Verflaag verwijderen

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven op welke manieren u verf kunt verwijderen. De verflaag dient verwijdert te worden zodra het begint te bladderen. Op drie manieren kunt u de verf verwijderen;
1) Verflaag verwijderen met afbijtmiddel;
2) Verflaag verwijderen met afbranden/föhnen;
3) Verflaag verwijderen doormiddel van wegkrabben.

Verflaag verwijderen met afbijtmiddel

verflaag verwijderenAls u verf gaat verwijderen met behulp van afbijtmiddel, zorg dan wel dat u altijd de juiste bescherming draagt. Maak gebruik van een veiligheidsbril, mondkapje en beschermende kleding/handschoenen om de huid en ogen te beschermen. Lees daarnaast altijd goed in de veiligheidsvoorschriften op de verpakking van het afbijtmiddel. Dit omdat het een zeer agressief/chemisch middel is dat er voorzorgt dat de verflaag los komt te zitten.

U smeer met een kwast het afbijtmiddel op het hout en laat het circa 15 á 20 minuten intrekken. Nadat het afbijtmiddel de tijd heeft gehad om goed in te trekken, gaat u met een verfkrabber over het stuk dat u hebt ingesmeerd om de verflaag te verwijderen. Zorg er wel voor dat de verfkrabber scherp is, zodat u niet veel kracht hoeft te zitten en de krabber het werk kunt laten doen. De kans bestaat namelijk dat wanneer u veel kracht gaat zetten, het hout (de ondergrond) onnodig beschadigingen op loopt die u nadien moet herstellen. Mocht het na de eerste keer niet alle verf verwijdert zijn, brengt u op de plekken waar nog verf zit, nogmaals afbijtmiddel aan tot dat het hout volledig schoon is van verf. Zodra alle verf is verwijderd, kunt u het hout goed gaan schuren. Beschadigingen die zijn ontstaan tijdens het afkrabben van de verflaag, kunt u met behulp van plamuur herstellen.

Verflaag verwijderen met afbranden/föhnen

Bij het afbranden/föhnen van de verflaag, gebruikt een u verfafbrander. Dit is een apparaat dat zeer warme lucht produceert. Hiermee verhit u de verflaag zodat deze gaat afbladderen. Zorg ervoor dat u tijdens het afbranden/föhnen van de verf, de verfafbrander niet te dicht op de verf houdt en dat u de verflaag geleidelijk warm maakt. Wanneer u dit niet doet, is de kans groot dat het hout eronder gaat verbranden. Nadat u de verf voldoende heeft verwarmt (de verflaag gaat bobbelen), kunt u met een scherpe verfkrabber de verflaag verwijderen. Nadat de gehele verflaag op deze manier is verwijderd, kunt u het hout grondig gaan schuren. Beschadigingen die zijn ontstaan tijdens het afkrabben van de verflaag, kunt u met behulp van plamuur herstellen.

Verflaag verwijderen met afkrabben

Wanneer er maar een paar plekken zijn waar de verf is gaan bladderen, is het vaak niet nodig om de gehele verflaag te verwijderen. Alleen op de plekken die slecht zijn, haalt u grondig een verfkrabber overheen. Nadat de loszittende verfdelen zijn verwijdert, kunt u grondig gaan schuren.