Elektra draad trekken

Elektra draad trekken is een klus die iedere klusser zelf kan uitvoeren. Als u onderstaande kluswijzer doorleest, weet u exact waar u tijdens het trekken van de draden op moet letten. Maar welke materialen heeft u nodig tijdens deze werkzaamheden;
– Voldoende elektra draad (vd-draad)
– Trekveer

Zorg er wel voor dat u de juiste kleuren draden gebruikt. Dit maakt het werken met elektra eenvoudiger en veiliger. Hieronder staan de functies van de kleuren elektra draden beschreven;
– Bruin = fase draad
– Blauw = nul draad
– Geel/groen = aarde draad
– Zwart = schakeldraad

Stappenplan elektra draad trekken

Bij elektra draad trekken, maakt u gebruik van een trekveer. De trekveer voert u eerst door de elektra buis. Mocht de trekveer (zeer) moeizaam door de installatiebuis gaan, kunt u het beginstuk insmeren met een klein beetje afwasmiddel. Hierdoor glijdt de trekveer gemakkelijker door het buizensysteem. Een trekveer is in iedere doe-het-zelf winkel te koop.

Wanneer de trekveer is aangebracht, bevestigt u de draden die door de installatiebuis getrokken moeten worden aan het oog van de trekveer. Wel dient u het uiteinde van de draden te strippen, voordat u de elektradraden aan het oog de trekveer bevestigt. Dit maakt het trekken van de draden eenvoudiger. Alle elektradraden worden in een keer getrokken. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat er voldoende lengte elektradraad aanwezig is. Nu kunt u aan de veer gaan trekken om de kabels door de buis te trekken. Bij het trekken van de draden, is het handig om iemand bij de andere kant te hebben. Hij/zij kan kijken of de elektradraden goed de elektra buis ingaan tijdens het trekken.

Als de elektradraden zijn getrokken, is het verstandig dat u de elektradraden (vd-draad) voldoende laat uitsteken. De kabels kunt u namelijk tijdens het afmonteren van schakelaars/wandcontactdozen altijd inkorten.