Muur Schilderen / Verven

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een muur kunt schilderen. Het is niet moeilijk, als u maar weet waar u op moet letten. Hieronder komen alle stappen aanbod  voor het effectief verven van een muur. Een tip om te beginnen: Ga pas de muren schilderen, nadat het plafond is gedaan.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Schilder materiaal voor muur schilderen

Wat hebt u allemaal nodig bij het schilderen van muren en wanden? Hieronder hebben wij een boodschappenlijst samengesteld, zodat u alle materialen in huis kunt halen om met het schilderen te kunnen beginnen.

  1. Muurverf / Latex (Dezelfde Betekenis)
  2. Muurverfroller, rolhouder, verfbak/verfrooster en kwast  ( lees hier meer over kwasten en rollers )
  3. Voorstrijk (zorgt voor een betere hechting)
  4. Renovatieverf (indien van toepassing)
  5. Schilderstape (om bijvoorbeeld lichtschakelaars af te plakken)
  6. Afdekfolie (voor vloer en meubels)
  7. Plamuur
  8. Ammonia (vetvrij maken)

Voorbehandeling Muurverf: Gaten opvullen

Om te komen tot een mooie strakke muur, raden wij aan om de hele muur aan te lopen op gaten. De gaten in de muur kunt u gemakkelijk opvullen met de hiervoor bestemde plamuur. Plamuur heeft de eigenschap dat het krimpt, waardoor het kan zijn dat sommige gaten meerdere keren opgevuld dienen te worden. Op plekken waar u teveel plamuur heeft aangebracht, verwijdert het overtollige gedeelte met een heel fijn schuurpapiertje. U schuurt net zo lang, tot dat het gelijk is met de rest van de muur.

Muren voorbehandeling (Voor het Verven)

Het is van belang om te beoordelen met wat voor een soort ondergrond u te maken heeft. Zo kan het zijn dat de muren niet gemakkelijk vocht opnemen of dat het juist een sterk zuigende werking heeft. Om hier achter te komen strekt u met een vochtige kwast (water) een streep over de muur die u wilt gaan schilderen. Is de streep na 4-5 minuten nog gewoon aanwezig, dan neemt de muur niet gemakkelijk vocht op. Wanneer de streep binnen 1-2 minuten volledig is verdwenen, dan heeft u te maken met een sterk zuigende ondergrond. In beide gevallen is het noodzakelijk dat u de muur voorbehandelt met voorstrijk. De voorstrijk zorgt ervoor dat de muurverf goed hecht op de muur.

Wanneer u te maken heeft met een muur die is behandeld met veegvast of witkalk, dan dient u de muur goed schoon te maken met een doek en vochtig water. Tijdens het schoonmaken van de muur, dient u het water vaak te verschonen. Deze ondergrond is het herkennen als u met uw hand over de muur wrijft en u een witte laag over uw hand heeft gekregen. Deze poederlaag dient u goed te verwijderen, omdat anders de nieuwe muurverf geen kans krijgt om zich te hechten aan de muur.

Ziet u dat de oude muurverflaag erg los zit, dan zult u deze afbladderende verf moeten verwijderen. Hierbij kunt u een plamuurmes gebruiken. Lees hier meer over afbladderende verf verwijderen.

Vocht, schimmel of nicotine plekken

Wanneer u te maken heeft met vochtplekken of nicotine aanslag op de muren, dient u dit eerst goed voor te behandelen. De vochtplekken of nicotine aanslag behandelt u voor met renovatie verf. Bij schimmel plekken maakt u gebruik van schimmelvreter (Bison +/- € 10) . Nadat u de schimmel plekken heeft behandeld, dient u de muur goed schoon te maken met water. Dit alles staat duidelijk omschreven op de verpakking. Wanneer u vocht, schimmel of nicotine plekken niet goed behandelt, zullen de plekken na het schilderen van de muren weer naar voren komen door de nieuwe laag muurverf heen. Bij vocht of schimmelplekken is het raadzaam om na te gaan of de ruimte voldoende ventilatie heeft. Hierdoor kunnen nieuwe plekken worden voorkomen.

De ruimte klaar maken voor de verfklus

Probeer bij de muur die u wilt gaan schilderen zoveel mogelijk ruimte te creëren zodat u tijdens het schilderen de ruimte heeft. Daarnaast is het aan te raden om meubels en vloeren af te plakken met afdekfolie, om meubels en vloeren te beschermen tegen verfspetters. Tot slot kunt u stopcontacten en lichtschakelaars afplakken met schilderstape zodat alles muurverf vrij blijft.

Welke roller/kwast

Welke roller en kwast heeft u nodig voor het schilderen van muren:

De vachtroller kunt u het beste gebruiken om muren mee te schilderen. Er bestaat ook een spatvrije vachtroller die iets duurder is, maar door deze roller heeft u minder last van verfspetters. Met betrekking tot de keuze van de juiste kwast, kunt u kiezen tussen een blokkwast of ronde kwast. Voor het resultaat maakt het niet veel uit welke kwast u neemt, kijk vooral met welke kwast u het beste overweg kunt. Wij hebben ook één artikel volledig besteed aan rollers en kwasten.

De muur verven / schilderen

Als u alle voorbereidingen heeft voltooid, is het moment gekomen om de muren te gaan verven. Allereerst mengt u de muurverf goed door. Giet de verf in de verfbak en begin met de kwast de randen en hoeken te schilderen. Op deze plekken kunt u niet goed met de vachtroller komen. Zijn de randen en hoeken geschilderd, dan kunt u beginnen met de muren. Dompel de verfroller voor de helft in de verfbak en rol daarna over de ribbels zodat de muurverf goed over de roller is verdeeld. Hierna zet u de verf met horizontale strepen op de muur, waarna u de muurverf in een verticale beweging over de muur verdeelt. Zorgt ervoor dat u lange banen maakt om tot een mooi resultaat te komen. Wanneer u met een muur begint, maak het dan ook meteen af zonder een pauze te houden. Hierdoor zal de verf mooier en gelijkmatiger opdrogen en krijgt u een beter eindresultaat.

Verfspullen opruimen

Als het schilderen van de muren klaar is, maak de ruimte dan gelijk schoon. De muurverf is dan nog niet opgedroogd, waardoor het gemakkelijk is schoon te maken. Vergeet ook niet het schilderstape te verwijderen. Verwijdert u pas later de schilderstape, dan is de kans aanwezig dat u een stuk muurverf meeneemt. Met behulp van een roerstok kunt u de overtollige verf van de roller verwijderen. Hierna kunt u de roller onder de kraan uitwassen, waarna u de roller in een plastic zak stopt en u de roller opnieuw kunt gebruiken.

Muren laten verven? Vergelijk vakmannen

Komt u er niet helemaal uit? Heeft u advies nodig van een deskundige schildersbedrijf om uw muur te schilderen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van schildersbedrijven in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

4 Klusreacties

Reactie plaatsen