Elektrakabels

Er zijn vele soort elektrakabel te koop, maar kabel moet u gebruiken? In deze kluswijzer is te lezen welke elektrakabel u nodig heeft voor uw situatie thuis.

VD-draad

VD-draad wordt gebruikt om de stopcontacten, lichtpunten, wasmachines, etc. in huis te voorzien van stroom dat wordt verdeeld over de woning door de groepenkast. De vd-draden moeten altijd in een installatiebuis aangebracht worden. Dit heeft te maken met de veiligheid. Tevens is vd-draad in verschillende kleuren te verkrijgen. In oude woningen komt u nog oude kleuren vd-draad tegen. Daarom hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de kleuren vd-draad die er zijn en welke functie de kleuren hebben.

Huidige kleur: bruin – Oude kleur: groen – Functie: fase-draad
Huidige kleur: blauw – Oude kleur: rood – Functie: nul-draad
Huidige kleur: geel/groen – Oude kleur: grijs – Functie: aarde-draad
Huidige kleur: zwart – Oude kleur: zwart – Functie: schakeldraad

Tot slot zijn er verschillende merken die vd-draad leveren. In de bouw wordt meestal gekozen voor het merk Donne. Dit merk levert vd-draad dat flexibeler is, wat het trekken van elektrakabels vergemakkelijkt.
XMvK-kabel (buitenkabel)

De elektrakabel XMvK-kabel, wordt gebruikt om een buitenlamp op te hangen. De XMvK kabel heeft al een mantel, waardoor het in vochtige ruimtes of buiten gebruikt kan worden. Wilt u een elektrakabel in de grond leggen, dan moet u XMvK-kabel niet gebruiken. In de winkels zijn verschillende lengtes XMvK kabels te koop.

kabel1

YMvK-as kabel (grondkabel)

YMvK-as kabel is een elektrakabel die wordt gebruikt om in de grond te leggen op een minimale diepte van 50cm. De YMvK-as kabel heeft een stalen mantel, hier direct onder zit een gevlochten aardscherm welke als aarde is te gebruiken. De stalen mantel wordt ook wel eens gebruikt als aarde, maar dat is niet de bedoeling. Voor tuinverlichting wordt deze elektrakabel toegepast. Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.

kabel2

Signaaldraad

Signaaldraad is een zeer dunne elektrakabel die wordt gebruikt voor de deurbel en kamerthermostaat.