Verschillende Elektrakabels

Er zijn vele soort elektrakabel te koop, maar kabel moet u gebruiken? In deze kluswijzer is te lezen welke elektrakabel u nodig heeft voor uw situatie in huis. In dit artikel komen de volgende kabels aan bod:

 • VD Draad (stroom uit groepenkast naar lichtpunten, wasmachines, etc)
  • XMvK Kabel
  • YMvK Kabel
 • Signaalkabels
 • USB Kabels / Producten
 • Netwerk Kabel ( UTP / FTP / CAT5E )

VD-draad / Elektrabels

VD-draad wordt gebruikt om de stopcontacten, lichtpunten, wasmachines, etc. in huis te voorzien van stroom dat wordt verdeeld over de woning door de groepenkast. De vd-draden moeten altijd in een installatiebuis aangebracht worden. Dit heeft te maken met de veiligheid. Tevens is vd-draad in verschillende kleuren te verkrijgen. In oude woningen komt u nog oude kleuren vd-draad tegen. Daarom hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de kleuren vd-draad die er zijn en welke functie de kleuren hebben.

 • Huidige kleur: bruin – Oude kleur: groen – Functie: fase-draad.
 • Huidige kleur: blauw – Oude kleur: rood – Functie: nul-draad.
 • Kleur: geel/groen – Oude kleur: grijs – Functie: aarde-draad.
 • Huidige kleur: zwart – Oude kleur: zwart – Functie: schakeldraad.

Meer lezen over de kleuren stroomdraad kan hier: Kleuren Stroomdraad

Tot slot zijn er verschillende merken die VD-draad leveren. In de bouw wordt meestal gekozen voor het merk Donne. Dit merk levert vd-draad dat flexibeler is, wat het trekken van elektrakabels vergemakkelijkt.

XMvK-kabel (buitenkabel)

kabel1

XMvK-kabel (buitenkabel)

De elektrakabel XMvK-kabel, wordt gebruikt om een buitenlamp op te hangen of elektra buiten te installeren. De XMvK kabel heeft al een mantel, waardoor het in vochtige ruimtes of buiten gebruikt kan worden. Wilt u een elektrakabel in de grond leggen, dan moet u XMvK-kabel niet gebruiken. In de winkels zijn verschillende lengteXMvK kabels te koop.

Deze kabel is vaak 3 bij 2.5 mm en is vaak in minimaal 10 meters verkrijgbaar. Ook deze kabel is niet duur en hoeft maar €2.- te kosten. Ook is deze kabel bij vrijwel alle doe het zelf zaken te kopen mede omdat doe het zelvers vaak graag buiten zelf klussen aanpakken.

YMvK-as kabel (grondkabel)

YMvK-as kabel is een elektrakabel die wordt gebruikt om in de grond te leggen op een minimale diepte van 50cm.

Deze kabel wordt echter ook steeds meer bovengronds gebruikt op vochtige plekken.

De YMvK-as kabel heeft een stalen mantel, hier direct onder zit een gevlochten aardscherm welke als aarde is te gebruiken. De stalen mantel wordt ook wel eens gebruikt als aarde, maar dat is niet de bedoeling. Voor tuinverlichting wordt deze elektrakabel toegepast. Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.

Deze kabel is een stuk duurder dan de buitenkabel XMvK, voor 10 meter kan je zo € 20 euro als prijs zien in de bekendere doe het zelf markten.

kabel2

YMvK-as kabel (grondkabel)

Thermostaat kabel / Signaalkabel

Signaaldraad is een zeer dunne elektrakabel die wordt gebruikt voor de deurbel en de thermostaat. Tegenwoordig wordt deze kabel vaker Thermostaatkabel of signaalkabel genoemd.

USB Kabels / Producten

De USB kabel is iedereen welbekend en wordt vaak gebruikt voor PC aansluitingen. Er kan zowel stroom als data door deze kabel gaan waardoor hij uitermate geschikt is voor controllers / headphones, etc.

Netwerk Kabel ( UTP / FTP / CAT5E )

Nog niet compleet vervangen door WIFI omdat deze kabel toch zeker zijn snelheid heeft behouden en voor alle werk computers benodigd is. Deze kabel is zo ongelooflijk veel geproduceerd dat u hier absoluut nooit veel voor mag betalen. Er zijn altijd wel ergens ‘overige’ kabels te vinden bij vrienden / kennissen.

 

 

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen