KlussenKlussen

Soorten Kachelhout

Om de houtkachel of openhaard goed te laten branden, heeft u kachelhout nodig. Er zijn vele verschillende houtsoorten die hieronder allemaal stuk voor stuk worden behandeld. Zowel hard- als zacht hout is geschikt als kachelhout. Voor iedere houtsoort geldt, dat het hout goed droog moet zijn. Wat wij wel afraden is behandelt hout, wat geverfd of geïmpregneerd is. Behandelt hout geeft veel vervuiling voor het milieu, giftige stoffen en veel roet, waardoor de raampjes van de houtkachel snel vies worden. Tot slot wordt naaldbomen hout niet geadviseerd voor openhaarden. Naaldbomen hout heeft de nare eigenschap dat het spat, waardoor er vonken uit de openhaard komen op het tapijt of vloer, met alle gevolgen van dien.

Tip: Zelf hout kopen bij Bol.com scheelt een hoop gedoe en voor 17 Euro al in huis ook is het mogelijk om hout te kopen bij een specialist, bijv: Openhaardhout-gigant.nl

Droog stookhout / hout opslaan

Al het hout dat u gaat stoken in de kachel, dient droog te zijn. Hout dat niet goed droog is, geeft weinig vlam, geeft veel rook en vervuilt de kachel en schoorsteen erg. Men stelt dat het maximaal 20% mag bevatten, maar als u onderstaande droogtijd aanhoudt is het hout nadien gereed om te stoken. Om het drogen te bevorderen is goede opslag van het hout van belang en ook dat het hout is gekloofd. Nat hout dient u buiten op te slaan onder een afdak, zodat het beschut is tegen de regen. Tevens dient het hout los van de grond te liggen, zodat het vocht niet in het hout kan trekken. Vaak wordt er een pallet op de grond gelegd, zodat er geen contact is. Tevens dient er voldoende mogelijkheid te zijn dat er wind door het hout kan. Hierdoor zal het hout beter drogen dan wanneer u het afdekt met zeil. Als u hout in de garage of schuur binnen zou opslaan, zal het niet snel drogen en is de kans op houtrot aanwezig. Hout dat droog is en klaar om te stoken, kunt u wel binnen in de garage of schuur opslaan.

Droogtijden verschillende soorten kachelhout

  • 1 jaar; Den, Populier
  • 1,5 jaar; Linde, Wilg, Spar, Berk, Es, Els
  • 2 jaar; Fruitboom, Beuk
  • 3-4 jaar; (Amerikaanse) Eik

Dennen; Dennenhout brand snel en fel. Het klooft makkelijk, brand goed en spat, waardoor het niet wordt aangeraden voor de openhaard. Omdat dennenhout hars bevat, geeft dit vervuiling aan de rookafvoer. Omdat het snel en fel brand, is het zeer geschikt als aanmaakhout bij het aanmaken van de houtkachel.

Populier; Populierenhout wordt niet vaak gebruikt als kachel hout. Het brand snel, maar geeft niet veel warmte af. Voor het aanmaken van de kachel, kunt u het gebruiken. Populierenhout klooft makkelijk, droogt snel en spat niet.

Linde; lindehout heeft niet de voorkeur. Het kan wel als kachelhout gebruikt worden, maar dan is het aan te raden om lindehout tijdens het stoken te combineren met ander hout. Lindehout droogt snel, spat niet, klooft makkelijk en geeft weinig rook.

kachelhout

Wilg; Wilgenhout wordt niet vaak gebruikt als kachelhout. Het brand snel, maar geeft niet veel warmte af. Voor het aanmaken van de kachel, kunt u het gebruiken. Wilgenhout klooft makkelijk, droogt snel en spat niet. Maar wilgenhout stoken kan dus wel, in dat geval zouden wij zeker eerst goed lang laten drogen.

Toch liever echt kwaliteit brand hout ipv rook binnen in de woonkamer door vochtig wilgenhout? =) – Bekijk de 40 liter deals bij Bol.com

Spar; Hout van de spar wordt vaak gebruikt als aanmaakhout. Het brandt snel, maar spettert wel, waardoor het niet is aan te raden voor de openhaard. Het geeft weinig warmte en weinig rook.

Berk; Hout van de berk is goed kachelhout, want brandt goed, weinig rook en geeft redelijk veel warmte. Berkenhout is eenvoudig te kloven, maar laat het goed buiten drogen, want kan snel gaan rotten. Daarnaast spat berkenhout niet en is hierdoor ook geschikt voor de openhaard.

Essenhout; Essenhout is goed kachelhout, want brand lang, traag, geeft weinig rook en geeft veel warmte. Wel is essenhout moeilijk aan te steken, dus als de kachel goed brandt, kunt u essenhout erop leggen. Omdat het niet spat, is het ook geschikt voor de openhaard.

Els; Els heeft de zelfde eigenschappen als essenhout, alleen spat els wel, waardoor het minder geschikt is voor de openhaard.

Fruitbomen; Fruitbomenhout zoals van de appel, peren of kersenboom is zeer geschikt als kachelhout. Het geeft veel warmte en brandt langzaam. Tevens spat het fruitbomenhout niet, maar kan tijdens het stoken wel een geur geven.

Beuk; Beukenhout is goed kachelhout. Het brand traag en lang, geeft veel warmte af en weinig rook. Om de kachel aan te steken, is beukenhout niet geschikt. Tevens spat het niet en is hierdoor ook geschikt voor de openhaard.

Eik; Eikenhout heeft dezelfde brand eigenschappen als beukenhout, alleen geeft beukenhout een mooiere vlam dan eikenhout.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen