Structuurverf aanbrengen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg wat je moet doen bij structuurverf aanbrengen op muren en wanden. Daarnaast staat hieronder een instructievideo waarin stap voor stap te zien is hoe u structuurverf zelf kunt verwerken. 

Instructievideo structuurverf aanbrengen

Het aanbrengen van structuurverf is geen moeilijke klus. Wanneer u voor de eerste keer met structuurverf gaat werken, begin dan altijd met een klein oppervlakte. Door te oefenen, krijgt u er handigheid in en dit zal het eindresultaat ten goede komen.

Materialen voor Structuurverf Aanbrengen

 • Blokkwast / vachtroller; voor het aanbrengen van structuurverf op de wand, kunt u een blokkwast of roller gebruiken.
 • Structuurroller; de structuurroller zijn er in verschillende soort qua grofheid en is hierdoor bepalend voor het eindresultaat.
 • Voorstrijk; wanneer muren of wanden onbehandeld zijn, is het aan te raden om de wand voor te behandelen met voorstrijk. Voorstrijk zorgt er voor dat de nieuw aan te brengen structuurverf zich goed zal hechten op de muur. Het is mogelijk om de voorstrijk te laten mengen in de kleur van de structuurverf. Dit heeft als voordeel dat de structuurverf beter zal dekken en u hiermee een mooie egale wand krijgt.
 • Fixeergrond; als een muur na het behandelen met voorstrijk nog wit afgeeft, dan is het aan te raden om de wand met fixeergrond te behandelen. Fixeergrond is een soort voorstrijk dat specifiek ontwikkeld is om slechte en onregelmatig zuigende ondergronden voor te behandelen om zo een optimale afwerking met een muurverf te garanderen.
 • Isoleergrond; wanneer u te maken heeft met vochtplekken, roest- en roetplekken en nicotine plekken, dan dient u isoleergrond te gebruiken. Isoleergrond zorgt ervoor dat deze plekken niet meer zichtbaar worden. Als u dit niet zou doen, dan zullen de plekken op den duur weer zichtbaar worden.
 • Schilderstape; voor het afplakken van muren, plafond of vloeren, gebruikt u schilderstape.
 • Structuurverf; structuurverf kunt u laten mengen in de bouwmarkt op iedere gewenste kleur.

Voorbeelden Structuurverf

De wand voorbehandelen

Voordat u structuurverf gaat aanbrengen, dient u te beoordelen of u de wand dient voor te behandelen. Als het een nieuwe wand betreft (bijvoorbeeld een nieuwe stuclaag) dient u deze voor het behandelen met voorstrijk. Wanneer er op de wand vocht, nicotine, roet of roestplekken zitten, behandeld u deze plekken voor met isoleergrond. Als de muur van het gebruikt van voorstrijk nog steeds wit afgeeft, dan dient u de wand te behandelen met fixeergrond. Mocht u de wand niet te hoeven behandelen, is het wel aan te raden de wand stof- en vetvrij te maken. Dit kan met behulp van doek en warmwater met een klein beetje ammonia. Loszittende delen moeten van de muur worden verwijderd. Scheuren kunt u dichtsmeren, zodat u straks een strakke muur heeft.

Plak met behulp van het schilderstape de andere muren, vloer, plafond af. Ook is het handig om schakelaar en stopcontacten te verwijderen of af te plakken.

Stappenplan structuurverf Aanbrengen

Voor het aanbrengen van structuurverf, is het handig om met z’n tweeën te zijn. De ene brengt het behulp van een blokkwast of vachtroller de structuurverf aan en de ander bewerkt de structuurverf met de structuurroller. Bij het aanbrengen van de structuurverf, moet u ervoor zorgen dat de structuurverf gelijkmatig en dik wordt aangebracht. Van boven naar beneden wordt de structuurverf aangebracht. In banen van circa 50cm brengt u de structuurverf op de wand aan.

Zodra de structuurverf is aangebracht, zult u de structuurverf binnen 10 minuten te worden behandeld met de structuurverfroller. Als hiermee te lang wordt gewacht, is de structuurverf al te ver uitgehard waardoor u moeilijk structuur kunt aanbrengen. Het is niet aan te raden om met de structuurverfroller de verf op te wand aan te brengen. De structuurverfroller kan niet echt de verf vasthouden en als er teveel structuurverf op de roller zit, zal de structuur voor het grootste gedeelte verdwijnen. De verf gaat dan in de roller zitten, wat het eindresultaat absoluut niet ten goede zal komen.

Breng de volgende baan aan op de wand en herhaal deze werkwijze tot de hele wand klaar is. Voor hoeken en lastige plekken, gebruikt u een kleine structuurroller met dezelfde structuur.

Structuurverf Aanbrengen Stappen in het Kort:

 1. Vloeren Afplakken met Schilderstape & Plastic
 2. Aangrenzende muren afplakken.
 3. Ontvet de muur (via ontvetter, maak alles niet te nat (kost extra tijd)(Even laten drogen) 
 4. Verwijder oude verfresten of afbladderende verf (Meer over: verwijderen van afbladderende verf).
 5. Vul Eventueel de scheuren / gaten op met muurvuller & Kit eventueel de randen (Meer over: het repareren van muren)
 6. Doe Eventueel voorstrijk op de muur (Ligt aan de structuurverf & kwaliteit en wat u wilt bereiken)(Even laten drogen) 
 7. Breng verf aan op de randen & op het grote oppervlak.
 8. Breng Structuur aan via de structuurroller. (Beter dan een blokkwast)Laten doen & structuurverf is succesvol aangebracht. 

Na het schilderen

Zodra het schilderen klaar is, verwijdert u met een vochtige doek de spetters van de vloer. Tevens dient u het schilderstape te verwijderen direct na het schilderen. Wanneer u hiermee te lang wacht, is de kans aanwezig dat u stukken verf mee trekt bij het verwijderen van het schilderstape.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *