Elektrabuis aanleggen
Flexibele Elektrabuis

Flexibele Elektrabuis

In deze kluswijzer wordt beschreven hoe u elektraleiding binnenshuis kunt aanleggen om bijvoorbeeld een extra stopcontact te plaatsen. Steeds meer apparaten werken op elektra, waardoor de vraag naar stroompunten toeneemt. Het is vaak tijdelijk op te lossen met een tafelcontactdoos of verlengsnoer, maar beter is om een nieuw stroompunt aan te leggen. Hiervoor dient u dan een nieuwe elektraleiding aan te leggen.

TIP: Als u gaat werken met elektra, haal dan altijd de stroom eraf. Dit doet u door de hoofdschakelaar in de groepenkast op uit te zetten.

Welke materialen heeft u nodig bij elektrabuis aanleggen;

  • installatiebuis 16mm (5/8) of 19mm (3/4)
  • bochten en sokken 16mm of 19mm
  • pvc-lijm
  • inbouwdozen
  • zadelklemmen
  • Buigveer

Elektrabuis

Er zijn gele en grijze elektrabuizen verkrijgbaar. Binnenshuis wordt de gele elektrabuis gebruikt voor zowel inbouw als opbouw. De gele elektrabuis wordt ook wel installatiebuis genoemd. Buitenshuis wordt de grijze elektrabuis gebruikt. De grijze elektrabuis wordt ook wel hostalit genoemd en is slagvast.

Elektrabuis /  Flexibele Elektrabuis (+ Vastzetten)

Met een drukzadel kunt u eenvoudig een elektrabuis vastzetten

Het is het mooist, om de elektraleidingen in de muur (inbouw) te verwerken. Hierdoor ziet u niks van de elektrabuis. Vooral in het zicht, worden elektrabuizen ingebouwd. Het is vrij eenvoudig om het leidingwerk in de muur te verwerken. Met behulp van een sleuvenfrees, maakt u de uitsparingen in de muur vanaf de centraaldoos naar het nieuwe punt waar de stroom moet komen. Zijn de uitsparingen in de muur klaar, dan kunt u de installatiebuis (gele elektrabuis) aanleggen. De buis zet u niet vast met buiszadels, maar met gips (roodband). Voor de inbouwdozen gebruikt u een hiervoor speciale dozenboor. De inbouwdozen mogen niet lager dan 30cm boven de vloer komen. Dit heeft te maken met de veiligheidsvoorschriften. De elektrabuis sluit u aan op de inbouwdoos, waarna u de vd-draden (stroomdraden) kunt trekken vanaf de centraaldoos naar het nieuwe punt. Mocht u in de muur veel bochten en hoeken hebben, dan is het wellicht handig om een flexibele elektrabuis te gebruiken. Wel is het aan te raden om zo min mogelijk bochten in de elektraleiding te hebben, in verband met het trekken van de elektradraden. De muur vult u op met bijvoorbeeld roodband en de nieuwe inbouw elektraleiding is aangelegd.

TIP: Een flexibele elektrabuis zet u eenvoudig vast door een drukzadel of buisklem.

Elektrabuis opbouw en beugelafstand

Waar de elektraleidingen niet in het zicht lopen, worden de elektrabuizen meestal op de muur bevestigd (opbouw). Het aanleggen van elektraleidingen is hierdoor een stuk eenvoudiger en gaat sneller dan de elektrabuis in de muur te verwerken. Vanaf de centraaldoos waar de stroom naar het nieuwe stroompunt moet komen, legt u de elektrabuis aan over de muur/wand. Bij bochten en sokken, maakt u gebruik van pvc-lijm om de buizen en de hulpstukken aan elkaar te monteren. De buizen worden om de 50cm bevestigd met een clickzadel indien het een verticale leiding betreft en bij horizontale leiding wordt de elektrabuis om de 40cm bevestigd. Meer bevestigingspunten kunt u altijd aanbrengen, maar minder bevestigingspunten raden wij af in verband met de stevigheid.

Zodra de elektraleidingen zijn aangelegd, kunt u de draden trekken en bijvoorbeeld de opbouw contactdoos aansluiten. Houdt wel rekening met de droogtijd van de pvc-lijm, want tijdens het trekken van de elektradraden komt er veel spanning op de elektrabuizen te staan. Ook hier maakt u gebruik van de gele installatiebuis met de maat 16mm of 19mm, afhankelijk van het aantal draden dat door de leiding moeten lopen.

TIP: De beugelafstand van de elektrabuis is 30 tot 50 cm (meestal 40cm)

Elektrabuis buigen

Voor het buigen van een elektrabuis, kunt u een buigveer gebruiken. Deze buigveer steekt u in de elektrabuis, waarna u de buis in de gewenste hoek kunt buigen. Naast de buigveer, kunt u ook gebruikmaken van een stuk XMvK kabel, die u als buigveer gebruikt om de gewenste hoek/bocht in de elektraleiding te krijgen. Maak de bocht niet te scherp, anders bestaat de kans dat u problemen krijgt met het trekken van de vd-draden.

Installatiedozen Elektra Leidingen

Tijdens het aanleggen van elektraleidingen zijn er verschillende installatiedozen waarvan u gebruik kunt maken. Hieronder staan de verschillende installatiedozen die verkrijgbaar zijn:

Hollewanddoos: De hollewanddoos gebruikt u bij holle wanden, dit komt u
regelmatig tegen bij gipsplaten.

Inbouwdoos: Wanneer u stroompunten in de vaste muur/wand wilt
aanbrengen, maakt u gebruik van de inbouwdoos. Deze is verkrijgbaar in 30/40/50mm diep. Wij raden altijd een inbouwdoos van 50mm aan (als de dikte van de muur dit toelaat) zodat u voldoende ruimte in de inbouwdoos heeft voor de vd-draden. Een inbouwdoos met een diepte van 30mm, wordt vaak gebruikt bij het installeren van verlichting.

Trekdoos: De trekdoos, wordt meestal aangebracht als u over een zeer
grote afstand, elektradraden moet trekken. Met een trekdoos heeft u een tussenpunt, wat het trekken van de vd-draden gemakkelijker kan maken.

Centraaldoos: Vanuit de centraaldoos, wordt het stroom verdeelt over de
verschillende stroompunten. De stroompunten bij bijvoorbeeld lampen of stopcontacten. Omdat er veel draden vanuit de centraaldoos lopen, is de centraaldoos in vergelijking met de andere installatiedozen, groter. Zowel inbouw als opbouw leidingwerk.

T-doos: De T-doos, heeft de vorm van de letter T vandaar de naam T-
doos. Met de T-doos kunt u een aftakking maken. De T-doos gebruikt u bij opbouw elektraleidingen.

Einddoos: De einddoos zegt het al, het is het eindpunt van de elektraleiding. De einddoos wordt gebruikt voor opbouw elektraleidingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *