Zelf een Koof Maken

Een koof is een fraaie manier om tegen het plafond zittende storende elementen, zoals verwarmingsbuizen, aan het zicht te onttrekken. Het is als het ware een uitbreiding van het plafond. Zelf een koof maken is een leuke en interessante klus voor de enthousiaste en gemiddelde doe-het-zelver, en het resultaat is vaak erg fraai. Je kunt een heel eenvoudige maken of deze voorzien van extra’s, zoals een lijst of ingebouwde spotjes voor verlichting.

Benodigdheden en gereedschap maken Koof

Het materiaal bij uitstek om mee aan de slag te gaan is hout. Zorg er dus voor dat je hout hebt dat duurzaam is, er mooi uitziet en niet al te zwaar is (het hangt immers aan het plafond). MDF is bijvoorbeeld prima geschikt om zelf een koof te maken. Wat ook kan, is een houten geraamte bekleden met een mooie afwerking, zoals gipsplaat of stucwerk, als dit past bij je muur en/of plafond. Het monteren doe je met schroeven of lijm, en de bevestiging aan muur/plafond met slagpluggen, houten latjes en schroeven. Zorg dus voor gereedschap als een (schroef)boormachine.

Stappenplan voor Koof maken

Eerst moet je de juiste afmetingen bepalen, en het hout op maat zagen. Daarna moet je de koof goed in elkaar zetten. Zorg ervoor dat alle delen netjes op elkaar aansluiten en dat de hoeken recht zijn. Een geschroefd houten raamwerk is stevig, maar schroeven aan de buitenkant zijn minder mooi. Verwerk de buitenste delen dus met hout- of montagelijm. Voor de bevestiging aan de muur boor je gaten, waar je met slagpluggen en schroeven balken aan bevestigt, en daaraan het houten geraamte. Wacht dus met het ‘afsluiten’ van de buitenste panelen ter afwerking tot deze helemaal goed hangt.

Extra mogelijkheden en tips

Een koof is van zichzelf al een mooie oplossing om leidingen, buizen of gordijnrails elegant weg te werken. Wat ook erg vaak wordt gedaan, is het inbouwen van spotjes. Deze spotjes zijn vaak gemakkelijk verkrijgbaar en zelf in te bouwen. Daarvoor hoef je alleen gaten uit te zagen in de koof, en de stroomkabel ergens aan kunnen sluiten. Een koof met ingebouwde (dimbare) spotjes ziet er erg fraai uit, en zorgt voor een sfeervol interieur.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen