Metal stud wanden

In deze kluswijzer wordt uitgelegd hoe u zelf een wand of scheidingswand kunt maken met metal stud profielen. Een Metal stud wand bestaat uit metal stud profielen, deze zijn van metaal gemaakt en eenvoudig verwerkbaar. Daarnaast hebben de metal stud profielen de eigenschap dat ze niet brandbaar zijn.

Metalstud wanden / profielen

Metal stud profielen bestaan uit een U-profiel en een C-profiel. Het U-profiel is een liggerprofiel die aan het plafond en vloer wordt bevestigd. Het C-profiel is het staanderprofiel die verticaal tussen de U-profielen wordt geklemd. Hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe u zelf een wand kunt maken met metal stud profielen.

studwand plaatsen onderkant

studwand plaatsen onderkant

Metal stud wand plaatsen

Net als in het onderdeel scheidingswand maken, gaat u voor een groot deel hetzelfde aan de slag. Zorg ervoor dat u voldoende metal stud profielen heeft ingekocht, zodat u gewoon kunt doorwerken. Dit scheelt een hoop tijd en bij de meeste bouwmarkten kan u  binnen 30 dagen materialen retour brengen.

Bepaal als eerste waar de wand moet komen. Markeer de plekken op de vloer en plafond waar de U-profielen komen. Zorg ervoor dat de profielen waterpas worden geplaatst en dat de het U-profiel op de vloer en plafond extra (waterpas) boven elkaar zitten. Hierbij kunt u gebruikmaken van een schietlood. Voordat u de U-profielen op het plafond en de vloer plaatst, brengt u onder deze metal stud profielen dichtingsband aan. Dit dichtingsband zorgt voor betere geluidsisolatie.

schroef de profielen in de grond

Het in de grond schroeven van de U profielen

Het plaatsen van de metal stud C profielen

Nu de U-profielen zijn gemonteerd, kunnen de C-profielen (staander profielen) worden aangebracht. Zorg ervoor dat de C-profielen 1 tot 1,5 cm korter zijn dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Omdat de metal stud profielen van metaal zijn gemaakt, dient er ruimte aanwezig te zijn mochten de profielen gaan werken (uitzetten/krimpen). De metal stud profielen maakt u op maat met een blikschaar of een ijzerzaag. Zet de twee buitenste C-profielen om de 75 cm vast aan de muur. Klem de andere C-profielen in de U-profielen met de opening in dezelfde richting. Deze metal stud profielen worden er in geklemd en hoeven dus niet geschroefd te worden. Plaats de C-profielen met een hart-op-hart afstand van 60 cm. De hart-op-hart afstand is de afstand van het midden van het profiel tot aan het midden van het volgend profiel. Let op; alleen aan de muurzijde gaat dit niet op. Daar komt de gipsplaat strak tegen de wand en dient u 60 cm vanaf de wand tot het midden van het volgende C-profiel te meten. (Lees hier meer over Gipsplaten afwerken)

Het plaatsen van de deur in de metal stud wand

Bij het plaatsen van een deur in de wand is het belangrijk dat de C-profielen waaraan het deurkozijn wordt gemonteerd niet alleen geklemd worden, maar ook geschroefd worden. Voor de stabiliteit is het tevens aan te raden om aan beide zijdes een houtenbalk te plaatsen in het C-profiel. Tussen de C-profielen plaatst u een U-profiel, die de lengte heeft van het te plaatsen deurkozijn plus 30cm. Aan beide zijde buigt u het U-profiel schuin omhoog, zodat het past tussen de C-profielen. Hierna kunt u het deurkozijn plaatsen. Eerst plaats u de bovendorpel van het kozijn, waarna u de verticale delen kunt plaatsen. Zorg ervoor dat alles waterpas is.

Een deur in een metalstudwand

Een deur in een metal studwand

Breng eerst aan één zijde gipsplaten op het metalen raamwerk aan met een dikte van 12,5mm. Tevens is het verstandig om te beoordelen of en zo ja waar er elektra, telefoonaansluiting of bijvoorbeeld waterleidingen moeten komen. Nu kunt u overal gemakkelijk bij en is het eenvoudig dit in de wand te plaatsen. Wanneer er zware voorwerpen (bijvoorbeeld wastafel) aan de metal stud wand moeten komen, is het verstandig om een 18mm multiplexplaat op deze plek in de wand te plaatsen. Hierdoor hebt u straks voldoende stevigheid om dit aan de wand te plaatsen.

metal4

Vul de ruimte tussen de profielen op met glaswolplaten die u tussen de staanders kunt klemmen. Voor een optimaal resultaat kunt u de ruimte volledig opvullen.

De laatste stap, nu kan het afwerken beginnen

De laatste stap, nu kan het afwerken beginnen

Werk de rest van de wand af met gipsplaten.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen