Zelf Airco Onderhouden

Deze kluswijzer gaat over het zelf onderhouden van de Airco / Airconditioning. Thuis of op kantoor. Nederland is dan wel geen tropisch land, maar een airco in huis is toch erg fijn. De lucht blijft niet alleen altijd op een aangename temperatuur, je zorgt met een airco ook voor een goede luchtcirculatie. Maar een kapotte of niet goed werkende airconditioning is erg vervelend.

Hoe voorkom je problemen? Door jouw airco goed te onderhouden zorg je ervoor dat deze goed blijft werken, zonder stuk te gaan. Een halfjaarlijkse controle, vooral op stof en vuil, en schoonmaakbeurt kan je veel narigheid besparen.

Benodigdheden en gereedschap

Airco Onderhoud

Airco Onderhoud

Zelf een airco onderhouden is meestal een vrij eenvoudige klus. Voor een grondige controle en werkzaamheden, bijvoorbeeld het bijvullen van het koelmiddel, kan het nodig zijn om de airconditioning te demonteren van de muur. Zorg dus voor schroevendraaier of muursleutel als gereedschap. Veel onderhoud komt ook neer op het verwijderen van stof en vuil: houd dus ook spullen bij de hand als een stofdoek, borstel, stofzuiger en/of een sopje.

Als je de filters moet of wilt gaan vervangen, moet je natuurlijk ook zorgen dat je nieuwe in huis hebt.

TIP: Doordat Airco’s in standaard formaten komen is het eenvoudig om filters te verkrijgen. Kijk goed naar de afmeting en het merk Airco dat je hebt: Daikin, Sharp, Mitsubishi, Panasonic, Carrier, Samsung of LG. In Nederland bestaan er zelfs webwinkels die alleen maar filters verkopen.

Stappenplan Airco Onderhouden:

Door regelmatig een vochtige doek over de buitenkant van je airco en rooster te halen, voer je al belangrijk onderhoud uit.

Daarnaast moet je eens in de zoveel tijd — bijvoorbeeld halfjaarlijks — de filters uitnemen en reinigen. Gebruik een stofzuiger en eventueel lauwwarm water om het stof te verwijderen van deze filters. Houd je in ieder geval aan de instructies van de fabrikant. Filters gaan niet eindeloos mee en moet je ook af en toe vervangen. Wanneer dat moet, staat in de productbeschrijving en gebruiksinstructies van je installatie. Bij twijfel kan een specialist adviseren wanneer je ze moet vervangen.

Airco Koelmiddel bijvullen:

Als je airco op koelmiddel loopt, moet je dit gemiddeld tweejaarlijks bijvullen. Dit is een secuur klusje, want er mag geen lucht bijkomen. Dit kun je dan ook beter door een vakman laten doen. Verder is vuil en stof de grootste vijand van een goed werkende airconditioning, dus hoe vaker je schoonmaakt, hoe beter. Kijk in ieder geval de filters minstens twee keer per jaar na.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen