Kozijn schilderen

In deze kluswijzer staat beschreven hoe u zelf een kozijn (raamkozijn/deurkozijn) kunt schilderen. Lees stap voor stap hoe u te werk gaat met het schilderen van kozijnen. Helemaal onderaan van deze pagina hebben wij een instructie video gezet, zodat u een beeld heeft hoe u te werk gaat.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

  1. Keuze van de verf voor het kozijn
  2. Schilder klaarmaken van het kozijn
  3. Het verven/schilderen van kozijn
  4. Na het verven
  5. Instructie video

Instructie video kozijn schilderen

Keuze van de verf voor de kozijn

Een kozijn binnenshuis heeft minder bescherming nodig als bijvoorbeeld de trap in huis. De verf keuze is dan ook een stuk gemakkelijker. Voor het kozijn binnenshuis kunt u dan ook gebruik maken van verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Maar voor een kozijn aan de buitenkant van uw woning is dit anders. Het raamkozijn of deurkozijn dient beschermt te worden tegen temperatuursinvloeden, zon en regen. Om ervoor te zorgen dat het raam-/deurkozijn de juiste bescherming krijgt, raden wij u aan om verf te gebruiken op terpentine basis (alkydverf) en hoogglans. Dit type verf is sterker dan verf op waterbasis en heeft een hardere toplaag die het kozijn (het hout) beschermt. Tot slot raden wij u altijd aan om extra informatie in te winnen bij de verf winkel waar u de verf aanschaft.

Schilder klaarmaken van het kozijn

Met het schilder klaarmaken van het kozijn wordt verstaan dat u het huidige kozijn helemaal in orde gaat maken waarna u het kozijn kunt gaan schilderen. In het schuren/plamuren van het kozijn gaat meestal de meeste tijd zitten, maar hiermee wordt wel de basis gelegd voor het eindresultaat van het schilderwerk. Verwijder in deze fase ook het hang- en slijtwerk.

Allereerst beoordeelt u de huidige staat van het kozijn. Is de verf aan het bladderen? Zitten er beschadigingen in het kozijn/schilderwerk?

Als de huidige verflaag over het gehele kozijn is gaan bladderen, dient u de oude verflaag te verwijderen. Mocht er maar op een aantal plekken het geval zijn, hoeft de verflaag alleen op deze plekken verwijdert te worden. Is dit niet het geval, dan dient u het kozijn alleen goed te schuren. Let er wel op dat u het kozijn eerst schoonmaakt met lauw water met daarin een scheutje ammonia. Hiermee wordt het vuil en vet op het kozijn verwijderd. Tevens gaat het schuren ook wat sneller en bespaart u schuurpapier. Met het schuren zorgt u ervoor dat de oude verflaag wordt opgeruwd, waardoor de nieuwe verflaag zich goed kan hechten. In het hoofdstuk “verf verwijderen” staat beschreven hoe u de verf kunt verwijderen.

Beschadigingen in het hout (van het kozijn) kunt u het beste herstellen met plamuur. Hiervoor raden wij 2-componenten plamuur aan, omdat dit type plamuur harder is en u hiermee het kozijn de juiste bescherming geeft. Nadat u de beschadigde plekken op het kozijn heeft dicht geplamuurd, schuurt u het geheel weer glad. Mocht de plamuur iets zijn ingekrompen, dan dient u het raamkozijn/deurkozijn nogmaals te plamuren tot dat het geheel mooi glad is en de beschadiging(-en) is weggewerkt. Het plamuren van het kozijn draagt dan ook bij aan een mooi eindresultaat.

Als het kozijn goed is geschuurd/plamuurt, kunt u het kozijn stofvrij maken en ontvetten. Dit doet u wederom met lauw warm water en een scheutje ammonia.. Met een vochtige doek neemt u daarna het kozijn af, tot dat het kozijn geheel stofvrij is. De ammonia zorgt ervoor dat de ondergrond vetvrij wordt, waardoor de nieuwe verflaag zich goed kan gaan hechten. Plak het raam af, zodat er geen verf op kan komen tijdens het schilderen. Dit scheelt achteraf een hoop schoonmaakwerk.

Het verven/schilderen van het kozijn

Voor het verven van het kozijn heeft u in principe genoeg aan een goede ronde kwast. Zet eerst het kozijn in de grondverf. Wanneer er onvolkomenheden tevoorschijn komen, kunt u deze nog wegwerken. Zodra de grondverf droog is, weer even opschuren (ditmaal met een korrel 150 schuurpapier) en afnemen met water/ammonia.

Bij het schilderen van het kozijn werkt u van binnen naar buiten. Tevens raden wij u aan om de bovenkant, onderkant en zijkanten van het kozijn ook goed mee te schilderen (dit wordt wel eens overgeslagen). Dit zijn vaak de zwakke plekken van het kozijn. Probeer bij het schilderen van het kozijn met de houtnerf mee te verven. Op deze manier krijgt u het mooiste eindresultaat. Wanneer na het schilderen de eerste laag het kozijn niet meteen dekt, is dit niet erg. Er moet dan gewoon nog een extra laag worden aangebracht. Twee of meer lagen verf geeft een mooiere uitstraling. Let wel dat u na iedere laag, de verf goed laat drogen. Als de verf droog is, dan lichtjes opschuurt en wederom het kozijn reinigen met een ammonia en lauw warm water.

Halverwege de verfklus

Het schilderen van het kozijn is over het algemeen niet binnen een dag gedaan omdat er meestal 2 of meerdere verflagen op gaan. De verf kunt u een dagje bewaren door er een laagje water over te gieten. Als je de volgende dag verder wilt, giet je het laagje water er weer van af en kan er weer worden verdergegaan met de verfklus.
Gebruikte rollers of kwasten kunt u, wanneer de onderbreking slechts een paar uur tot een halve dag duurt, in een plastic zakje verpakken om deze vervolgens op een koele plaats te bewaren. Wanneer u echter het schilderen van het kozijn voor een iets langere tijd wilt onderbreken dient u de kwast/roller zoveel mogelijk af te strijken om ze vervolgens in een laagje water te zetten. Op deze manier kun je de kwasten en rollers een paar dagen later meteen weer gebruiken.

Vakman nodig? Vergelijk schilders!

Komt er niet uit? En heeft u hulp nodig van een deskundige schildersbedrijf om uw kozijnen te schilderen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van schilders in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen