Elektrische zonwering buiten installeren

elektrische zonwering

elektrische zonwering (een mooie en dure)

Een elektrische zonwering is een perfecte manier om je huis ’s zomers koel te houden. In plaats van met de hand je zonwering uit- en in te klappen, gaat dit met een elektrische motor: lekker handig dus. Maar de bediening zit dan meestal wel binnen. Hoe hang je de zonwering stevig en veilig op, en hoe zorg je ervoor dat je deze aansluit op het stroomnetwerk? Als je de onderstaande stappen volgt, lukt het gegarandeerd.

Het installeren van een elektrische zonwering

De meeste elektrische zonweringen zijn kant en klaar in elkaar gezet door de fabrikant, en voorzien van duidelijke montage-instructies. Zorg voor het ophangen dus voor het juiste, aanbevolen montagemateriaal. Meestal zijn dit pluggen en keilbouten voor buitentoepassing. Daarvoor heb je een boormachine en moersleutel nodig. Hoe je de elektrische aansluiting binnen verzorgt, hangt af van welke optie je kiest. Voor een stekker in het stopcontact (met schakelaar) heb je niet veel nodig, maar voor een mooi ingebouwde schakelaar moet je een gat in de muur maken. Zorg ook de nodige elektra en bijbehorend gereedschap, zoals een kabeltang en de juiste verbindingsstukken.

Stappenplan installatie

Het ophangen van de zonwering doe je volgens de instructies van de fabrikant. Ons advies begint in vrijwel alle gevallen met: “Lees de instructies goed door”.

In het algemeen gaat dit als volgt: Zorg voor een stevige bevestiging en houd de veiligheid goed in de gaten als je de ladder opgaat. Als je de plaats hebt bepaald en uitgetekend, boor je de gaten en bevestig je de ophangbeugels met keilbouten in de pluggen.

Belangrijk: Er zit een mogelijk gevaar bij een elektrische zonwering als u deze vergeet in te doen voor een enorme regenbui en de afvoer van het water op het zonnescherm niet goed verloopt. Dan kan het geheel instorten. Vraag hier altijd naar bij een installateur of bij uw leverancier. Als er sprake is van ophoping van water op de zonwering ( via een enorme plas water) dan kan door dit enorme gewicht de zonwering uit de muur getrokken worden. Dit kan enorme schade veroorzaken en moet voorkomen worden. (Vaak zit er een stalen ringetjes in het midden van het zonnescherm om dit op te lossen)

Het aanbrengen van de schakelaar binnen vraagt wat handigheid met elektra. (Of een goede elektra aanleg klusgids) Al zou dit ook kunnen via een stopcontact wat zich simpelweg op een goede locatie bevind.  Het mooiste resultaat is als je de stroomvoorziening helemaal in de muur wegwerkt, maar dit is wel echt een vakklus.

Veel zonweringen komen gelukkig gewoon met een schakelaar met stekker, die je in het stopcontact doet.

Extra tips bij installatie zonwering

De kabel die naar binnen gaat, kun je door een gat in de muur halen. Vaak verwerk je dat achter de ophanging van de zonwering. Ga de instructies van de fabrikant goed na, zodat je zeker weet dat deze ophanging wind- en waterdicht is. Let er ook op dat de meeste zonweringen niet geschikt zijn om open te laten met regen. Soms is het mogelijk de zonwering automatisch, op basis van weersensoren, in- of uit te laten klappen. Dat is helemaal handig, want dan heb je er geen omkijken meer naar.

image_pdfDownload Kluswijzer in PDFimage_printPrint uit

Over ons

Reactie plaatsen