Voegen buitenmuur verwijderen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf voegen in bestaand metselwerk kunt verwijderen. Er kunnen verschillende oorzaken aan te wijzen die mensen er toe zetten om de voegen te verwijderen.

De meest voorkomende redenen van voegen verwijderen:

  • De voegen zijn rot. (meer over: Metselwerk & voegen)
  • De voegen brokkelen af.
  • Het specie is te vuil om schoon te maken.
  • De gehele gevel moet gerenoveerd worden.

In de vaktaal is de terminologie rondom dit onderwerp complex. Men praat bijvoorbeeld over Uitkappen, Uitslijpen, Uitkrabben, Uitfrezen, Uithakken. Let goed op dat u met het beginnen goed nadenkt over waar u precies informatie naar zoekt.

Methodes om voegen te verwijderen

Er zijn verschillende manieren om voegen te verwijderen uit een buitenmuur, voor al deze methodes worden er ook verschillende gereedschappen gebruikt. We zullen per methode aangeven welk gereedschap u nodig heeft en daarbij een stappenplan beschrijven voor de juiste uitvoering.

Voegen uithakken

Voegen Uitsnijden

Voegen Uitsnijden

Benodigdheden: Elektrische hakhamer, of een hamer en beitel.

Methodiek: De elektrische hakhamer maakt op een neer bewegingen, en heeft als een bijtel als kop. Door de hakbeweging laat het specie elkaar los en zullen de voegen er dus gecontroleerd, stukje voor stukje, uit trillen.

Voordat u begint met het uithakken van voegen is het raadzaam om eerst de gevel af te spuiten met een hoge drukspuit, dan zal er al wat voeg verdwijnen dat u zelf niet weg hoeft te halen. U volgt met de elektrische hak beitel eerst de eerst de horizontale voegen en vervolgens zullen de verticale voegen er relatief simpel uitgaan.

Een nadeel hiervan is dat het risico groot is dat u per ongeluk stenen van uw gevel raakt, en dat die ook zullen afbrokkelen.

U kunt ook kiezen om dit met de hamer en beitel te doen, maar dit zal zeer lang duren.

Voegen uitslijpen

Voegen uitslijpen

Voegen uitslijpen

Benodigdheden: Een slijptol, liefst met een zuigslang eraan. En voor de slijptol een special voeg snijblad. Er zijn snijbladen in verschillende maten, voor verschillende diktes voegen. Een reguliere voeg is doorgaans 12mm.

Methodiek: Ook hier is het raadzaam om eerst de gevel af te spuiten met een sterke hogedruk spuit om een gedeelte van de voegen al te verwijderen. Vervolgens volgt u met de slijptol weer eerst de horizontale voegen, om vervolgens de verticale stukken, die doorgaans kleiner zijn, te verwijderen.

Het grote voordeel van slijpen is dat het snel gaat, bovendien is het gemakkelijker om met een slijptol de voeg netjes recht te volgen dan bij een elektrische hakhamer.

Een groot nadeel is dat u wel cecuur dient te werken en een vaste hand nodig heeft. Dit om te voorkomen dat u niet de stenen raakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *