Gipsplaten Stucen & Afwerken

In deze kluswijzer wordt stap voor stap uitgelegd hoe u zelf gipsplaten kunt afwerken. Deze uitleg is de voorbereiding op de volgende stap. Dat kan zijn om de gipsplaten te betegelen, stucen, behangen, schilderen of van kunststof schroten te voorzien.

Bent u nog niet zover dat u al kan afwerken? Bekijk dan onze kluswijzer: Gipsplaten monteren.

*Tip: deze klus uitbesteden aan een vakman? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van stucadoors in uw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Beginnen met het afwerken van de gipsplaten

Als de gipsplaten eenmaal goed vast zitten, kunt u deze gaan afwerken. Hoe u de gipsplaat afwerkt, hangt af van wat voor materiaal u op de gipsplaat wilt gaan aanbrengen. Er zijn namelijk verschillende methodes om de gipsplaten hiervoor af te werken.

Daarnaast moet u erop letten of u in de toekomst schilderijen, planken of een lamp gaat bevestigen aan een gipsplaten wand of plafond. Hier zullen we later op ingaan.

Stap 1: Gaat u stucen? Sla dan de volgende stappen over. Je kunt dan namelijk wat grover te werk gaan omdat de stuclaag voor de afwerking zorgt. Dit wordt in de onderstaande video uitgelegd vanaf 1 minuut en 4 seconden. Of lees er hier meer over.

Stap 2: Zorg dat je beschikking hebt over de juiste materialen: gipsplaatvuller, plakspaan , plamuurmes, schuurblok en acrylaatkit als er open kieren aan de zijkanten zitten.

Stap 3: Nu kunt u de naden en de schroefgaten dicht maken met een vulmiddel. De naden kunnen met het vulmiddel en de stucspaan, de schroefgaten met het vulmiddel en het plamuurmes. Let er wel op dat het vulmiddel geschikt is voor gipsplaten en welke voorbereidingen u moet treffen.

Stap 4: Door de gaten weg te werken op de wand of het plafond, ontstaat er een gladde en strakke wand die u verder kunt afwerken. Dit doet u door te schuren. In de onderstaande instructie video is te zien hoe u met alles te werk kunt gaan.

Stap 5: Lees onder de video verder over wat u precies moet doen per vervolgstap.

Instructievideo gipsplaten stucen en afwerken

Instructies voor het afwerken van gips per geplande vervolgstap

Gipsplaten stucen

  1. Wanneer u gipsplaten wilt gaan stucen, dient u te beginnen met het ruwweg glad maken van gipsplaten. Dit kan door zelfklevend wapeningsband aan te brengen op de naden. Dit zal eventuele scheuren voorkomen. En vervolgens aan de slag te gaan met een muurvuller. (heet in dit geval bij de bouwmarkten ook vaak ‘gipsplaatvuller’)

    • Gedurende de eerste stap maakt u vanzelfsprekend ook de gaten / schroefgaten dicht met dezelfde muurvuller.
  2. Vervolgens dient u de gipsplaten eerst voor te behandelen met een primer. De primer zorgt ervoor dat zuigende werking van de gipsplaat verdwijnt en dat de aan te brengen stuclaag zich kan hechten op de ondergrond. De volgende stappen kunt u beter verder lezen in onze algemene kluswijzer over stucen.

Gipsplaten schilderen

Wanneer u de wand klaar heeft, kunt u ervoor kiezen de gipswand te schilderen. De gipsplaten dient u voor te behandelen met een primer, voordat de muurverf zich kan hechten. De kans bestaat namelijk dat de muurverf gaat bladeren als de wand niet is voor behandeld met een primer. Voor het schilderen van de wand, verwijzen wij u gaat naar het onderdeel “Muren Verven / Schilderen”.

Gipsplaten betegelen

Bij het betegelen van een gipsplaten wand, is het aan te raden om de wand te voorzien van 2 lagen gipsplaat. De 2de laag dient u haaks op de eerste laag te monteren. Hierdoor heeft de wand voldoende draagkracht om betegeld te worden. Bij het betegelen dient u de gipsplaat voor te behandelen met een primer. Anders is de kans aanwezig dat de gipsplaten het vocht van de tegellijm opzuigen en de tegellijm zijn kracht verliest. In het ergste geval kunnen tegels dan los gaan zitten. In het onderdeel “Muur betegelen” is beschreven hoe u stap voor stap de wand zelf kunt betegelen.

Gipsplaten behangen

Bij het behangen van gipsplaten, dient u de gipsplaten te behandelen met een primer. Hiermee wordt voorkomen dat de behanglijm zijn kracht verliest, waardoor het behang niet los gaat zitten. Daarnaast is wordt met de primer ook voorkomen dat de papierlaag van de gipsplaat los gaat zitten, met alle gevolgen van dien. Voor meer informatie over het behangen, verwijzen wij u graag door naar het onderdeel “Behangen”.

Plank, schilderij of lamp bevestigen aan een gipsplaten wand of plafond

Wanneer u een plank, schilderij of lamp wilt bevestigen, dient u rekening te houden met een aantal zaken. Wat is de dikte van de gipsplaat en hoe zwaar is hetgeen u wenst op te hangen. Voor de wand geld een andere belasting als voor het plafond. De gipsplaatplug is er in 2 uitvoering; kunststof en metaal. De metalen gipsplaatplug kan meer belast worden dan de kunststof uitvoering. Voor de rest is de werking/verwerking hetzelfde. Op de verpakking staat het draagvermogen aangegeven op basis van welke dikte gipsplaat u hebt gebruikt. De belasting is aangegeven per plug.

Wanneer u echt zware materialen aan de gipsplaat wilt bevestigen, dient u achter de gipsplaat een houtenplaat aan te brengen. Meestal wordt hiervoor 18mm dikke multiplex voor gebruikt. Zo kunt u bijvoorbeeld aan de gipsplaat keukenkastjes bevestigen.

Vakman nodig? Vergelijk eerst!

Heeft u een stukadoor nodig om uw gipsplaten af te werken? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen