Muur Voegen Herstellen & Voegwerk Herstellen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf de muur en de voegen kunt repareren. Zo kunnen er scheuren in de muur ontstaan, stenen gaan loszitten of een gat van bijvoorbeeld een kachelventilatie in de muur dicht gemaakt worden. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe u de buitenmuur zelf kunt herstellen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Materialen en gereedschappen voor buitenmuur repareren

Voegwerk herstellen: scheuren in de voeg repareren

Als er scheuren in de voeg van de muur zitten, dient u de gescheurde voegen te verwijderen. Met behulp van een oude schroevendraaier kunt u de slechte voegen wegkrabben. De voegen moet circa 2 cm uitgekrabd worden, zodat er voldoende ruimte is om de nieuwe voeg aan te brengen. Het voegen van de muur staat beschreven in het onderdeel “Metselwerk & voegen“. Probeer er wel voor te zorgen dat de nieuw aan te brengen voeg zoveel mogelijk de kleur van het bestaande voegwerk heeft.

Gat in de buitenmuur repareren

Als een muurdoorvoer van de kachel wordt verwijderd of een ventilatiegat niet meer wordt gebruikt, kunt u het gat in de buitenmuur repareren door er nieuw stenen aan te brengen. Let er wel op dat de nieuwe stenen qua formaat/kleur overeenkomen met de bestaande stenen in de buitenmuur.

Verwijder de halve stenen en loszittende stenen weg met behulp van een beitel en hamer. Het is de bedoeling dat u een regelmatig patroon overhoudt met hele stenen. Krab de oude specie/voeg weg zodat de muur schoon is en de nieuwe stenen aangebracht kunnen worden.

Loszittende stenen vastzetten

Bij ramen, deuren of hoeken kan het voorkomen dat er stenen gaan loszitten. Maak de loszittende steen schoon en haal de vastzittende specie er voorzichtig af zonder de baksteen te beschadigen. De plek in de muur waar de loszittende steen weer geplaatst moet worden, dient u ook schoon te maken en oude specie te verwijderen.

De loszittende steen kan daarna met behulp van specie weer in de buitenmuur worden geplaatst. Zorg er wel voor dat de voegdikte wordt aangehouden van het bestaande metselwerk. Nadat de steen is aangebracht, kunt u de voeg schoonkrabben, zodat u tot slot de nieuwe voeg kunt aanbrengen. In de onderdelen “Muur voegen” & “Muur metselen” staat beschreven hoe u te werk gaat. Zorg er wel voor dat de nieuwe voeg qua kleur zoveel mogelijk overeenkomt met de bestaande voeg.

Scheur in de baksteen repareren

Het repareren van een scheur in de baksteen kan op 2 manieren. De simpelste manier is om de steen te kitten met speciale scheurkit. Met behulp van een kitpistool brengt u de scheurkit aan op de scheur in de baksteen. Lees op de instructie aanwijzing hoe u de scheurkit dient toe te passen.

De tweede manier om de scheur in de baksteen te repareren, is de steen te vervangen als u nog een nieuwe steen heeft liggen of aan dezelfde steen qua formaat/kleur kunt komen. U krabt de voeg/metselspecie om de beschadigde steen geheel weg met bijvoorbeeld een oude schroevendraaier. Als de beschadigde baksteen los zit, kunt u deze verwijderen en de nieuwe aanbrengen. In de onderdelen “Muur metselen” staat beschreven hoe u te werk gaat.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen