Betonvloer storten

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een vloer of betonvloer kunt storten. Doormiddel van onderstaande instructievideo is te zien hoe u een betonvloer stort met behulp van zwaluwstaartplaten. Tevens wordt ook uitgelegd hoe u zelf te werk gaat bij een betonvloer storten op een zandplaat.

Instructie video lichtgewicht betonvloer storten

Betonvloer storten op een houten vloer

Allereerst is het belangrijk dat de vloer waarop de betonvloer wordt aangebracht, voldoende draagkracht heeft om de nieuw aan te brengen vloer te kunnen dragen. Mocht u hierover twijfelen, schakel dan een bouwkundig adviseur in om de constructie te laten beoordelen.

Bij een houtenvloer maakt u gebruik van zwaluwstaartplaten. Dit zijn stalen platen met een profielhoogte van doorgaans 16mm. Tijdens het storten vormen de zwaluwstaartplaten de bekisting en de bewapening voor de betonvloer. Het beste is om een bestaande houtenvloer weg te halen, zodat u alleen de houten balken over houdt waarop de zwaluwstaartplaten komen te liggen. Voordat u de zwaluwstaartplaten op de plaats legt, brengt u aan de wand isolatie aan met een minimale dikte van 10mm. Daarnaast dient de isolatie minimaal even hoog te zijn, als de nieuw te storten betonvloer. De randisolatie hoeft niet geplakt of verlijmd te worden, omdat de isolatie op zijn plek word gehouden door de zwaluwstaartplaten.

Betonvloer storten

Betonvloer storten & Egaliseren

Voordat u de zwaluwstaartplaten gaat plaatsen, kunt u leidingen zoals waterleiding, waterafvoer, elektraleiding en cv-leidingen alvast aanbrengen. Plaats de zwaluwstaartbalken haaks op de houten balken en schuif de platen in elkaar. In de lengte dienen de zwaluwstaartplaten een minimale overlap van 10cm te hebben. Tevens dienen de platen bij deze overlap wel te rusten op de houten balk, zodat de vloer voldoende kracht heeft en niet in gaat zakken. De zwaluwstaartplaten hoeven niet perse vast gezet te worden, maar wanneer u dat wel wilt, maak hiervoor gebruik van draadnagels. Met de draadnagels slaat u de bovenste zijflens in de houten balk.

Leidingwerk en andere zaken bij een vloer storten

Wellicht moet u voor leidingwerk in de vloer uitsparingen maken (bijvoorbeeld de afvoer van douche/bad (tips over plaatsing). Met behulp van een decoupeerzaag maakt u de uitsparingen in de vloer. Denk eraan dat u daarna de kieren goed afsluit bij de uitsparingen, zodat er tijdens het storten van het beton, geen specie kan gaan lekken.

Met behulp van afreilatten bepaald u de hoogte van de te storten betonnen vloer. Omdat er minimaal 3cm beton gestort dient te worden, zijn de afreilatten minimaal 3cm hoog. Voor afreilatten kunt u gebruik maken van geschaafd vurenhout dat in iedere bouwmarkt te verkrijgen is. De afreilatten worden haaks op de gleuvenrichting waterpas gelegd.

*) Maak de specie aan volgens de voorschriften op de verpakking. Stort de betonspecie over de plek waar de afreilatten liggen. Met behulp van een stok of lat prikt u in de specie om de lucht eruit te halen. Hierdoor wordt de vloer goed gevuld en voorkomt u luchtbellen in de nieuw aangebrachte betonvloer. Hoeken, langs de wand en gaten zijn punten waar vaak luchtbellen zitten.

Met de reilat maakt u een zigzaggende beweging naar u toe. Hiermee wordt het teveel aan specie verwijdert. Op plekken waar te weinig betonspecie aanwezig is, vult u handmatig bij. Door het reien te herhalen krijgt u een gladder eindresultaat. Schuur met een draaiende beweging de vloer daarna met een kunststof schuurbord. Tot slot werk u de vloer glad af met een roestvrijstalen spaan.

Nu kunt u de geplaatste afreilatten verwijderen en gaten opvullen met specie. Daarna werkt u deze gaten hetzelfde af, zoals u de betonvloer heeft afgewerkt.

Zorg ervoor dat de vloer niet te snel uithardt. Als de vloer te snel droogt, kan het zijn sterkte namelijk verliezen. Allereerst beneveld u de vloer, waarna de betonvloer wordt afgedekt met kunststof folie. Laat de nieuwe betonvloer een week drogen en u kunt de vloer verder gaan afwerken. Mocht de vloer niet 100% waterpas zijn, kunt u de vloer altijd nog egaliseren waarna u laminaat kunt leggen of de vloer betegelen.

Betonnen vloer storten op zandplaat

Als de houtenvloer op de begane grond verrot is, kunt u een nieuwe vloer aanbrengen met behulp van beton. Hieronder wordt uitgelegd hoe u bij deze klus te werk gaat.

De kuipruimte onder de houtenvloer wordt vol gestort met zand (minimaal 20cm). Zorg ervoor dat de eerste lading zand net onder de houten balken komt. Vervolgens zaagt u de verrotte houten balken schuin af van boven naar beneden. Hierna komt de 2de lading zand die net boven de afgezaagde balken uitkomt. Rei het gestorte zand waterpas af. Na het reien maakt u het zandbed nat, zodat het kan inklinken en het zandbed een stevige ondergrond wordt. Als het is opgedroogd weer water en zand aanbrengen op de plekken waar het zandbed in ingezakt. Als het zandbed niet meer inklinkt (in zakt) werkt u het zandbed af door het af te reien en is de basis voor de betonvloer gelegd. Dit proces kunt u meerdere malen herhalen tot dat het inzakken niet meer voorkomt.

Op de zandplaat brengt u hardschuim isolatieplaten aan met een minimale dikte van 5cm en aan de rand brengt u 1cm dikke isolatie aan om de muren en wanden te beschermen. De hoogte van de isolatie tegen de wand/muur, is afhankelijk van de dikte van de te storten betonnen vloer. Over de isolatieplaten legt u folie die elkaar circa 10cm overlappen. De naden worden afgeplakt met aluminiumtape.

Wanneer er leidingen in de vloer komen, kunt u de leidingen in deze fase leggen. Omdat de leidingen in de betonvloer komen te liggen, dienen de leidingen in een mantelbuis geplaatst te worden.

Bij een betonvloer dikker dan 6cm, raden wij aan om bewapening aan te brengen. Met behulp van stukjes stoeptegels plaats u de bewapening op een hoogte van 3cm. Hierna kan het beton gestort worden zoals hierboven staat beschreven. Ga naar * en lees hoe u de klus verder afmaakt.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen