Kabels & Draden Trekken

Kabels en draad trekken is een klus die iedere klusser zelf kan uitvoeren. Als u onderstaande kluswijzer doorleest, weet u exact waar u tijdens het trekken van de draden op moet letten. De volgende materialen heeft u nodig tijdens deze werkzaamheden;

Zorg er wel voor dat u de juiste kleuren draden gebruikt. Dit maakt het werken met elektra eenvoudiger en veiliger. Hieronder staan de functies van de kleuren elektra draden beschreven;

  • Bruin (L) = Fase draad
  • Blauw (N) = Nuldraad
  • Geel/groen = Aarde draad
  • Zwart (T) = Schakeldraad

Hier kunt u deze kabels eenvoudig & snel aanschaffen in alle kleuren en maten. 

Draden Trekken – Stappenplan

Trekveer

Trekveer voor het draden trekken

Bij kabels of draad trekken, maakt u gebruik van een trekveer. De trekveer voert u eerst door de elektra buis. Mocht de trekveer (zeer) moeizaam door de installatiebuis gaan, kunt u het beginstuk insmeren met een klein beetje afwasmiddel of contact spray. Hierdoor glijdt de trekveer gemakkelijker door het buizensysteem. Een trekveer is in iedere doe-het-zelf winkel te koop.

Wanneer de trekveer is aangebracht, bevestigt u de elektradraad die door de installatiebuis getrokken moeten worden aan het oog van de trekveer. Wel dient u het uiteinde van de draden te strippen, voordat u de elektradraden aan het oog van  de trekveer bevestigt. Dit maakt het trekken van de draden eenvoudiger. Alle elektradraden worden in een keer getrokken. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat er voldoende lengte elektradraad aanwezig is. Nu kunt u aan de veer gaan trekken om de kabels door de buis te trekken. Bij het trekken van de draden, is het handig om iemand bij de andere kant te hebben. Hij/zij kan kijken of de elektradraden goed de elektra buis ingaan tijdens het trekken.

Als de elektradraden zijn getrokken, is het verstandig dat u de kabels (vd-draad) voldoende laat uitsteken. De kabels kunt u namelijk tijdens het afmonteren van schakelaars/wandcontactdozen altijd inkorten.

Tips voor het effectiever kabels trekken

  • Dit is echt een klus die beter werkt met 2 personen.
  • Ga deze klus niet aan zonder trekveer.
  • Laat de kabels voldoende uitsteken. Hanteer de afmetingen ruim.
  • Pas op dat de kabel niet knapt, dus doe het voorzichtig. Een kabel die geknapt is kost veel tijd om weer in orde te brengen. (dan moet je vaak echt met contact spray aan de gang)
  • Gebruik geen tape. (gaat vaak vastzitten)
  • Als je hard aan de kabels moet trekken doe je eigenlijk al iets verkeerd.
KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen