Verf verwijderen | Afbladderende Verf

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven op welke manieren u verf kunt verwijderen. De verflaag dient verwijdert te worden als u het tijd vindt om er een nieuw kleurtje te geven of zodra de verf begint te bladderen. Op drie manieren kunt u de verf verwijderen;

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

  1. Verf verwijderen met afbijtmiddel;
  2. Verf afbranden/ föhnen;
  3. Verflaag verwijderen door middel van wegkrabben.

Alle drie de methodieken hebben zo hun voor en nadelen, wil je eenvoudig en snel aan het werk? Dan is het wegkrabben & daarna schuren veelal de beste optie. Zowel bij het afbranden als het inzetten van afbijtmiddel bent u veel tijd kwijt aan een goede voorbereiding. Maar met grote oppervlaktes moet u soms wel.

Afbladderende Verf verwijderen met afbijtmiddel

verflaag verwijderen

Lachend een verflaag afbranden

Als u verf gaat verwijderen met behulp van afbijtmiddel, zorg dan wel dat u altijd de juiste bescherming draagt. Maak gebruik van een veiligheidsbril, mondkapje en beschermende kleding/handschoenen om de huid en ogen te beschermen. Lees daarnaast altijd goed in de veiligheidsvoorschriften op de verpakking van het afbijtmiddel. Dit omdat het vaak een zeer agressief middel is dat er voor zorgt dat de verflaag los komt te zitten.

Zo werkt het verf afbijten / verwijderen via een afbijtmiddel

U smeert met een kwast het afbijtmiddel op het hout en laat het circa 15 á 20 minuten intrekken. Nadat het afbijtmiddel de tijd heeft gehad om goed in te trekken, gaat u met een verfkrabber over het stuk dat u hebt ingesmeerd om de verflaag te verwijderen. Zorg er wel voor dat de verfkrabber scherp is, zodat u niet veel kracht hoeft te zitten en de krabber het werk kunt laten doen. De kans bestaat namelijk dat wanneer u veel kracht gaat zetten, het hout (de ondergrond) onnodig beschadigingen op loopt die u nadien moet herstellen. Mocht het na de eerste keer niet alle verf verwijdert zijn, brengt u op de plekken waar nog verf zit, nogmaals afbijtmiddel aan tot dat het hout volledig schoon is van verf. Zodra alle verf is verwijderd, kunt u het hout goed gaan schuren. Beschadigingen die zijn ontstaan tijdens het afkrabben van de verflaag, kunt u met behulp van plamuur herstellen.

Afbladderende Verf afbranden/ föhnen

Bij het afbranden/ föhnen van de verflaag, gebruikt een u verfafbrander. Dit is een apparaat dat zeer warme lucht produceert. Hiermee verhit u de verflaag zodat deze gaat afbladderen. Zorg ervoor dat u tijdens het afbranden/föhnen van de verf, de verfafbrander niet te dicht op de verf houdt en dat u de verflaag geleidelijk warm maakt. Wanneer u dit niet doet, is de kans groot dat het hout eronder gaat verbranden. Nadat u de verf voldoende heeft verwarmt (de verflaag gaat bobbelen), kunt u met een scherpe verfkrabber de verflaag verwijderen. Nadat de gehele verflaag op deze manier is verwijderd, kunt u het hout grondig gaan schuren. Beschadigingen die zijn ontstaan tijdens het afkrabben van de verflaag, kunt u met behulp van plamuur herstellen.

Ook bij deze methodiek om bladderende verf te verwijderen is het van belang dat u goede veiligheidsmaatregelen neemt. U gaat namelijk met ‘vuur’ werken dus u moet ook in geval van nood een brandblusser in de buurt hebben.

Verflaag verwijderen met afkrabben

Wanneer er maar een paar plekken zijn waar de verf is gaan bladderen, is het vaak niet nodig om de gehele verflaag te verwijderen. Alleen op de plekken die slecht zijn, haalt u grondig een verfkrabber overheen. Nadat de loszittende verfdelen zijn verwijdert, kunt u grondig gaan schuren. Voor kleine oppervlaktes is afkrabben bijna altijd wel de beste methodiek.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen