Gipsplaten afwerken

In deze kluswijzer wordt stap voor stap uitgelegd hoe u zelf gipsplaten kunt afwerken. Er zijn verschillende mogelijkheden om de gipsplaten te monteren. Zo kunt u de gipsplaten betegelen, stucen, behangen, schilderen of van kunststof schroten voorzien. En waar moet u daarnaast op letten als u schilderijen, planken of lamp gaat bevestigen aan een gipsplaten wand of plafond.

Allereerst maakt u de naden en de schroefgaten dicht met een vulmiddel. Let er wel op dat het vulmiddel is geschikt voor gipsplaten en welke voorbereidingen u moet treffen. Door de gaten weg te werken op de wand of het plafond, ontstaat er een gladde en strakke wand die u verder kunt afwerken. In de onderstaande instructie video is te zien hoe u daarin te werk gaat.

Instructievideo gipsplaten stucen en afwerken

Gipsplaten stucen

  1. wapeningsband stucen gipsplaat

    wapeningsband stucen gipsplaat

    Wanneer u gipsplaten wilt gaan stucen, dient u te beginnen met het ruwweg glad maken van gipsplaten. Dit kan door zelfklevend wapeningsband aan te brengen op de naden. Dit zal eventuele scheuren voorkomen. En vervolgens aan de slag te gaan met een muurvuller. (heet in dit geval bij de bouwmarkten ook vaak ‘gipsplaatvuller’)

    • Gedurende de eerste stap maakt u vanzelfsprekend ook de gaten / schroefgaten dicht met dezelfde muurvuller.
  2. Vervolgens dient u de gipsplaten eerst voor te behandelen met een primer. De primer zorgt ervoor dat zuigende werking van de gipsplaat verdwijnt en dat de aan te brengen stuclaag zich kan hechten op de ondergrond. De volgende stappen kunt u beter verder lezen in onze algemene kluswijzer over stucen.

Gipsplaten schilderen

Wanneer u de wand klaar heeft, kunt u ervoor kiezen de gipswand te schilderen. De gipsplaten dient u voor te behandelen met een primer, voordat de muurverf zich kan hechten. De kans bestaat namelijk dat de muurverf gaat bladeren als de wand niet is voor behandeld met een primer. Voor het schilderen van de wand, verwijzen wij u gaat naar het onderdeel “Muren Verven / Schilderen”.

Gipsplaten betegelen

Bij het betegelen van een gipsplaten wand, is het aan te raden om de wand te voorzien van 2 lagen gipsplaat. De 2de laag dient u haaks op de eerste laag te monteren. Hierdoor heeft de wand voldoende draagkracht om betegeld te worden. Bij het betegelen dient u de gipsplaat voor te behandelen met een primer. Anders is de kans aanwezig dat de gipsplaten het vocht van de tegellijm opzuigen en de tegellijm zijn kracht verliest. In het ergste geval kunnen tegels dan los gaan zitten. In het onderdeel “Muur betegelen” is beschreven hoe u stap voor stap de wand zelf kunt betegelen.

Gipsplaten behangen

Bij het behangen van gipsplaten, dient u de gipsplaten te behandelen met een primer. Hiermee wordt voorkomen dat de behanglijm zijn kracht verliest, waardoor het behang niet los gaat zitten. Daarnaast is wordt met de primer ook voorkomen dat de papierlaag van de gipsplaat los gaat zitten, met alle gevolgen van dien. Voor meer informatie over het behangen, verwijzen wij u graag door naar het onderdeel “Behangen”.

Plank, schilderij of lamp bevestigen aan een gipsplaten wand of plafond

Wanneer u een plank, schilderij of lamp wilt bevestigen, dient u rekening te houden met een aantal zaken. Wat is de dikte van de gipsplaat en hoe zwaar is hetgeen u wenst op te hangen. Voor de wand geld een andere belasting als voor het plafond. De gipsplaatplug is er in 2 uitvoering; kunststof en metaal. De metalen gipsplaatplug kan meer belast worden dan de kunststof uitvoering. Voor de rest is de werking/verwerking hetzelfde. Op de verpakking staat het draagvermogen aangegeven op basis van welke dikte gipsplaat u hebt gebruikt. De belasting is aangegeven per plug.

Wanneer u echt zware materialen aan de gipsplaat wilt bevestigen, dient u achter de gipsplaat een houtenplaat aan te brengen. Meestal wordt hiervoor 18mm dikke multiplex voor gebruikt. Zo kunt u bijvoorbeeld aan de gipsplaat keukenkastjes bevestigen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *