Zelf een hor maken

In deze klusgids willen we u uitleggen hoe uzelf een hor maakt om de muggen tegen te houden. De tijdsduur voor het maken van een hor zou voor een normaal raam zo’n 20 minuten moeten kosten. Dat is dan wel de inschatting voor het eerste raam, elk volgend raam zou als alles klaar ligt toch wel in 10 á 15 minuten moeten kunnen. Het maken van een hor voor een deur is door de benodigde constructie iets complexer en kost 30 tot 40 minuten.

Zelf een raamhor installeren

De gebruikelijke – makkelijk te installeren – doe het zelf hor is op dit moment de klittenband raamhor. Om deze variant goed te installeren heb je weinig nodig:

Met deze artikelen is deze klus relatief eenvoudig tot een succes te brengen: Eerst maak je het raam schoon / de omheining. Vervolgens plak je klittenband op de raam omheining. Zorg dat deze klittenband nergens dubbel zit, het moet strak op de omheining. Dan moet je de Hor gaan uitknippen of snijden. Meet de afmetingen goed af met een meetlint, ga via het werk potlood aan de slag en snij het horgaas zo uit dat het een klein beetje ruim op het klittenband kan. Plak vervolgens de andere kant van het klittenband erop en de hor zal op de plaats blijven hangen. Als alles goed strak zit gaat het raam nog goed dicht.

Een goed merk voor eventueel materiaal van raamhorren is Tesa.

Zaken die mis kunnen gaan:

  • De raamhor kan te dik zijn zodat het raam niet meer dicht kan.
  • Het horgaas kan te scherp zijn afgesneden, dan gaat het heel lelijk worden allemaal en moet je een soort van gaas verlenging te maken. Daarom raden wij aan ruim het horgaas in te meten.

Om er zeker van de te zijn dat deze twee zaken niet voorkomen is er nog een andere optie, de hor volledig zelf maken.

TIP: Wilt u echt bij het begin beginnen dan moet u natuurlijk eerst een kozijn schilderen voordat u de klittenbandhor kunt plaatsen.

Een Raamhor / Inzet-hor zelf maken

horraam onderdelen

raamhor onderdelen

Deze optie is zonder klittenband. Eigenlijk doe je dezelfde stappen als voor de klittenband raamhor, echter ga je dit keer een aluminium frame maken. Hiervoor heb je het volgende extra nodig:

  • Een aluminiumprofiel / latten. (voor een raam: 4 zijlatten)
  • Een hor onderdelen set (met voornamelijk: hoekjes, zie plaatje)
  • Ijzerzaag om de latten op maat te maken)

Hier bijvoorbeeld een goede onderdelen set voor een kiepraam.

Begin bij het goed meten van de oppervlaktes en zorg ervoor dat u op de tafel of op een werkbank dit goed kan uitleggen op deze ruimte. Zodat u goed aan het werk kan. Als u de aluminiumlatten op maat gaat maken moet u wel rekening houden met de hoekstukken. Deze kunnen een centimeter toevoegen. Als u de aluminium fame af heeft kunt u met het gaas beginnen. Knip vervolgens het horgaas (ruim) uit en druk het frame op het gaas op de afmetingen. Met een hobbymes kan je vervolgens de gaasresten verwijderen.

De Deurhor zelf maken

Constructie deurhor

Constructie deurhor

Zelf een hor maken is bij de Deurhor weer niet zoveel verschillend als de Raamhor. Het grootste verschil is dat u 7 latten nodig heeft, want in het midden van de deur als in een ‘8 vorm’ plaatst u ook nog een aluminium tussen frame. U heeft hiervoor nodig: 4 aluminium zijlatten, 3 aluminium tussenlatten, 8 binnenstrips en 6 hoekstukken.

Een goed merk voor eventueel materiaal van raamhorren is Tesa.

Na het volgens bovenstaande voorbeelden in elkaar zetten van het frame en het horgaas, moet u enkel nog scharnieren toevoegen aan het frame. Deze kunt u eenvoudig in de zijkant boren. (meestal 3 stuks) Ook een handvat moeten worden toegevoegd en vervolgens kunt u al aan de gang.

Zowel voor de deurhor als de raamhor zijn er natuurlijk uitzonderingen in de methodieken. Sommige horren werken via een elastiek systeem,dit legt zichzelf echter al goed uit. Soms kan ook het gaas anders zijn. Hieronder alsnog een instructie video van één van deze varianten.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen