Mengkraan Installeren Badkamer

Wat is er nu ontspannender dan in bad gaan na een lange dag werken?
Voor veel mensen is het nemen van een bad het ultieme relax-moment. Maar wat als de kraan niet meer naar behoren functioneert? Een nieuwe mengkraan installeren kan ervoor zorgen dat je jouw ultieme moment van ontspanning binnen een handomdraai weer terugkrijgt. Hoe je dit moet doen, lees je in onderstaand stappenplan!

Let op: bij dit stappenplan gaan we ervan uit dat de kraan direct uitkomt op de warm- en koudwaterleidingen, een badkraan dus. Er wordt in dit stappenplan dan ook geen rekening mee gehouden dat er nog een losse kraan of doucheslang naast de kraan bevestigd moet worden.

De Mengkraan aanschaffen

Een badkraan is in vele gevallen vaak al een mengkraan. Het aanschaffen van een badkraan gaat nu net als vele andere artikelen steeds vaker online. Er zijn nu speciaalzaken met groot aanbod te vinden op het gebied van dit soort kranen.

Zoekt u andere artikelen over kranen monteren en installeren:

Mengkraan Installeren Stappenplan (In het kort)

Een mengkraan installeren voor bij het bad doe je zelf aan de hand van het volgende stappenplan.

 1. Sluit de hoofdkraan en eventueel de boilerkraan;
 2. Verwijder de oude kraan;
 3. Controleer wat warm en koud is;
 4. Controleer de hartafstand;
 5. Plaats s-koppelingen in de waterleidingen (optioneel);
 6. Controleer of de s-koppelingen waterpas zijn en even diep zitten (optioneel);
 7. Bevestig de flexringen (optioneel);
 8. Installeer de kraan;
 9. Controleer op lekkages;
 10. Kit de randen van de s-koppelingen af (optioneel);
 11. Installeer de kraan opnieuw;
 12. Stel de temperatuur goed af.

Boodschappenlijst ? Benodigde Gereedschap

Om deze klus van een mengkraan installeren te klaren heb je de volgende gereedschappen  nodig:

Meer info over gereedschappen? Bekijk ons (grote) handgereedschappen overzicht.

Een stap voor stap uitleg voor een mengkraan installeren

Een mengkraan installeren is een lastige klus. Met onderstaande uitleg weet je precies wat je bij de verschillende stappen moet doen, waardoor het een stuk gemakkelijker wordt.

1. Sluit de hoofdkraan en eventueel de boilerkraan

Voordat je kunt beginnen met de nieuwe mengkraan installeren, is het belangrijk om de hoofdkraan en eventueel de boilerkraan af te sluiten. Je wilt immers niet dat het water uit de leidingen spuit zodra je de oude kraan verwijdert, of wel?
Als je de hoofdkraan hebt afgesloten is het zaak om de kraan van het bad en alle hoger gelegen kranen aan te zetten. Op deze manier verwijder je al het water dat nog in de leidingen zit.

2. Verwijder de oude kraan

Nu de leidingen leeg zijn, kun je de oude kraan met een gerust hart verwijderen. Dit doe je door de kraan zowel links als rechts gelijkmatig los te draaien met een verstelbare moersleutel.
Bij de tips onderaan dit artikel lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat de kraan zo min mogelijk beschadigd bij het losdraaien ervan!

3. Controleer wat warm en koud is

Waterleidingen

Controleer of de waterleiding koud of warm is

Als je de kraan hebt los gedraaid, is het zaak om even een snelle check uit te voeren. Zit de warmwaterleiding links en de koudwaterleiding rechts zoals het hoort?
Als dit het geval is kun je snel door naar de volgende stap. Liggen de leidingen bij jou iets anders, dan lees je bij onderstaande tips wat je kunt doen.

4. Controleer de hartafstand

Je hebt de kraan verwijderd, waardoor je een goed zicht hebt op de afstand tussen de twee leidingen. Ga je een mengkraan installeren, dan is het belangrijk dat de afstand tussen het middelpunt van beide leidingen 150 millimeter is. Dit wordt ook wel de hartafstand genoemd.
Is de hartafstand inderdaad 150 millimeter dan kun je stap 5, stap 6 én stap 7 overslaan. Is de hartafstand geen 150 millimeter, maar 120 millimeter, ga dan door met stap 5.

5. Plaats s-koppelingen in de waterleidingen (optioneel)

s-koppelingen

Plaats de S Koppelingen

Bij deze stap van een mengkraan installeren is het zaak om de hartafstand tussen beide leidingen te vergroten tot de gewenste 150 millimeter. Dit doe je door het plaatsen van zogenaamde s-koppelingen.
Om ervoor te zorgen dat de s-koppelingen niet gaan lekken, is het belangrijk om de schroefdraad die je op de leiding schroeft te omwikkelen met afdichtingsdraad of tape.
Let op: Bij het vastzetten van de s-koppelingen is het belangrijk dat je ze vast, maar niet té vast draait.

6. Controleer of de s-koppelingen waterpas zijn en even diep zitten (optioneel)

Als je de s-koppelingen in de leidingen hebt geschroefd, is het belangrijk om te controleren of deze waterpas zijn en even diep zitten.
Omdat je niet wilt dat de kraan die je in een latere stap op deze s-koppelingen bevestigt scheef zit, is het belangrijk dat ze zo recht mogelijk ten opzichte van elkaar bevestigd zijn.
Als dit het geval is kun je door met de volgende stap.

7. Bevestig de flexringen (optioneel)

Bij een mengkraan installeren is de volgende stap om de flexringen te bevestigen. Deze ringen corrigeren eventuele scheefstand tussen de kraan en de s-koppelingen.
Flexringen bestaan vaak uit twee ringen, één witte en één zwarte. Hoe je beide ringen op de kraan en de s-koppelingen moet bevestigen, lees je op de verpakking van de flexringen.

8. Installeer de kraan

Mengkraan installeren

Installeer de Kraan

Nu gaat het echte werk dan beginnen. Je kunt nu de mengkraan installeren. Dit doe je simpelweg door hem op de waterleidingen of de s-koppelingen te draaien.
Zorg ervoor dat je de kraan recht monteert door zowel de moer aan de linkerzijde als de moer aan de rechterzijde om en om vast te draaien.
Begin eerst met de hand en ga vervolgens verder met een verstelbare moersleutel. In de tips hieronder lees je hoe je voorkomt dat de kraan beschadigd raakt.

9. Controleer op lekkage

De mengkraan installeren zit er nu in principe op. De kraan zit immers op zijn plek.
Voordat je kunt genieten van je welverdiende bad is het echter belangrijk om te controleren of de kraan lekt. Dit doe je door de hoofdkraan weer aan te zetten.
Vervolgens zet je de hoofdkraan uit en demonteer je de kraan weer, zodat je de koppelstukken goed kunt zien. Zijn deze nat of vochtig dan heb je een lek en zul je dit eerst moeten verhelpen. Dit kun je doen door de s-koppelingen los te draaien en opnieuw afdichtingsdraad of tape te bevestigen. Vervolgens kun je de opnieuw controleren of er een lek zit.
Zijn de koppelingen niet vochtig, dan kun je verder met de volgende stap.

10. Kit de randen van de s-koppelingen af (optioneel)

Door bij deze stap van een mengkraan installeren elastische kit toe te voegen, voorkom je dat er in een later stadium eventueel een lekkage achter de tegels ontstaat.
Laat de kit goed uitharden, voordat je de kraan weer op de s-koppelingen schroeft.

11. Installeer de kraan opnieuw

Mengkraan Installeren

Installeer de kraan Opnieuw

Als de kit hard is, kun je de nieuwe mengkraan installeren. Draai hem net als bij stap 8 zo recht mogelijk op de waterleidingen door om en om de moer aan de linkerkant en de moer aan de rechterkant aan te draaien.
Als de kraan bevestigd is, kun je de hoofdkraan en de boilerkraan opnieuw aanzetten.

12. Stel de temperatuur goed af

Tot slot is het belangrijk om de temperatuur van de kraan goed af te stemmen. Dit doe je natuurlijk eerst door simpelweg aan het water te voelen.
Is het water lekker warm, dan is de temperatuur goed ingesteld.
Is dit niet het geval, dan verwijder je het dopje van de temperatuurgreep en draai je de bout die aan de binnenzijde zit los. Vervolgens zet je de kraan open en draai je net zo lang aan het moertje totdat de temperatuur aangenaam aanvoelt.
Zet de temperatuurgreep weer in elkaar en je bent klaar!

4 tips om een mengkraan installeren nog wat gemakkelijker te maken

Een mengkraan installeren klinkt als een moeilijke klus. Om het iets eenvoudiger te maken geven we je hieronder nog wat handige tips.

Tip 1: Wat is een mengkraan precies?

Misschien vraag je je tijdens het lezen van dit artikel stiekem een beetje af wat een mengkraan nu precies is. Een mengkraan is een kraan waarbij je de temperatuur van het water zelf kunt instellen. Doordat je zowel warm als koud water toe kunt voegen, ontstaat een aangename watertemperatuur. Het warme water komt overigens niet direct uit de leidingen, maar loopt eerst langs de ketel of boiler om op te warmen.

Eenknops mengkranen en tweeknops mengkranen

Bij een mengkraan kun je onderscheid maken tussen een eenknops mengkraan en een tweeknops mengkraan. Het verschil is eigenlijk heel logisch.
Bij een tweeknops mengkraan heb je twee knoppen waarmee je de toevoer van koud en warm water kunt regelen. Bij een eenknops mengkraan regel je de temperatuur met één knop. Deze kun je vaak naar links en naar rechts draaien voor het bepalen van de temperatuur en naar boven en beneden voor het reguleren van de hoeveelheid water.
Het voordeel van zo’n eenknops mengkraan is dat je de temperatuur constanter kunt houden tussen verschillende sessies. De toevoer van water en de temperatuur worden immers op verschillende manieren geregeld.

Tip 2: Voorkom beschadigingen van het bad

Handdoek in Bad

Handdoek in Bad

Om beschadigingen aan het bad te voorkomen is het verstandig om tijdens het installeren van de mengkraan iets op de bodem van het bad te leggen. Denk bijvoorbeeld aan één of meerdere handdoeken. Laat je nu per ongeluk iets vallen dan is de kans klein dat je het bad beschadigt.

Tip 3: Voorkom beschadigingen aan de kraan

Om ook beschadigingen aan de kraan te voorkomen, is het raadzaam om een doek tussen de moeren en de moersleutel te leggen. Klem de moersleutel vervolgens strak om het doekje zodat je wel voldoende grip hebt voor het aandraaien van de moertjes.

Tip 4:  Warm = links, koud = rechts

Loodgieter waterleidingen

Loodgieter voor Waterleidingen

In het stappenplan voor de mengkraan installeren heb je kunnen lezen dat het warme water in de meeste gevallen aan de linkerkant van de kraan zit. Koud water zit daarentegen rechts.
Als de leidingen bij jou anders lopen, dan is het verstandig om een specialist in te schakelen die ervoor kan zorgen dat het water via de goede kant aangevoerd wordt.
Is dit gebeurd dan kun je zelf de mengkraan installeren.

Een mengkraan installeren klinkt voor veel mensen als een klus die een brug te ver is. Met bovenstaand stappenplan wordt het echter een stuk makkelijker om zelf aan de slag te gaan. Dit gaat je lukken! Heb jij nog tips die anderen kunnen helpen bij het installeren van hun mengkraan? Deel ze in een reactie met ons en andere klussers!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen