CV leiding aanleggen

CV Leiding

CV Leidingen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitgelegd gegeven hoe u zelf cv-leidingen kunt aanleggen. Wanneer er een nieuwe radiator wordt geplaatst of de cv-ketel komt op een andere plek te hangen, zal de cv-leiding aangepast moeten worden. Op iedere verdieping van uw woning moet een hoofdaanvoer- en hoofdafvoerleiding aanwezigzijn die direct naar de cv-ketel gaat. Hiermee wordt het water naar de radiatoren gebracht.

  • De hoofd cv-leiding (aan/afvoer) heeft een diameter van 22mm.
  • De cv-leiding (aftakkingen) naar de radiatoren heeft een diameter van 15mm.

Voor cv-leiding wordt meestal cv-buis (staal/kunststof). Al wordt de laatste jaren toch weer vaker gekozen voor Koper. 

De CV Leiding

Een CV leiding kan tegenwoordig ook goed online gekocht worden, dit kan bij een Bol. Beide winkels hebben een ruim assortiment in CV Leidingen en in toebehoren ( als pijpensnijders, T-koppelingen, etc. )

Stalen CV leiding aanleggen

Benodigdheden voor het aanleggen van een stalen CV Leiding

  • 15 MM Stalen CV Leiding
  • T- Koppeling
  • Pijpensnijder
  • Knelkoppelingen
  • Pijpbeugels

Als u een nieuwe radiator gaat plaatsen, moeten er twee cv-leidingen naar toe worden gebracht. Een is voor de aanvoer en de andere voor de retour van het cv water. De cv-leiding naar de radiator heeft altijd een diameter van 15mm. Door middel van een T-koppeling 22x15x22mm knel maakt u de aftakking van de hoofdleiding (22mm) naar de radiator. Zorg ervoor dat de radiator zo dicht mogelijk bij de hoofdleiding zit. Daarnaast is het aan te raden om zo weinig mogelijk bochten te gebruiken, zodat het water goed kan doorstromen. Met behulp van een buigijzer kunt u de cv-leidingen buigen.

De cv-leiding is het beste op maat te maken met een pijpensnijder. Zorg dat de cv-buis de juiste lengte heeft, zodat tikken/klapperen van de cv-buis wordt voorkomen. Met knelkoppelingen (messing of chroom) wordt de leiding gemonteerd. Daarna zet u de cv-leiding vast met pijpbeugels met inlage (rubbers) aan de muur. Plaats de beugels niet te strak om de cv-leiding, zodat de cv-leiding kan uitzetten en krimpen.

Kunststof CV leiding aanleggen

Tegenwoordig wordt er niet alleen maar gebruik gemaakt van stalen cv-leidingen, maar zijn kunststof cv-leidingen er in opkomst. Vanwege de hoge metaalprijzen worden kunststof cv-leidingen veel toe gepast. Daarnaast is de verwerking vaak sneller. Kwalitatief is er geen verschil en kunt u zelf kiezen of u gebruikt maak van stalen of kunststof cv-buis. Vaak is het wel zo dat u voor kunststof leidingen speciaal gereedschap dient aan te schaffen of te huren. Wanneer u in het hele huis cv-leiding moet aanleggen, is het meestal goedkoper om met kunststof leidingen te werken. Wanneer het om één radiator gaat, zijn de kosten vaak te hoog omdat u de aanschaf van het gereedschap er dan niet uithaalt.

Daarnaast wordt kunststof cv-leiding alleen gebruikt op plekken dat het niet in het zicht is (in muren/vloeren). Naar de radiator toe, gaat men verder met stalen cv-buis. Dit ziet er vele malen netter/mooier uit. Hiervoor zijn overgangskoppelingen verkrijgbaar om dit mogelijk te maken.

Cv-leiding aanleggen in de muur of vloer

cv installatie aanleggen schema

cv installatie aanleggen schema

Als u cv-leiding in de muur of vloer wilt weg werken, is het aan te raden om met kunststof cv-buis te gaan werken. Daarnaast dient u om de cv-buis een mantelbuis aan te brengen voor het uitzetten/krimpen van de cv-leiding. Hiermee voorkomt u dat de vloer of muren gaan scheuren/barsten door de werking van de cv-buis. Laat de cv-buis minimaal 4 cm uit de muur / vloer steken, zodat u voldoende ruimte heeft om een koppeling op de cv-buis aan te brengen.

Bij cv-leiding aanleggen in de muur of vloer, is het af te raden om knelkoppelingen toe te passen. Knelkoppelingen kunnen nog wel eens gaan lekken. Als deze zijn ingebouwd, kunt u er niet meer bij en zult u moeten gaan breken om de lekkage te verhelpen.

Wanneer een cv-leiding door de muur of vloer gelegd moet worden, boor het gat dan iets groter zodat er een mantelbuis om de cv-leiding heen past. Vaak wordt bij een leiding van 22mm een gat van 25mm geboord en bij een leiding van 15mm een gat van 18mm. Bekijk de top 10 Boormachines bij Bol.com indien je nog geen goede boor thuis hebt.

Wij hebben ook uitgebreide klusgidsen geschreeven over het aanleggen van elektrische vloerverwarming en CV / Reguliere Vloerverwarming.

Optioneel: CV-leiding isoleren

Probeer waar mogelijk is de cv-leiding te isoleren met buisisolatie. Door de cv-leiding te isoleren, zal het water minder snel afkoelen waardoor de radiator meer warmte afgeeft. De ruimte is dan sneller op temperatuur en dit bespaart u in de stookkosten. Leiding isolatie is eenvoudig ook online te verkrijgen.

CV-leiding maakt raar geluid

Het kan gebeuren dat cv-leidingen gaan tikken of andere rare geluiden gaat maken. Dit komt dan omdat de cv-leiding te strak in de pijpbeugels zitten en geen ruimte hebben om uit te zetten of te krimpen. Gebruik daarom ook altijd pijpbeugels met een rubberen inlage om dit te voorkomen. Daarnaast moeten de gaten in de vloer waardoor de cv-leiding gaat, voldoende groot zijn. Bij een cv-leiding van 22mm dient het gat 25mm te zijn en bij een cv-leiding van 15mm is de gat grote 18mm. Tot slot kan het zijn dat de cv-leiding niet de exacte grote heeft tussen de ene en de ander koppeling qua lengte, dat het geluid veroorzaakt bij het uitzetten en krimpen van de stalen cv-leiding.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen