Metselwerk Voegen & Voegmortel Maken

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf een muur kunt voegen. Het voegen van een gemetselde muur heeft verschillende redenen. Ten eerste wordt de muur beschermd tegen het insijpelen van water, wat de muur kan beschadigen. Ten tweede is de muur stabieler en heeft het een hogere weerstand. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe u een muur kunt voegen met voegmortel, en in de instructievideo krijgt u een korte uitleg hoe het voegen in de praktijk gaat.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van gevelspecialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Instructie video voegen muur. (inc. voegmortel maken & voegspecie maken)

Materialen

Je kunt dit materiaal online bestellen in diverse hoeveelheden en kleuren. Dit zijn antraciet, grijs en lichtgrijs.

Voegmortel Lichtgrijs 15kg Grijs 15kg Lichtgrijs 5kg Antraciet 5kg
Afbeelding zak voegmortel zak voegmortel doos voegmortel doos voegmortel
Prijsrange €7,80 tot €10,-  €13,- tot €15,- €14 tot €16 €7,80 tot €9,00
Online bestellen Bekijk Bekijk Bekijk Bekijk

Wanneer kan de muur gevoegd worden

Wanneer u een muur kunt voegen, is afhankelijk van de situatie waarmee u te maken heeft. Als het om een bestaande muur gaat die opnieuw gevoegd dient te worden, kan men met het voegen beginnen zodra de oude voeg is verwijderd. Wanneer het een nieuwe muur betreft, is het raadzaam minimaal 2 weken te wachten nadat de muur is gemetseld. Dit is van belang omdat hiermee de kans op krimp- en zetscheuren wordt voorkomen. Ook de kans dat u te maken krijgt met witte aanslag (chemische reactie) op de gevel die niet of nauwelijks zal verdwijnen, wordt hiermee afgenomen.

Kleurverschillen in het voegwerk voorkomen
Om kleurverschil in het voegwerk te voorkomen, is het aan te raden om met één partij cement te werken. Daarnaast kan kleurverschil in het voegwerk komen door verschil van hoeveelheid water bij het aanmaken van de voegmortel, de weersomstandigheden tijdens het uitharden van de voeg en/of wateronttrekking door de stenen.

Gekleurde voegmortel

Tegenwoordig is het mogelijk om te kiezen tussen verschillende kleuren qua voeg. Als u met een gekleurde voeg wilt gaan werken, is het raadzaam om kant-en-klare voegmortel te kopen. Het is niet raadzaam om zelf te gaan mengen met kleuren, omdat het zeer nauw komt met de juiste hoeveelheden. De kans dat u verschillen in het voegwerk krijgt qua kleur, is zeer groot. Je kunt bij sommige bouwmarkten informatie inwinnen en een kleurenwaaier of kleurstalen meenemen.

Aanmaken van de voegmortel

Voegspecie / Voegmortel

Voegspecie / Voegmortel

Voor het maken van voegmortel gebruikt u voegzand, dat in de bouwmarkt te verkrijgen is. Metselzand raden wij niet aan, omdat dit type zand te grof is. De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen zand op 1 deel cement. Zorg ervoor dat het zand dat u gebruikt, droog is. Dit vergemakkelijkt het mengen. Gebruik voor een nauwkeurige dosering afgestreken emmers. Het is belangrijk dat de voegspecie goed wordt gemengd zodat een homogene massa ontstaat zonder klonten. Het is aan te bevelen het cement te zeven voor het wordt gemengd.

Voor het aanmaken van de voegmortel geldt de volgende volgorde: eerst de helft van het zand en het cement gedurende 1 minuut mengen, waarna het tweede deel van het zand en tot slot het water bijgevoegd kan worden. Dit tweede deel van het mengen duurt ook ongeveer 1 minuut. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel.

U kunt ook kant-en-klare voegmortel kopen die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Bij kant-en-klare voegmortel hoeft u alleen water toe te voegen. De hoeveelheid water dat u dient toe te voegen, staat aangegeven op de verpakking.

Voegmortel is een beperkte tijd verwerkbaar. Maak daarom nooit meer voegmortel aan dan binnen een uur is te verwerken.

Het voegen van de muur

Zorg ervoor dat de voegen in de muur schoon zijn. Wanneer u met een oude muur te maken heeft, kunt u de bestaande voegen met een slijpschijf of hamer en beitel verwijderen. De oude voeg dient te circa 2 cm verwijdert te worden. Bij een nieuwe muur is de voeg meestal al uitgekrabd.

Verwijder met een droge borstel het vuil en de stof van de muur. Om zeker te zijn dat alles weg is, kan de muur nagemaakt worden of de muur te behandelen met een zoutzuur oplossing. De mengverhouding voor de zoutzuur oplossing is, 0,5 liter zoutzuur op 10 liter water. De zoutzuur oplossing dient u met een borstel aan te brengen op de muur, waarna de muur afgespoeld kan worden.

Als eerste voegt u de stootvoeg (verticale voeg). Maak tijdens het voegen gebruik van een rubberen handschoen. Neem in uw hand een bolletje voegmortel en druk met behulp van de korte voegspijker de voegmortel in de voeg. Als alle stootvoegen gedaan zijn, kunt u beginnen met de lintvoeg (horizontale voeg). Breng de voegmortel op het spaarbord en met het spaarbord net onder de voeg tegen de wand aan. Met behulp van een lange voegspijker, drukt u de voegmortel in de voeg. Maak tijdens het voegen van de horizontale voegen steeds een strijkende beweging. Het is aan te raden om roestvrijstalen voegspijkers te gebruiken, om roestplekken op de voeg te voorkomen.

Zodra de muur is gevoegd en voldoen is uitgehard, borstelt u de muur met een droge borstel na. Tot slot kunt u de voeg nu gaan na benevelen, zodat de kans op witte aanslag wordt verkleind en u een sterke voeg krijgt.

Witte aanslag bij het voegen voorkomen

Om witte aanslag te voorkomen op de muur, hebben wij hieronder een aantal tips gezet waar u op kunt letten tijdens het voegen van de muur;

  1. Zorg ervoor dat er geen water langs het voegwerk stroomt. Hierbij kunt u denken aan de hemelwaterafvoer die nog niet gereed is.
  2. Het voegwerk moet worden afgeschermd tegen uitdroging door het af te dekken of door het te benevelen met water. Benevel het voegwerk net zolang tot het voegwerk geen water meer opneemt. Dit voorkomt verdamping van het water en daarmee een slechte sterkteontwikkeling van de voegmortel (verbranding).
  3. Bij het voegen in de zon moet extra aandacht worden besteed aan het voor bevochtigen van de voegen (muur) en het na behandelen door middel van afdekken of benevelen. Het is beter om in de schaduw te voegen, om voortijdige uitdroging van de voegen te voorkomen.
  4. Voegwerk is zeer gevoelig voor vorst. Als binnen 24 uur na het voegen kans op bevriezing bestaat, mag er niet gevoegd worden.
  5. Vers voegwerk moet worden beschermd met folie tegen de regen. Dit verlaagt de kans op witte aanslag.
  6. Vermijdt opspattend water door de eerste steigerplank (tegen het voegwerk aan) na het voegen van de muur te verwijderen.

Vakman nodig? Vergelijk gevelspecialisten!

Komt u er niet helemaal uit met het voegen? Heeft u hulp nodig van een deskundige om uw muur te voegen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van gevelrenovatie bedrijven in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen