muur schilderen

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een muur kunt schilderen. Het is niet moeilijk, als u maar weet waar u op moet letten. Hieronder komen alle stappen aanbod, waarna u moet denken tijdens het schilderen van muren. Ga pas de muren schilderen, nadat het plafond is gedaan.

Schilder materiaal voor muur schilderen

muur schilderenWat hebt u allemaal nodig bij het schilderen van muren en wanden? Hieronder hebben wij een boodschappenlijst samengesteld, zodat u alle materialen in huis kunt halen om met het schilderen te kunnen beginnen.

 1. Muurverf/latex (=betekend hetzelfde)
 2. Muurverfroller, rolhouder, verfbak/verfrooster en kwast
 3. Voorstrijk (zorgt voor een betere hechting)
 4. Renovatieverf (indien van toepassing)
 5. Schilderstape (om bijvoorbeeld lichtschakelaars af te plakken)
 6. Afdekfolie (voor vloer en meubels)
 7. Plamuur
 8. Ammonia (vetvrij maken)

Gaten opvullen

Om te komen tot een mooie strakke muur, raden wij aan om de hele muur aan te lopen op gaten. De gaten in de muur kunt u gemakkelijk opvullen met de hiervoor bestemde plamuur. Plamuur heeft de eigenschap dat het krimpt, waardoor het kan zijn dat sommige gaten meerdere keren opgevuld dienen te worden. Op plekken waar u teveel plamuur heeft aangebracht, verwijdert het overtollige gedeelte met een heel fijn schuurpapiertje. U schuurt net zo lang, tot dat het gelijk is met de rest van de muur.

Muren voorbehandeling

Het is van belang om te beoordelen met wat voor een soort ondergrond u te maken heeft. Zo kan het zijn dat de muren niet gemakkelijk vocht opnemen of dat het juist een sterk zuigende werking heeft. Om hier achter te komen strekt u met een vochtige kwast (water) een streep over de muur die u wilt gaan schilderen. Is de streep na 4-5 minuten nog gewoon aanwezig, dan neemt de muur niet gemakkelijk vocht op. Wanneer de streep binnen 1-2 minuten volledig is verdwenen, dan heeft u te maken met een sterk zuigende ondergrond. In beide gevallen is het noodzakelijk dat u de muur voorbehandelt met voorstrijk. De voorstrijk zorgt ervoor dat de muurverf goed hecht op de muur.

Wanneer u te maken heeft met een muur die is behandeld met veegvast of witkalk, dan dient u de muur goed schoon te maken met een doek en vochtig water. Tijdens het schoonmaken van de muur, dient u het water vaak te verschonen. Deze ondergrond is het herkennen als u met uw hand over de muur wrijft en u een witte laag over uw hand heeft gekregen. Deze poederlaag dient u goed te verwijderen, omdat anders de nieuwe muurverf geen kans krijgt om zich te hechten aan de muur.

Ziet u dat de oude muurverflaag erg los zit, dan zult u die moeten verwijderen. Hierbij kunt u een plamuurmes gebruiken.

Vocht, schimmel of nicotine plekken

Wanneer u te maken heeft met vochtplekken of nicotine aanslag op de muren, dient u dit eerst goed voor te behandelen. De vochtplekken of nicotine aanslag behandelt u voor met renovatie verf. Bij schimmel plekken maakt u gebruik van schimmelvreter. Nadat u de schimmel plekken heeft behandeld, dient u de muur goed schoon te maken met water. Dit alles staat duidelijk omschreven op de verpakking. Wanneer u vocht, schimmel of nicotine plekken niet goed behandelt, zullen de plekken na het schilderen van de muren weer naar voren komen door de nieuwe laag muurverf heen. Bij vocht of schimmelplekken is het raadzaam om na te gaan of de ruimte voldoende ventilatie heeft. Hierdoor kunnen nieuwe plekken worden voorkomen.

Ruimte schilder klaar maken

Probeer bij de muur die u wilt gaan schilderen zoveel mogelijk ruimte te creëren zodat u tijdens het schilderen de ruimte heeft. Daarnaast is het aan te raden om meubels en vloeren af te plakken met afdekfolie, om meubels en vloeren te beschermen tegen verfspetters. Tot slot kunt u stopcontacten en lichtschakelaars afplakken met schilderstape zodat alles muurverf vrij blijft.

Welke roller/kwast

Welke roller en kwast heeft u nodig voor het schilderen van muren. De vachtroller kunt u het beste gebruiken om muren mee te schilderen. Er bestaat ook een spatvrije vachtroller die qua prijs iets duurder is, maar door deze roller heeft u minder last van verfspetters. Met betrekking tot de keuze van de juiste kwast, kunt u kiezen tussen een blokkwast of ronde kwast. Voor het resultaat maakt het niet veel uit welke kwast u neemt, kijk vooral met welke kwast u het beste overweg kunt.

De muur schilderen

Als u alle voorbereidingen heeft voltooid, is het moment gekomen om de muren te gaan verven. Allereerst meng u de muurverf goed door. Giet de verf in de verfbak en begin met de kwast de randen en hoeken te schilderen. Op deze plekken kunt u niet goed met de vachtroller komen. Zijn de randen en hoeken geschilderd, dan kunt u beginnen met de muren. Dompel de verfroller voor de helft in de verfbak en rol daarna over de ribbels zodat de muurverf goed over de roller is verdeeld. Hierna zet u de verf met horizontale strepen op de muur, waarna u de muurverf in een verticale beweging over de muur verdeelt. Zorgt ervoor dat u lange banen maakt om tot een mooi resultaat te komen. Wanneer u met een muur begint, maak het dan ook meteen af zonder een pauze te houden. Hierdoor zal de verf mooier en gelijkmatiger opdrogen en krijgt u een beter eindresultaat.

Verfspullen opruimen

Als het schilderen van de muren klaar is, maak de ruimte dan gelijk schoon. De muurverf is dan nog niet opgedroogd, waardoor het gemakkelijk is schoon te maken. Vergeet ook niet het schilderstape te verwijderen. Verwijdert u pas later de schilderstape, dan is de kans aanwezig dat u een stuk muurverf meeneemt. Met behulp van een roerstok kunt u de overtollige verf van de roller verwijderen. Hierna kunt u de roller onder de kraan uitwassen, waarna u de roller in een plasticzak stopt en u de roller opnieuw kunt gebruiken.

2 antwoorden
 1. Petra
  Petra zegt:

  Hallo,

  ik ben vanmorgen beginnen met het schilderen van een stukje muur. Hiervoor had ik mijn muur met een stukken tape afgeplakt bij de stopcontacten. Echter heb ik denk het verkeerde tape gebruikt, gezien ik nu stukjes mee mee trek van de eerdere laag. Kunt u mij wellicht adviseren voor een goede tape waar u ervaring mee heeft? Groetjes, Petra.

  Beantwoorden
  • Kluswijzer
   Kluswijzer zegt:

   Beste Petra,

   Bedankt voor de vraag en wat vervelend dat het mis gaat. Wij raden aan om ‘Afplaktape’ te gebruiken en deze ook na het verven niet te lang (halve dag / dag max) te laten zitten. Een bekend merk op het gebied van Afplaktape is 3M. (3M Scotch Afplaktape bijvoorbeeld. ) Dit merk is bij vrijwel alle doe-het-zelf zaken te verkrijgen.

   Groet,

   MijnKluswijzer.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *