Verschillende Boilers

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven over de verschillende boilers die te verkrijgen zijn en welke boiler het beste past in uw situatie. Boilers leveren warm water voor bijvoorbeeld de keuken of de badkamer. Er zijn veel verschillende boilers op de markt, maar welke past bij u? Moet u langer wachten dan 30 seconde voordat er warm water komt uit de keukenkraan, dan is een plintboiler of keukenboiler raadzaam om aan te schaffen. De voordelen zijn: sneller warm water waarbij u minder water en energie gebruikt. Ook kan dit handig zijn als u warm water wilt op een plek waar alleen een koud waterleiding ligt (bijvoorbeeld een schuur/garage).

Let op: zorg ervoor dat de ingestelde temperatuur van de boiler niet lager is dan 60 graden. Het water moet minimaal 20 minuten 60 graden zijn of 10 minuten 70 graden. Hierdoor heeft de legionellabacterie geen kans. Tevens dient de koud waterleiding niet vlak naast de warmwaterleiding geplaatst te worden om te voorkomen dat het water in de koud waterleiding wordt verwamt. Dit kan namelijk ook legionella veroorzaken.

Hieronder komen alle type boilers aan bod, zodat u exact weet welke boiler in uw situatie past.

Plintboiler

plintboilerDe naam zegt het eigenlijk al. De plintboiler is een boiler die onder de keukenkastjes komt. Deze wordt achter de afwerkplint van de keuken gemonteerd en is dus onzichtbaar. Het grote voordeel van dit type boiler, is dat de plintboiler hierdoor geen ruimte inneemt in de keukenkastjes. Er gaat dus geen ruimte verloren. De plintboiler is er in de uitvoering van 5 liter of 10 liter. Om extra energie te sparen, kunt u een tijdschakelaar plaatsen. Hierdoor staat de plintboiler alleen aan wanneer het nodig is.

Keukenboiler

Keukenboilers worden bijna altijd geplaatst in de kast onder de wasbak. De grootte van de keukenboiler varieert van 10 t/m 20 liter. Het voordeel van de keukenboiler ten opzichte van de plintboiler, is dat de keukenboiler een groter warmwatercapaciteit heeft. Een nadeel is dat het ruimte in de keukenkastjes in beslag neemt. Om extra energie te besparen, kunt u een tijdschakelaar plaatsen. Hierdoor staat de keukenboiler alleen aan wanneer het nodig is.

Hot-fill boiler

Een hotfill keukenboiler is een boiler die wordt aangestuurd door de cv ketel. Hiervoor heeft u wel een combiketel nodig omdat dit type cv-ketel warm water levert. Op het moment dat u de warmwaterkraan open draait gaat de cv ketel branden om warmwater te leveren. Het water moet nog opgewarmd worden en dat duurt een tiental seconden. Om dit tijdverschil op te vangen, levert de hot-fill boiler direct warm water. Het warmwater dat de cv ketel levert gaat dan naar de hot-fill boiler. Omdat de hot-fill boiler water als aanvoer heeft, hoeft de boiler minder energie te gebruiken om het water op de ingestelde temperatuur te houden. Hierdoor bespaart u energiekosten en is het beter voor het milieu. Bij normale boilers is de aanvoer koud water waardoor deze boilers meer energie gebruiken. Wanneer u vaak en kort warmwater gebruikt uit de kraan, is het niet aan te raden om een hot-fill boiler te nemen. De cv ketel krijgt dan niet de kans om warmwater aan de hot-fill te leveren. Het verwarmingselement van de hotfill boiler is namelijk gemaakt om het warm op temperatuur te houden (net niet op te warmen) zodat het lang duurt voor het water op de juiste temperatuur is.

Zonneboiler

zonneboilerEen zonneboiler is erg goed voor het milieu, omdat er minder energie wordt verbruikt. De overheid stimuleert het gebruik van zonneboilers, om de terugstoot van CO2 terug te dringen. Hiervoor geven gemeentes subsidies om het aantal installaties te stimuleren.

Om zonne-energie zoveel mogelijk te benutten, wordt er gebruik gemaakt van een collector en een voorraadvat (boiler). Door de collectoren stroomt een vloeistof (collectorvloeistof) die door zonlicht wordt verwarmd. De collectorvloeistof gaat via een gesloten systeem door het voorraadvat en verwarmt het water in de zonneboiler. Het verwarmde water uit de zonneboiler stroomt via een warmwatertoestel (meestal cv ketel) naar de kraan. Het warmwatertoestel (cv ketel) zorgt ervoor dat het wordt naverwarmd tot de ingestelde temperatuur als er te weinig zonlicht is. Op het moment dat het water in de boiler een te hoge temperatuur heeft, dan wordt dit vermengd met koud water om gevaarlijke situaties te voorkomen.

CV-aangestuurde boiler

cv aangestuurde boilerEen cv-aangestuurde boiler wordt aangestuurd voor de cv-ketel. Dit wordt ook wel een voorraadboiler genoemd. Met een cv-aangestuurde boiler kunt u bijvoorbeeld snel een bad vullen en kan uit meerdere kranen in uw woning warm water worden getapt zonder last te hebben van drukverlies. Een cv-aangestuurde boiler zorgt voor voldoende warm water.

Gas boiler

Een gas boiler is een warmwatertoestel dat door middel van gas het water verwarmt. Deze werkt niet in combinatie met bijvoorbeeld een cv ketel. De gas boiler zorgt alleen voor warm water. Een nadeel is dat een gas boiler erg groot is. Bij consumenten thuis treft u zelden nog een gas boiler aan.

Een Boiler Kopen

Boiler De Aansluitset Opties / Toelichting van de Boiler Prijs & Kopen
Boiler-plieger inventum-plieger-aansluitset Aanrader: 

Plieger Keukenboiler – Close-in – Koperen ketel – 10 liter – 2000 Watt

Aansluitset 12 mm- Voor Plieger & Inventum Boilers

Aanrader:

Plieger Boiler +/-  € 140Aansluitset +/- € 45 
Daalderop-Boiler daalderop-aansluitset Daalderop Close in-Boiler – 10 liter – 2200 Watt

Boiler Aansluitset 3/8″ – voor o.a. Itho Daalderop Boilers

Daalderop Boiler +/-  € 215

Aansluitset +/- € 45

Inventum-boiler inventum-plieger-aansluitset Inventum edr 10 close-in keukenboiler

Aansluitset 12 mm- Voor Plieger & Inventum Boilers

Inventum Boiler +/- € 240

Aansluitset +/- € 45 

Bekijk ook dit overzicht waarin de 10 meest verkochte keukenboilers van dit moment staan. De prijs van gemiddelde nieuwe keukenboiler loopt van 50 tot 200 euro, waarbij het gemiddelde ligt op zo’n 120 Euro.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen