Elektrische Vloerverwarming Badkamer Aanleggen

In deze kluswijzer leest u hoe u zelf elektrische vloerverwarming plaatst en wat de mogelijkheden zijn. Elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt in kleine ruimtes, bijvoorbeeld een badkamer.

De voordelen van elektrische vloerverwarming zijn:

 • Lange levensduur
 • Geluidloos
 • Geen onderhoudt
 • Eenvoudig te installeren

Omdat deze vorm van vloerverwarming werkt op elektra, dient u te kijken hoeveel vermogen de elektrische vloerverwarming vraagt. Het kan namelijk zijn, dat hiervoor een extra groep aangelegd moet worden. Elektrische vloerverwarming is verkrijgbaar in:

Lees ook meer over de kosten die komen kijken bij vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming aanleggen met vloerverwarmingsmat

Ten eerste moet ui de juiste vloermat aanschaffen, deze vloermatten zijn enorm gedaald in de prijs afgelopen jaren en zijn nu zeer betaalbaar geworden

# Merk & Beschrijving Mat Prijs
elektrische vloerverwarmingsmat Magnum Mat vloerverwarmingsmat set met X-treme Control klokthermostaat 4m², 600W – 200805 € 350 – € 700 (bekijk de huidige prijs)
elektrische-vloerverwarmingsmat Sub vloerverwarming mat en thermostaat k12 200×50 150w – 46343 € 300 – € 500 (bekijk de huidige prijs)
Plieger Heat elektrische vloerverwarmingsmat Plieger Heat elektrische vloerverwarmingsmat 50x800cm = 4m² € 300- € 400 (bekijk de huidige prijs)

Een vloerverwarmingsmat is een zeer dunne mat waarop verwarmingsdraad is voor gemonteerd. Het grote voordeel, is dat het snel en eenvoudig is te monteren. Hieronder wordt weergegeven hoe u de vloerverwarmingsmat dient te installeren.

 1. Maak de ondergrond schoon, waar de mat wordt geplaatst.
 2. Maak 2 sleuven in de muur van het punt waar de thermostaat wordt gemonteerd naar de vloer. Door de ene buis lopen de aansluitdraden van de vloerverwarming en door de andere buis de voeler die de thermostaat aanstuurt.
 3. Plaats de buis van de voeler op 50 cm afstand van de muur, zodat straks je temperatuur van de vloer kan worden gemeten. Plaats de voeler niet in de buurt van bijvoorbeeld een bad, omdat dit het meten kan beïnvloeden.
 4. Bevestig de vloerverwarmingsmat op de ondervloer. De matten van tegenwoordig zijn meestal zelfklevend, anders kunt u het ook met plakband (aluminium tape) bevestigen. Tevens kunt u zelf het patroon van de mat bepalen door het in de juiste vorm te knippen. U mag niet knippen in de verwarmingsdraden, alleen in de mat (glasvezelnet) knippen is toegestaan. Let op bij het plaatsen van de mat. Wanneer er straks een toilet geplaatst wordt die vast gezet moet worden in de vloer, moet u daar nu al rekening mee houden om te voorkomen dat de schroeven de elektrische vloerverwarming beschadigen.
 5. Sluit de thermostaat aan en test of de elektrische vloerverwarming werkt, voordat de definitieve vloer wordt aangebracht. Nu kunt u er nog bij!
 6. Wilt u een houtenvloer op de elektrische vloerverwarming monteren, is het noodzakelijk om aan de fabrikant van de houtenvloer te vragen of dit mogelijk is. Dit alles om wellicht brand te voorkomen. De cementen dekvloer dient minimaal 5mm dik te zijn. Voor houtenvloeren en vloerbedekking is het vereist dat het vocht uit de vloer is.
 7. Wanneer u tegels wilt plaatsen, kunt u op de vloerverwarmingsmat meteen tegellijm aanbrengen en de tegels leggen.
 8. Zodra de vloer is afgewerkt, moet u circa 28 dagen wachten voordat de elektrische vloerverwarming aan mag. De vloer moet eerst volledig droog zijn.

Elektrische vloerverwarming aanleggen met vloerverwarmingskabel

vloerverwarmingskabel

Hier een complete set van dit draad

Vloerverwarmingskabel is een lange kabel die u zelf in een patroon legt op de vloer van de badkamer. Het verschil tussen vloerverwarmingsmat en kabel, is dat u met de vloerverwarmingskabel een grotere oppervlakte kunt verwarmen. Voordat u de kabel gaat leggen, is het verstandig om te kijken of er voldoende stroomcapaciteit aanwezig is. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijk tips waarop u moet letten:

 •  Voor en tijdens installatie de kabel door meten met multimeter
 • Pas op met scherpe voorwerpen, dat de kabel niet beschadigd
 • Sensor (voeler) tussen 2 draden plaatsen
 • Vloerverwarmingskabel mag niet onderbroken worden
 • Kabels mogen niet over elkaar gelegd worden
 • Kabel niet aanbrengen onder vaste objecten, zoals een douchebak, bad, keukenkast of wandmeubels
 • Kabel dient volledig in de massa (afwerkvloer) verwerkt te worden
 • Tijdens installeren de kabel niet aansluiten op het stroomnet

TIP: Wij raden eigenlijk af om het via de kabel volledig zelf te leggen en raden iedereen eigenlijk aan om een mat aan te schaffen indien u zelf aan de slag wilt gaan. Mede omdat er bij een mat veel minder fout kan gaan en dit vele malen goedkoper zal uitpakken. Zie ook de kosten die komen kijken bij de eerste link van het pakket dat u zou moeten aanschaffen. Overigens: De kosten die erbij komen kijken als het aanleggen fout gaat zijn aanzienlijk.. En dit gebeurt zeer vaak.

Welke materialen heeft u nodig voor het leggen van vloerverwarmingskabel

 • Vloerverwarmingskabel pakket (kabel, thermostaat, vloersensor, installatievoorschriften)
 • Stroompunt met aarde
 • Inbouwdoos t.b.v. thermostaat (50mm diep)
 • Aluminium tape of ty-raps
 • Randisolatie (om wanden te beschermen tegen uitzetten van de vloer)
 • Elektrabuis ( Elektrabuis aanleggen)
 • Isolatiefolie
 • Mortel of zandcement dat geschikt is voor vloerverwarming (flexibele mortel)

Vloerverwarming Aanleggen

 1. vloerverwarming badkamer aanleggen

  vloerverwarming badkamer aanleggen

  Maak sleuven 2 of 3 (afhankelijk van het gekozen systeem) in de muur vanaf de plek waar de thermostaat komt naar de vloer van de badkamer. In een buis (flexibele) komt de vloersensor en in de andere komt de vloerverwarmingskabel.

 2. De buis van de sensor laat u 50cm doorlopen op de vloer tussen 2 kabels in, zodat de temperatuur van de vloer gemeten kan worden. Plaats de sensor niet te dicht bij warmte bronnen zoals een bad, omdat dit het meten kan beïnvloeden. Het einde van de buis moet u wel afplakken met tape, zodat er geen cement (afwerkvloer) in de buis kan komen.
 3. Zorg dat de vloer schoon is en breng mogelijk altijd isolatie aan op de vloer. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van isolatiefolie.
 4. Plaats randisolatie tegen de muur aan, om de muren te beschermen tegen krimpen en uitzetten. Tevens zorgt randisolatie ervoor dat de warmte van de vloer niet de muren intrekt en zo verloren gaat.
 5. Bevestig de kabel met aluminium tape op de vloer. In de installatievoorschriften staan verschillende manieren hoe u de kabel kunt leggen. Maakt u gebruik van bewapening (bijvoorbeeld kippengaas of draadstaalmatten), dan kunt u de kabel middels ty-raps vast maken. Bij het gebruik van zwaluwstaartplaten (zijn zeer slecht isolerend) proberen aan de onderkant te isoleren. Mocht dit niet lukken, dan kunt u een werkvloer aanbrengen door de groeven op te vullen met mortel of zandcement. Vervolgens drukvaste isolatie aanbrengen, zodat de vloer alsnog is geïsoleerd. Leg de kabel haaks op de gleufrichting van de zwaluwstaartplaten.
 6. Het is aan te raden om de vloerverwarmingskabel door te meten met een multimeter om te beoordelen dat alles functioneert.
 7. Stort de afwerkvloer met mortel of zandcement dat geschikt is voor vloerverwarming. Meestal wordt er een minimale dikte toegepast van 4cm. Let tijdens de aanvoer van mortel/specie erop dat de kabel niet beschadigd. Bij het aanbrengen van de eerste laag, is het aan te raden dat de mortel niet te droog is. Als mortel aan de drogen kant is, kan het voorkomen dat er luchtbellen ontstaan. Luchtbellen hebben de eigenschap dat het niet goed de warmte geleid met als gevolg dat het kabels oververhit kunnen raken.
 8. Als de afwerklaag is gestort, laat de vloer dan circa 4 weken uitharden, alvorens de vloerverwarming stapsgewijs in werking te stellen.

instructie video elektrische vloerverwarming badkamer aanleggen

Elektrische vloerverwarming laten plaatsen door een vakman?

Heeft u een vakman nodig voor het plaatsen van elektrische vloerverwarming? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vloerverwarmingsspecialisten in uw regio. Een vergelijking levert u een besparing tot 40% op!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen