Sierpleister Aanbrengen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl staat stap voor stap beschreven hoe u zelf sierpleister kunt aanbrengen. Het aanbrengen voor sierpleister kan bijna op iedere wand. Met sierpleister kunt u de wanden verfraaien met de gewenste structuur en in iedere kleur. In de bouwmarkten kunt u sierpleister en de voorstrijk in de gewenste kleur laten mengen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Soorten sierpleister

Sierpleister is in verschillende soorten verkrijgbaar; korrelpleister (1 of 2mm), structuurpleister (2 of 3mm) en granietpleister (natuur steentjes met ieder hun eigen kleur). Welk type sierpleister u kiest, hangt af van het effect u wenst te bereiken. In de bouwmarkt of vakhandel zijn er vaak voorbeelden, zodat u weet welk effect u kunt krijgen met het type sierpleister.

Kleur sierpleister

U kunt op 2 manieren sierpleister kleur geven, namelijk; 1) eerst sierpleister aanbrengen en daarna de wand met latex schilderen in de gewenste kleur. 2) sierpleister al op kleur laten mengen. Als u met een kleur gaat werken, is het ook mogelijk de voorstrijk al in de gewenste kleur te laten mengen. Hiermee krijgt uiteindelijk een mooiere egale wand qua kleur.

Benodigde materialen en gereedschap;

 1. sierpleistersSierpleister
 2. Ammonia (om te ontvetten)
 3. Schilderstape (om vloer en kozijnen af te plakken)
 4. Voorstrijk (voor een goede hechting van de sierpleister op de wand)
 5. Vulmiddel (om gaten en scheuren te vullen)
 6. Blokkwast (voorstrijk aan te brengen op de wand)
 7. Kwast, platte uitvoering (voor het aanbrengen van de voorstrijk op lastige plekken)
 8. Verfemmer (om de sierpleister te mengen, als u met kleuren gaat werken)
 9. Plakspaan glad in roestvrijstalen uitvoering (om de sierpleister aan te brengen)
 10. Kunststofspaan (om de structuur aan te brengen)
 11. Stucloper (om de vloer te bedekken)

Voorbereiding

Plak de kozijnen af met schildertape en verwijder de lichtschakelaars/stopcontacten. Op de vloer legt u stucloper om de vloer te beschermen. Om ervoor te zorgen dat u straks een mooi eindresultaat krijgt, dient de ondergrond goed te zijn. Als er op de wand behang zit, dient deze verwijdert te worden. Al het behang moet eraf, dus ook de plakresten en papieren snippers. Wanneer de wand is geschilderd met muurverf, controleert u of de muurverf nog goed vast zit. Mocht de muurverf los zitten, dan dient u deze verflaag te verwijderen. Vlekken op de wand, zoals vocht of nicotine plekken, zullen behandeld moeten worden met renovatieverf. Dit zijn namelijk vlekken die terug komen als u deze niet behandeld. Gaten en scheuren dienen opgevuld te worden met een vulmiddel. Wanneer blijkt dat de wand te veel gaten heeft of niet recht is, bestaat ook de mogelijkheid de wand in zijn geheel te stucen. Dit is alleen het geval als de ondergrond echt heel slecht is.

Wand behandelen met voorstrijk

Om ervoor te zorgen dat de sierpleister goed hecht op de muur, raden wij aan de muur te behandelen met voorstrijk. Als u met een kleur gaat werken, is het mogelijk de voorstrijk in dezelfde kleur te laten mengen. Hiermee bent u verzekerd van een mooie egale kleur van het pleisterwerk. De voorstrijk kunt u met een blokkwast of vachtroller aanbrengen.

Kleurverschil voorkomen

Als u sierpleister heeft laten mengen op kleur en meer dan 1 emmer heeft, adviseren wij alle emmers sierpleister in 1 grote speciekuip te gieten en met een mixer (die u op de boormachine kunt zetten) goed te mengen. Niet iedere emmer is exact hetzelfde. Door de sierpleister op deze manier te mengen, voorkomt u kleurverschillen. Het is ook mogelijk om met een tube kleur de sierpleister op kleur te brengen. Ook hiervoor geldt hetzelfde advies om kleurverschil te voorkomen.

Sierpleister aanbrengen op de muur

Voordat u de sierpleister op de muur gaat aanbrengen, is het verstandig om eerst te oefenen op een houtenplaat. Hierdoor kunt u zelf ervaren hoe het verwerken van sierpleister in de praktijk gaat en hoe u de structuur kunt aanbrengen met de kunststofspaan.

Nadat u hebt geoefend, kan nu begonnen worden met het aanbrengen van de sierpleister op de wand. Met behulp van de roestvrijstalen spaan brengt u de sierpleister aan. Houdt de spaan onder een hoek van 45graden tegen de muur. Zorg ervoor dat de sierpleister korreldik is aangebracht. Verdeel de sierpleister gelijkmatig over de wand.

Het is aan te raden om in vlakke te werken. De sierpleister die op de wand is aangebracht, dient u binnen 15 á 20 minuten te behandelen met de kunststofspaan. Met de kunststofspaan met u de structuur aan. Met een draaiende beweging gaat u over de aangebrachte sierpleister heen, waardoor u het effect krijgt van de sierpleister. Maak de kunststofspaan regelmatig schoon met water, zodat de gehele wand dezelfde structuur krijgt. Als u met 2 personen bent, is het aanbrengen van sierpleister eenvoudiger. De ene zet de sierpleister op de muur en de andere brengt de structuur aan met de kunststofspaan.

Opruimen

Zodra de gehele wand is voorzien van sierpleister en de structuur is aangebracht, maakt u de ruimte schoon. Het schoonmaken gaat nu nog gemakkelijk, omdat de sierpleister nog niet volledig is uitgehard. Hoe langer u wacht met schoonmaken, hoe lastiger het wordt. Dit geldt ook met het verwijderen van schilderstape.

Sierpleister laten aanbrengen? Vergelijk stucadoors!

Het aanbrengen van sierpleister is niet zomaar gedaan. Wilt u graag uw klus uitbesteden en wilt u niet de hoofdprijs betalen? Ontdek dan vrijblijvend de kosten van uw klus door onderstaand formulier in te vullen en ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen in uw regio. Een vergelijking levert u een besparing tot wel 30% op!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen