stegen was er zelfs sprake van een tekort aan partijen die dit konden, omdat iedereen kelders aan het uitgraven was.

De kosten van het aanleggen van een kelder

Bij een klusjesman  zijn de gemiddelde kosten voor het (ver)bouwen van een kelder tussen de 20 en 45 vierkante meter ligt tussen de €40.000 en €60.000. Als je het zelf doet kan je zo’n 40% van de prijs aftrekken. Doe je het echter fout zelf en gaat het mis dan kan je weer 100% bij de prijs optellen. :)

Kelder Aanleg Advies:

Zelf een kelder bouwen is niet alleen veel werk, het is ook nog eens een ingewikkelde klus. Toch kan het de moeite waard zijn: je wint er namelijk veel ruimte mee, zonder dat je een aan- of uitbouw van je huis hoeft te doen. Of je het nu zelf gaat doen of niet, een inspectie vooraf door een aannemer kan geen kwaad. Je wilt immers zeker weten dat je plan wel mogelijk is, en niet in de knoop komen door de diepte van je fundering, of de grondwaterstand.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen