Thermostaat Kopen & Vervangen

De thermostaat heeft de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt. Heeft u er nog eentje hangen van 10 jaar terug? Dan gaat u een hoop verschil zien. Waar het vroeger kleine apparaatjes waren met een plus en een min knop zijn op dit vlak grote ontwikkelingen doorgevoerd. Thermostaten zijn in de standaard vorm al kleine computertjes geworden met allerlei optimalisatie mogelijkheden. Gezien de energie prijzen enorm hoog zijn is het investeren in een slimme thermostaat tegenwoordig standaard. Maar let wel op: Niet alle slimme thermostaten waren zo goed en de technologie heeft vele fouten gemaakt. Nu pas zijn de slimme thermostaten op een punt dat je er als consument niet meer omheen kunt.

In deze gids behandelen wij de volgende onderwerpen:

De slimme thermostaat vervangt alles

De rage van de slimme thermostaat begon groots bij de Nest in Amerika. Dit was zo vernieuwend dat er  twee dingen gebeurde: Europese consumenten importeerde die Nest uit Amerika en probeerde die hier te installeren (dit was geen succes) . Daarnaast gingen ook de Europese energiereuzen de Nest kopiëren en er Europese varianten van te maken. De eerste versies hiervan waren slecht en kregen ook slechte reviews, die apparaten waren niet slim genoeg en deden vrijwel niets goed. Door die oude reviews zijn veel consumenten nog steeds wat huiverig over de slimme thermostaat. De tijden zijn echter wel veranderd. De Nest kwam jaren geleden alweer met een goede Europese variant die wel gewoon goed werkte en de andere Europese slimme thermostaten hebben vele innovaties doorgemaakt naar aanleiding van de vele klachten. En werken nu enorm goed (ook gezien de vele positieve reviews). We zijn op een moment gekomen dat je er dan ook niet meer omheen kan. Het is nu gewoonweg geld besparen met de huidige slimme thermostaten en de juiste instellingen. 

Een nieuwe thermostaat kopen

De beste opties van de bekendste / beste webshops op een rij. Allen volledig met garantie & zeer veel positieve reviews. 

# Slimme Thermostaat Opties Thermostaat Prijs & Kopen
Nest Nest (3e Generatie) Smartphone App, Zelflerend en Geofencing. De grondlegger van de slimme thermometer. Zeer mooi afgewerkt.

Lees ook hier onze installatie gids van de Nest

+/- € 240
nefit-thermostaat Nefit Easy Smartphone App, Zelflerend en Geofencing. Voornamelijk makkelijk in gebruik en ook makkelijk te installeren. +/- € 200
 Toon-thermostaat Toon Thermostaat Smartphone App, Zelflerend en Geofencing  +/- € 275
 ICY Thermostaat Icy Thermostaat Smartphone App en Zelflerend  Lijkt niet meer leverbaar bij de grote webshops ( Bol ) 
 plieger Plieger Milton Klokthermostaat Goedkoopste alternatief, geen slimme opties, gewoon een paar knopjes en wat getallen op het scherm +/- 30 – Bol.com
Honeywell Honeywell Lyric T6R Smartphone App, Zelflerend en Geofencing. Honeywell is de oude thermosaat die 80% van Nederland in huis heeft hangen. Dit is de nieuwste variant.  +/- € 150 – Bol.com

De verschillende types thermostaat:

De reguliere thermostaat

Kamerthermostaat plaatsenDit is de simpelste uitvoering die er is. De temperatuur is alleen handmatig in te stellen en dus niet programmeerbaar. Dit wordt gedaan doormiddel van aan een knop te draaien of met drukknoppen de gewenste temperatuur in te stellen. Het grote voordeel van deze thermostaat is de simpelheid van aan/uit.

Klokthermostaat

Met een klokthermostaat kun je verschillende programma’s instellen zodat u vooraf kunt bepalen wanneer en hoe warm het in huis is. De meeste klokthermostaten zo uitgebreid dat u iedere dag apart kunt instellen aan uw behoefte (werkdagen en weekend). Op de omschrijving staat welke programma’s er instelbaar zijn. Zo kunt u ervoor zorgen dat het ‘s morgens tussen 7.00 – 8.00uur 18 graden is en als u thuis komt om 17.30 uur 20 graden is. Zo hebt u op elk moment van de dag de gewenste temperatuur in huis. Tussentijds is het ook mogelijk om de temperatuur tijdelijk te verhogen of te verlagen.

Modulerende thermostaat

Modulerende kamerthermostaatEen modulerende thermostaat kan de brander van de cv ketel op verschillende standen laten branden. Hierdoor kunt u met een modulerende thermostaat de temperatuur nauwkeuriger regelen en zal de brander van de cv ketel met een lagere branderactiviteit de ruimte op de ingestelde temperatuur houden. Door deze modulerende techniek, verbruikt u minder energie en is daardoor beter voor het milieu en het gasverbruik (=energiekosten). Tevens zijn moduleren thermostaten er in verschillende uitvoering, zoals aan/uit thermostaat of klokthermostaat. Niet alle cv ketels hebben een modulerende functie. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing van uw ketel of neem contact op met de fabrikant. Daarnaast is het ook zo, dat niet iedere willig keurige moduleren thermostaat op uw cv ketel kan. Informeer altijd goed of de thermostaat uw type ketel kan aansturen. Ook de Nest (3e Generatie) kan vanzelfsprekend moduleren. 

De slimme thermostaat

Een slimme kamerthermostaat (ook wel zelfdekend genoemd) berekent zelf hoe laat de verwarming aan moet om ervoor te zorgen dat het bijvoorbeeld om 18.00uur als u thuis komt 20 graden is. U hoeft op een zelfdenkende thermostaat alleen het tijdstip aan te geven van 18.00uur en dan zoveel graden en de thermostaat berekent zelf uit hoe laat hij de cv-ketel aan moet sturen om dit voor elkaar te krijgen, ook wel aanwarmtijd genoemd. De zelfdenkende thermostaat is dus anders dan een klokthermostaat. Daar geeft u zelf aan hoe laat de ketel aanspringt, maar hierdoor kan het dus voorkomen dat de gewenste temperatuur nog niet is bereikt of dat de cv ketel nodig lang heeft gebrand. Hierdoor is een zelfdenkende thermostaat energie zuiniger en beter voor het milieu.

Radiatorthermostaat

radiatorkraan plaatsenDe kamerthermostaat regelt de temperatuur in de woonkamer. Maar nu wilt u zelf ook de temperatuur bijvoorbeeld regelen op de slaapkamer of badkamer. Hier kunt u dan gebruikmaken van een radiatorthermostaat. Dit is een thermostaat die zit ingebouwd in de radiatorknop en stuurt de radiator aan. De maximale temperatuur is begrensd en tevens reageert de thermostaat op invloeden buitenaf, zoals zon en tochtstromen.

Draadloze thermostaat

Er zijn thermostaten op de markt waarbij u geen draden hoef te trekken en zo overal de klokthermostaat kunt plaatsen. Dit scheelt een hoop werk. In de cv ketel plaatst u een ontvanger en in de thermostaat zit een zender die de signalen doorgeeft waardoor de cv ketel wordt aangestuurd. Een bijkomend voordeel is dat u de draadloze thermostaat kunt verplaatsen als deze in de zon komt te staan.

  • Vrijwel alle slimme thermostaten lossen dit probleem op doordat ze te koppelen zijn aan Apps.

Een standaard thermostaat plaatsen

Bij het monteren van de thermostaat voor optimale werking dient u rekening te houden met een aantal punten. De thermostaat dient gemonteerd te worden op een van de binnenmuren. De hoogte van de kamer- of klokthermostaat moet 1,5 meter zijn vanaf de vloer gemeten. Daarnaast moet de thermostaat uit de zon geplaatst worden, niet boven een verwarming en tot slot niet in de buurt van de buitendeur of raam gemonteerd worden. Dit kan een negatieve werking hebben op de werking van een kamerthermostaat.

De meeste thermostaten werken op basis van 2-zwakstroomdraden. Door middel van deze 2-zwakstroomdraden wordt de cv-ketel aangestuurd. In de thermostaat zelf zit een batterij die zorgt voor de stroomvoorziening. Tevens bestaan er ook thermostaten waarin geen batterij zit en dan moet de voeding vanaf de cv ketel komen. Kijk hoeveel draden er uit de muur komen, want dan heeft u meestal 3-draden nodig. Tevens is het van belang om te kijken hoeveel volt de thermostaat qua voeding nodig heeft. Het kan 24 volt of 220 volt zijn.

De thermostaat zet u vast met de bijgeleverde schroeven en pluggen. In de montage beschrijving staat duidelijk weergegeven hoe de draden die uit de muur komen aangesloten dienen te worden op de thermostaat. Wilt u een slimme thermostaat als de Nest (3e Generatie) plaatsen, kijk dan hier: installeer tips & tricks van de Nest.

Instructie video reguliere kamerthermostaat plaatsen 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen