Trap Schuren

Bij deze kluswijzer gaan we in op het schuren van de trap. Een intensieve bezigheid die je beter kunt voorkomen dan genezen door de trap goed te onderhouden. Echter als de kleur van de trap toch echt een keer anders moet dan moet je toch echt het schuurapparaat uit de kelder pakken.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van vakspecialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Indien u meer wilt weten over het in totaal renoveren van de trap kunt u hier ons artikel over traprenovatie lezen.

Benodigdheden voor het schuren van de trap

De schuurkorrel werkt als volgt. Hoe grover de schuurkorrel hoe lager de P waarde. U hoeft de grofheid van de korrels niet ‘enorm’ belangrijk te vinden in het klussen, het mag best wat afwijken. Bekende merken van schuurpapier zijn: 3M en SIA

Fijne schuurkorrel: P180, P220, P240, P320, P400+ ( voor de afwerking )
Medium schuurkorrel: P100, P120, P150
Grove schuurkorrel: P60, P80 ( voor het ruwere werk )

De Trap Schuren

Nadat de artikelen beschikbaar zijn begint de voorbereidende fase. Bij een trap schuren komt veel stof en rotzooi kijken. Zorg ervoor dat u de omgeving goed afdekt, dit kan veel werk schelen. Zorg er ook voor dat er een stofzuiger in de buurt ligt. Gedurende het schuren is het aan te raden om deze vaak te gebruiken. Zo voorkom je dat er ook veel stof in de lucht komt.

  • Metalen Trap Schuren: Eerst met een schuurblokje of grove korrel (Korrel 240) schuren. Roestplekken extra grondig aanpakken / schuren.
  • MDF Trap Schuren: Eerst de trap goed ontvetten met een MDF reiniger, vervolgens met schuurpapier voorbereiden. (Korrel 240)

De houten trap schuren gaat bijna altijd in een combinatie van handschuurpapier en een schuurmachine (voor de grote vlakken) als er vervolgens plekken zijn waar machinaal niet bijgekomen kan worden is het tijd voor het handschuurpapier. Als u alles met handschuurpapier zonder hulpmiddelen doet dan heeft u aan het eind van de klus geen handen meer. Een trap heeft namelijk vrijwel altijd een groot schuurbare oppervlakte.

trap schuren

trap schuren

Tips voor het schuren van een trap 

  • Begin bij het forse schuren altijd eerst met de grove P waarde, om vervolgens het hout af te werken met een fijne schuurkorrel.
  • Schuur zoveel mogelijk met de richting van de houtverf mee, zo zijn onnodige krassen te voorkomen.
  • Maak met schuurpapier op grote vlaktes een circulaire beweging zodat het schuurpapier niet te snel volloopt met schuursel
  • Oefen niet teveel druk uit op de schuurmachine
  • Schuurblok + Schuurpapier eromheen werkt vaak erg goed in hoekjes
  • Schuurstof kan je goed verwijderen met een zachte borstel
  • Bij beuken, een houtsoort met minder detail, is eindigen met P150 voldoende.
  • Bij noten, iepen en essen is het raadzaam om door te schuren tot P220.

Bent u klaar met het schuurwerk? Dan is het tijd om te schilderen:

Traprenovatiespecialist nodig? Vergelijk eerst!

Heeft u een traprenovatiespecialist nodig om uw trap te schuren? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van specialisten in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen