Gipsplaten zijn eenvoudig te verwerken en ideaal voor het afwerken van schuine wanden of het maken van een plafond. Daarnaast hebben gipsplaten de eigenschap dat ze snel te verwerken zijn, mooie gladde en strakke afwerking geven, in iedere ruimte in huis toepasbaar zijn, zorgen voor geluidsisolatie en zorgt voor een betere brandveiligheid. Hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe u gipsplaten kunt monteren/verwerken tegen de wand of het plafond.
Gipsplaten Aanschaffen
Ook gipsplaten worden steeds meer online aangeschaft, mede omdat ze zwaar en lastig te vervoeren zijn en het simpel en goedkoop is om deze te laten bezorgen. Hier ziet u een goed totaaloverzicht van alles wat u mogelijk nodig kunt hebben voor een klus met gipsplaten. (De gipsplaten zelf, hoekbeschermers, bevestigingsmateriaal, etc. )
Gipsplaten verwerken op wanden
Voor wanden maakt u gebruik van 12,5mm dikke gipsplaten. Deze zijn stevig en hebben aan de lange zijde een afgeschuinde kant, waardoor u de naden eenvoudig kunt dichtmaken (zie afwerken gipsplaten). Er zijn tevens 2 soorten gipsplaten voor de wand; de wandplaat en badkamerplaat, die meestal een groene kleur heeft. De wandplaat gebruikt u in de woonkamer, hal, slaapkamer of zolder. De badkamerplaat is vochtbestendig en is geschikt voor onder andere de badkamer, toilet of keuken waar u met vocht heeft te maken.
- Gipsplaten kunt u eenvoudig online aanschaffen, klik hier voor een goed aanbod.
Op maat maken van gipsplaten
Gipsplaten maakt u gemakkelijk op maat. Hiervoor hebt u bij voorkeur een lange ijzeren lat en stanleymes nodig. Voor het bepalen van de lengte van de gipsplaat, meet u de totale afstand tussen de vloer en het plafond en haal daar 10mm vanaf. Hierdoor heeft u een kleine kier aan zowel de bovenkant als de onderkant, zodat er ruimte aanwezig als de wand gaat werken. U tekent de gipsplaat op de lengte af en snijdt aan de voorkant met het stanleymes in de gipsplaat. Daarna legt u aan de onderkant een lat en kunt u de gipsplaat breken. Tot slot snijdt u met het stanleymes het karton aan de achterzijde door en de gipsplaat is op maat gemaakt.
Gipsplaten tegen de wand monteren
Voordat u de gipsplaten tegen de wand gaat plaatsen, dient er een frame aanwezig te zijn. Hiervoor kunt u een wand maken van houtenprofielen of met behulp van metal stud profielen. In deze onderdelen die op Mijnkluswijzer.nl staan uitgewerkt, kunt u nalezen hoe u zelf het frame kunt maken. Het verschil tussen een houten frame of een frame van metal stud profielen is, dat metal stud profielen als voordeel hebben dat ze altijd recht zijn, de wand niet gaat werken, eenvoudig leidingen aangebracht kunnen worden (waterleiding/elektra leidingen) en snel te plaatsen zijn.
Voor het vast maken van de gipsplaten tegen het frame, dient u speciale gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze schroeven (meestal zwarte uitvoering) gaan niet roesten en zorgen voor een trillingsvrije / brandwerende verbinding. Daarnaast raden wij aan om een speciaal bitje voor de gipsplaatschroeven aan te schaffen. Dit bitje zorgt ervoor dat de schroeven verzinkt in de gipsplaat komen en dat de schroeven niet te ver in de gipsplaat worden geschroefd. Gipsplaten zijn namelijk niet zo hard als houtenplaten en voordat u het weet zit de schroef te ver in de gipsplaat. Maximaal om de 25cm zet u de gipsplaat vast met een schroef. Tot slot dient u 1cm uit de kant te blijven met de schroef, zodat de gipsplaat stevig op het frame is bevestigd en de rand niet beschadigd.
Elektriciteit in de gipsplaat aanbrengen
De elektra leidingen dienen al in de wand aangebracht te zijn, voordat de gipsplaten tegen de wand worden gemonteerd. Markeer op de gipsplaat waar de uitsparing dient te komen voor bijvoorbeeld het stopcontact of de lichtschakelaar. Met behulp van een gatenboor kunt u de uitsparingen maken in de gipsplaat. Dit is ook mogelijk met een schrobzaag, maar hiermee krijgt u een minder mooi gat.
Gipsplaten plafond maken
Voor het plafond, gebruikt u gipsplaten met een dikte van 9,5mm. Deze platen hebben ronde kanten, die een fraaie afwerking hebben. Wilt u deze naden dicht hebben, kunt u na het aanbrengen van de gipsplaten tegen het plafond, de naden dichtvoegen met een vuller. Net zoals bij de wand, zijn er 2 soorten gipsplaten voor het plafond; plafond plaat en talentboard. De plafondplaat is toe te passen in de woonkamer, hal, slaapkamer en zolder. Talentboard wordt gebruikt in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, keuken en toilet.
Het verwerken van gipsplaten tegen het plafond
Allereerst dient u het oude plafond te verwijderen. Zodra dit is gedaan, brengt u houtenlatten of metalen rachels aan. De hart-op-hart afstand is maximaal 40cm. Dit om te voorkomen dat de gipsplaten aan het plafond gaan doorhangen. De afstand tussen de wand en het plafond dient minimaal 1cm te zijn, zodat er ruimte aanwezig is voor de werking van het plafond.
De gipsplaten worden haaks op de houtenlatten / metalen rachels geplaatst. Dit is dus anders dan bij het monteren van gipsplaten tegen de wand. Daarnaast moeten de gipsplaten minimaal 40cm van elkaar verspringen, om een stevig plafond te krijgen. De kopse kanten dient u schuin af te snijden, zodat u deze naden straks eenvoudig kunt afwerken.
Tussen de gipsplaat en het oude plafond, kunt u desgewenst isolatie aanbrengen, waardoor warmte meer in de ruimte blijft behouden en de woning minder gehorig wordt. Ook is het mogelijk om inbouwspots aan te brengen. Wel dient u dan rekening te houden met de minimale afstand tussen het oude en het nieuwe plafond, zodat de verlichting wel de warmte kwijt kan en geen brandgevaar kan ontstaan. Vaak is deze afstand 10cm, maar laat u altijd informeren door de verkoper van de verlichting. De elektra leidingen dient u wel al aangebracht te hebben, voordat de gipsplaten tegen het plafond gaan. Maak een tekening waar de aansluitingen zitten in het plafond, zodat u weet waar u moet boren als de gipsplaten zijn gemonteerd. Zodra de gipsplaten tegen het plafond zitten, kunt u beginnen met de afwerking van het plafond.
Instructie video gipsplaten verwerken / monteren
Gipsplaten plafond laten plaatsen? Vergelijk eerst !
Komt u er niet uit? Schakel dan een vakman in. Ontdek vrijblijvend de kosten van uw klus door onderstaand formulier in te vullen en ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen in uw regio. Een vergelijking levert u een besparing tot wel 30% op!
Leave a Reply