Kamerthermostaat plaatsen

Bijna alle woningen in Nederland hebben een thermostaat in huis om de centrale verwarming te regelen. Deze kluswijzer wordt de vraag beantwoordt wat een thermostaat doet? De thermostaat stuurt de cv ketel aan zodat de ruimte wordt verwarmd op de gewenste temperatuur. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden en hoe u een thermostaat zelf monteert.

Instructie video kamerthermostaat plaatsen

 

Kamerthermostaat plaatsen

Bij het monteren van de thermostaat voor optimale werking dient u rekening te houden met een aantal punten. De thermostaat dient gemonteerd te worden op een van de binnenmuren.. De hoogte van de kamer- of klokthermostaat moet 1,5meter zijn vanaf de vloer gemeten. Daarnaast moet de thermostaat uit de zon geplaatst worden, niet boven een verwarming en tot slot niet in de buurt van de buitendeur of raam gemonteerd worden. Dit kan een negatieve werking hebben op de werking van een kamerthermostaat.

De meeste thermostaten werken op basis van 2-zwakstroomdraden. Doormiddel van deze 2-zwakstroomdraden wordt de cv-ketel aangestuurd. In de thermostaat zelf zit een batterij die zorgt voor de stroomvoorziening. Tevens bestaan er ook thermostaten waarin geen batterij zit en dan moet de voeding vanaf de cv ketel komen. Kijk hoeveel draden er uit de muur komen, want dan heeft u meestal 3-draden nodig. Tevens is het van belang om te kijken hoeveel volt de thermostaat qua voeding nodig heeft. Het kan 24volt of 220volt zijn.

De thermostaat zet u vast met de bijgeleverde schroeven en pluggen. In de montage beschrijving staat duidelijk weergegeven hoe de draden die uit de muur komen aangesloten dienen te worden op de thermostaat.

Aan/uit thermostaat

Kamerthermostaat plaatsenDit is de simpelste uitvoering die er is. De temperatuur is alleen handmatig in te stellen en dus niet programmeerbaar. Dit wordt gedaan doormiddel van aan een knop te draaien of met drukknoppen de gewenste temperatuur in te stellen. Het grote voordeel van deze thermostaat is de simpelheid van aan/uit.

Klokthermostaat

Met een klokthermostaat kun je verschillende programma’s instellen zodat u vooraf kunt bepalen wanneer en hoe warm het in huis is. De meeste klokthermostaten zo uitgebreid dat u iedere dag apart kunt instellen aan uw behoefte (werkdagen en weekend). Op de omschrijving staat welke programma’s er instelbaar zijn. Zo kunt u ervoor zorgen dat het ‘s morgens tussen 7.00 – 8.00uur 18 graden is en als u thuis komt om 17.30 uur 20 graden is. Zo hebt u op elk moment van de dag de gewenste temperatuur in huis. Tussentijds is het ook mogelijk om de temperatuur tijdelijk te verhogen of te verlagen.

Modulerende thermostaat

Modulerende kamerthermostaatEen modulerende thermostaat kan de brander van de cv ketel op verschillende standen laten branden. Hierdoor kunt u met een modulerende thermostaat de temperatuur nauwkeuriger regelen en zal de brander van de cv ketel met een lagere branderactiviteit de ruimte op de ingestelde temperatuur houden. Door deze modulerende techniek, verbruikt u minder energie en is daardoor beter voor het milieu en het gasverbruik (=energiekosten). Tevens zijn moduleren thermostaten er in verschillende uitvoering, zoals aan/uit thermostaat of klokthermostaat. Niet alle cv ketels hebben een modulerende functie. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing van uw ketel of neem contact op met de fabrikant. Daarnaast is het ook zo, dat niet iedere willig keurige moduleren thermostaat op uw cv ketel kan. Informeer altijd goed of de thermostaat uw type ketel kan aansturen.

Zelfdenkende thermostaat

Een zelfdenkende kamerthermostaat (ook wel optimaliserend genoemd) berekent zelf hoe laat de verwarming aan moet om ervoor te zorgen dat het bijvoorbeeld om 18.00uur als u thuis komt 20 graden is. U hoeft op een zelfdenkende thermostaat alleen het tijdstip aan te geven van 18.00uur en dan zoveel graden en de thermostaat berekent zelf uit hoe laat hij de cv-ketel aan moet sturen om dit voor elkaar te krijgen, ook wel aanwarmtijd genoemd. De zelfdenkende thermostaat is dus anders dan een klokthermostaat. Daar geeft u zelf aan hoe laat de ketel aanspringt, maar hierdoor kan het dus voorkomen dat de gewenste temperatuur nog niet is bereikt of dat de cv ketel nodig lang heeft gebrand. Hierdoor is een zelfdenkende thermostaat energie zuiniger en beter voor het milieu.

Radiatorthermostaat

radiatorkraan plaatsenDe kamerthermostaat regelt de temperatuur in de woonkamer. Maar nu wilt u zelf ook de temperatuur bijvoorbeeld regelen op de slaapkamer of badkamer. Hier kunt u dan gebruikmaken van een radiatorthermostaat. Dit is een thermostaat die zit ingebouwd in de radiatorknop en stuurt de radiator aan. De maximale temperatuur is begrensd en tevens reageert de thermostaat op invloeden buitenaf, zoals zon en tochtstromen.

Draadloze thermostaat

Er zijn thermostaten op de markt waarbij u geen draden hoef te trekken en zo overal de klokthermostaat kunt plaatsen. Dit scheelt een hoop werk. In de cv ketel plaatst u een ontvanger en in de thermostaat zit een zender die de signalen doorgeeft waardoor de cv ketel wordt aangestuurd. Een bijkomend voordeel is dat u de draadloze thermostaat kunt verplaatsen als deze in de zon komt te staan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *