Zelf Nest Thermostaat Installeren

De laatste tijd merken wij op MijnKluswijzer dat er bij het installeren van een Nest thermostaat veel vragen ontstaan. Zo is de plek waar je hem het beste kunt hangen vaak een groot vraagteken, evenals het installeren van deze slimme thermostaat. In dit artikel beschrijven wij in eenvoudige en makkelijke taal hoe je de Nest thermostaat kunt aanschaffen (hier) en installeren. Volg de verschillende stappen en geniet straks van de slimme en vooral energiebesparende functies van Nest.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Voordat je zelf een Nest thermostaat gaat installeren

Voor je gelijk aan de slag gaat met het installatie proces, zijn er een aantal zaken waar je even goed op moet letten. Allereerst is de plek waar je de Nest op wilt hangen ontzettend belangrijk. We raden je aan om een plek te kiezen waar je de temperatuur goed kunt voelen. In veel gevallen hangen oude thermostaten op onlogische plekken (bijvoorbeeld bij de voordeur in de hal). Een Nest meet echter de temperatuur in de kamer waar deze hangt: het is dus slimmer om deze bijvoorbeeld in de woonkamer te installeren.

nest thermostaat installeren

nest thermostaat installeren

Bij het installeren op de juiste plek in huis dien je tevens rekening te houden met de volgende factoren:

 • Maximaal 30 meter afstand van de Heat Link* om daarmee goed te communiceren.
 • Nest kun je het best installeren in een ruimte die vaak wordt gebruikt in huis.
 • Kan alleen gemonteerd worden op een binnenmuur.
 • Minimaal 1.20 meter boven de grond (tussen 1.20 en 1.50 is perfect).
 • Niet op een afgesloten plek installeren (bijvoorbeeld in een kast).
 • Installeer de Nest thermostaat ook niet bij het raam, hierbij is namelijk kans op tocht en een mismeting van de huidige temperatuur.Kan het best geïnstalleerd worden op een plek vlakbij de verwarming die door de Nest thermostaat bediend wordt.

*Heat Link is een apparaat wat je geleverd krijgt bij je nieuwe Nest thermostaat. Het apparaat kun je direct op je verwarmingssysteem aansluiten, waarna deze bediend kan worden door Nest.

Wilt u een Nest Thermostaat Aanschaffen? Dan kan de 3e generatie NEST gekocht worden.

Nest thermostaat installeren op twee manieren

Een Nest thermostaat kun je op twee verschillende manieren installeren. De manier die voor jouw situatie het beste is, is afhankelijk of je een thermostaat vervangt of dat je de Nest op een nieuwe plek installeert. We hebben voor beide situaties een stappenplan gemaakt. Klik op jouw situatie om direct naar het juiste installatie stappenplan te navigeren. Noot: ik raad je aan om altijd de originele Nest handleidingen erbij te pakken om duidelijke afbeeldingen te zien van circuits en connectoren.

Bestaande thermostaat vervangen door Nest

Je kiest voor het vervangen van de oude thermostaat en behoudt dezelfde plek. Het is belangrijk om eerst de Heat Link te installeren voor je de Nest installeert! Als je dit niet doet gaat je Nest direct kapot door de hoogspanning die er doorheen gaat. Check het stappenplan:

 1. Netspanning afsluiten: het is belangrijk om eerst de Heat Link te installeren. Je dient hiervoor de netspanning in huis volledig af te sluiten.
 2. Sluit de Heat Link aan op boiler: ontdek de kabels van het ‘warmtevraag’ circuit in het verwarmingssysteem, deze loopt meestal van de thermostaat rechtstreeks naar de boiler. Heb je en combiboiler zonder kabeldoos? Dan kun je de Heat Link direct aansluiten op het bedieningscircuit van de boiler. Let op: check de kabels goed! (meer info over kabels trekken)
 3. Vind juiste locatie voor de Heat Link: ga op zoek naar een geschikte locatie voor de Heat Link. Het is belangrijk dat deze goed ‘draadloos’ kan communiceren met je Nest. Let er dus op dat er geen stalen platen of veel muren tussen de apparaten zitten.
 4. Voorzie de Heat Link van stroom: de connectoren ‘L’ (spanning) en ‘N’ (neutraal) kun je met behulp van een kabel aansluiten op de gelijke connectoren op de boiler.
 5. Heat Link op bedieningscircuit aansluiten: sluit de connectoren voor warmtevraag en gemeenschappelijk op de kabeldoos of boiler aan op 2(gemeenschappelijk) en 3(warmtevraag) van de Heat link.
 6. Thermostaat kabels op de Heat Link aansluiten: je kunt nu twee kabels van de kabelbundel pakken en deze aansluiten op T1 en T2 van de Heat Link.
 7. Bevestig de Heat Link aan de muur: in de doos vind je twee schroeven, waarmee je deze eenvoudig tegen de muur kunt schroeven. Let er wel op dat je aan alle kanten van de Heat Link een ruimte houdt van zo’n 30 centimeter.
 8. Vervang de oude thermostaat: haal de oude thermostaat van de muur en vervang deze met de basis van je nieuwe Nest. Je kunt deze direct aan de muur schroeven. In je pakket vind je ook een ‘afwerkingsplaat’, wat handig kan zijn om oude stukken muur te verbergen.
 9. Sluit T1 en T2 kabels aan op de Nest: pak de kabels van stap 6 er weer bij en sluit deze aan. Hierbij maakt het niet uit welke kabel op welke connector van de Nest wordt aangesloten.
 10. Klik het scherm erop en schakel netspanning weer in: je kunt nu het schermpje van je Nest erop klikken. Schakel vervolgens de netspanning weer in.
 11. Je kunt nu de Nest instellen: maak gebruik van het menu van de Nest en de handige draai-ring om de instellingen te doorlopen. Let op: je hebt een Nest account nodig om de Nest te kunnen bedienen.

Installeren van Nest thermostaat op nieuwe plek

Je gaat de Nest installeren op een plek in huis waar eerder geen thermostaat hing. Let op: je dient eerst de Heat Link succesvol te installeren, alvorens je de Nest thermostaat installeert. Doe je dit niet gaat je de Nest direct kapot door de spanning die er doorheen gaat. Volg de stappen:

 1. Netspanning uitschakelen: Sluit allereerst de netspanning af. Doe dit bij de zekeringkast of met de schakelaar.
 2. Circuit warmtevraag zoeken: zoek het circuit voor warmtevraag. In veel gevallen loopt het circuit direct van de thermostaat naar de boiler of zit er een kabeldoos tussen. Een combiboiler in huis? Dan kun je de Heat Link rechtstreeks aansluiten op het bedieningscircuit van de boiler. Test de kabels!
 3. Kies een geschikte plek voor de Heat Link: ga op zoek naar een goede plek om de Heat Link te installeren. Hou rekening dat deze een goede draadloze verbinding dient te kunnen met de Nest.
 4. Voorzie de Heat Link van stroom: dit doe je door een kabel op de L(spanning) en N(neutraal) aan te sluiten op de Heat Link en deze te verbinden met de gelijknamige L en N op de kabeldoos of boiler.
 5. Sluit bedieningscircuit aan op de Heat Link: je kunt nu de connectoren 2 (gemeenschappelijk) en 3 (warmtevraag) op de boiler of kabeldoos op de Heat Link aansluiten.
 6. Bevestig Heat link op de juiste plek: je vindt in je pakket twee schroefjes om de Heat Link aan de muur te monteren. Hou rondom de Heat Link altijd een ruimte van 30 centimeter.
 7. Installeer de Nest thermostaat: bevestig de Nest thermostaat op de muur en sluit deze aan op het stopcontact. Je vindt in je pakket ook klemmetjes om de kabel netjes af te werken. Na het aan de muur schroeven van de basis (optioneel met afwerkingsplaat) kun je het schermpje van de Nest erop klikken.
 8. Stel de Nest thermostaat in: maak hiervoor gebruik van de ring die kan draaien en doorloop de stappen om de Nest op juiste wijze in te stellen (o.a. de taal, een verbinding met het WiFi netwerk en de postcode).
 9. Maak een Nest account aan: deze heb je nodig om je nieuwe Nest straks te kunnen bedienen. Na het aanmaken van je account en het downloaden van de speciale Nest-app wordt je de Nest thermostaat (indien deze verbonden is met WiFi!) toegevoegd aan je account.

Wat als het installeren écht niet lukt

Het is slim om naast bovenstaande stappenplannen ook de originele Nest handleiding er nogmaals bij te pakken. Hierop vind je duidelijke tekeningen van bijvoorbeeld het stroomcircuit en aansluitingen. Als je er met de verschillende stappen er nog niet uitkomt, kun je gebruik maken van een “Nest Pro”. Dit is een specialist op het gebied van het installeren van de Nest thermostaat.

Deel ervaringen en tips bij het installeren

Uiteraard ben ik reuze benieuwd naar aanvullende tips en tricks bij het installeren van de Nest thermostaat. Heb jij ervaringen en tips die jij graag wilt delen? Laat het dan hieronder weten in de comments of discussieer mee!

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

5 Klusreacties

Reactie plaatsen