Aardlekschakelaar Aansluiten / Vervangen

In dit artikel van Mijnkluswijzer zullen we u helpen bij het aansluiten van een aardlekschakelaar. Een aardlekschakelaar aansluiten is een klus voor iedereen met gevorderde kennis van elektra. Heeft u beperkte kennis van elektra? Schakel dan een erkend installateur in.

De Aardlekschakelaar Kopen

Voor het kopen van een aardlekschakelaar kunt u bij een bekende partij als Bol.com zijn, (via deze link kom je op een handige top 10) of bekijk het totale overzicht (156 Aardlekschakelaren). Op dit gebied een bekende partij en ook een winkel waar veel specialisten zelf kopen. Beide shops hebben een groot assortiment.

Handleidingen van het installeren van een Aardlekschakelaar

Wij hebben enkele handleidingen bij elkaar gebracht voor onze bezoekers van de meeste verkochte aardlekschakelaars.

Meer over de Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar meet de stroom in de fase- en de nuldraad. Op het moment dat er te veel lekstroom in één van de twee draden wordt geconstateerd, zal de schakelaar afslaan en de installatie spanningsloos maken.

Belangrijk: Dit artikel is bedoeld voor iedereen met goede kennis van elektra die op zoek is naar wat houvast. Wij adviseren mensen met geringe kennis van elektra niet zelf aardlekschakelaars aan te sluiten. Ongelukken gebeuren helaas nog steeds te vaak.

Let op: Schakel de hoofdschakelaar uit om ongelukken te voorkomen.

Voordat we gaan beginnen met het stappenplan om een aardlekschakelaar aan te sluiten, is het belangrijk dat u de juiste componenten in huis haalt en de bijbehorende aansluitmaterialen. Allereerst is het belangrijk om zeker te weten wat voor type groepenkast u heeft.

Het aantal fasen van uw groepenkast / meterkast

U heeft een 1 fase groepenkast als:

  • Er 2 draden uit de onderkant uit uw groepenkast komen.
  • Er 220/230V op uw kWh-meter staat.

U heeft een 3 fase groepenkast als:

  • Er 4 draden uit de onderkant van uw groepenkast komen.
  • Er 3×220/230V of 380/400V op uw kWh-meter te lezen is.

Tip: Weet u het niet zeker? Uw netbeheerder kan u een definitief antwoord geven.

Let op: Een 4-polige aardlekschakelaar neemt meer modules in beslag als een 2-polige aardlekschakelaar. Ze zijn respectievelijk 2 modules en 4 modules breed.

  • Kies voor een 2-polige aardlekschakelaar als u een 1 fase groepenkast heeft.
  • Kies voor een 4-polige aardlekschakelaar als u een 3 fase groepenkast heeft.
Aardlekschakelaar aansluiten

Aardlekschakelaar aansluiten

In bovenstaande afbeelding ziet u links een 2-polige aardlekschakelaar en rechts een 4-polige aardlekschakelaar. Op beide componenten ziet u een testknop, het is van belang dat u deze regelmatig gebruikt om de werking van het component te testen.

Welk installatiedraad heb ik nodig bij aardlekschakelaar aansluiten?

Dat hangt er vanaf waar u de aardlekschakelaar op gaat aansluiten. Gaat u de installatieautomaten op een aardlekschakelaar aansluiten? Gebruik van 4 mm2 draad.

Tip: Dit geldt voor zowel 1 fase als 3 fase groepenkasten. Zorg ervoor dat er nooit meer dan 4 groepen achter één aardlekschakelaar aangesloten zijn.

Gaat u de aardlekschakelaar op de hoofdschakelaar aansluiten? Gebruik dan installatiedraad van 6 mm2.

Aardlekschakelaar aansluiten

Als het goed is, heeft u de volgende zaken inzichtelijk:

  • Het aantal fasen van uw groepenkast.
  • Welke type installatiedraad u dient te gebruiken.
  • Waar u de aardlekschakelaar wilt aansluiten.
  • Of u genoeg ruimte heeft in de groepenkast.

Het enige wat u nog rest is het aansluiten van de aardlekschakelaar. Dit kan verschillen per merk. Heeft u beperkte kennis van elektra en weet u niet precies hoe dit moet? Ons advies is om niet op basis van een stappenplan op het internet een aardlekschakelaar te gaan aansluiten met alle gevaren van dien. Schakel een erkend installateur in.

Setup Aardlekschakelaar in het huis:

aardlekschakelaar

Aardlekschakelaar Schema

 

Setup Aardlekschakelaar uitleg video

Aardschakelaar laten aansluiten? Vergelijk elektriciens!

Lukt het u niet om uw aardschakelaar aan te sluiten? Schakel dan een elektricien in. Maar wat zijn de kosten? Vul gratis het onderstaande formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van elektriciens in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen