kWh-meter aansluiten

kWh-meter aansluitenEen kWh-meter is een apparaat waarmee u inzicht krijgt in uw totale energie verbruik of het verbruik van bepaalde elektrische apparaten. Het verkrijgen van inzicht is een belangrijke eerste stap om te gaan besparen op uw energierekening. In dit artikel leggen we uit waar u op dient te letten bij kWh-meter aansluiten en verstrekken we een aantal handige tips om het gebruik van de kWh-meter te optimaliseren.

Dit is een klus bestemt voor klussers met goede kennis van elektra.
Dit artikel dient als houvast voor het aansluiten van een kWh-meter in de groepenkast. Heeft u beperkte kennis van elektra? Schakel dan een erkend installateur in.

Verschillende soorten kWh-meters

Het is mogelijk om kWh-meters in een stopcontact te pluggen en vervolgens de stekker van het betreffende elektrische apparaat in de meter te steken. Er zijn echter ook kWh-meters die in de meterkast aangesloten dienen te worden, deze meters meten meestal het totale energieverbruik van de woning. Het is echter ook mogelijk om het verbruik van specifieke lichtgroepen te meten. Dit worden ook wel DIN rail kWh-meters genoemd.
In dit artikel bespreken we handige informatie die van pas komt bij het aansluiten van een kWh-meter in de groepenkast.

Een voorbeeld van een elektrisch apparaat waar vaak een kWh-meter op aangesloten wordt, is een laadpaal. Dit is een laadstation voor elektrische voertuigen en door een kWh-meter aan te sluiten, krijgt u inzicht in het verbruik. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden m.b.t. kWh-meters en elektrisch laden? Kijk dan eens bij Laadpaal24.

kWh-meters worden ook vaak gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Slimme meters zijn in staat om de opbrengst van de zonnepanelen direct van het totale verbruik af te halen en zo het actuele verbruik weer te geven.

Kosten verrekenen met behulp van een kWh-meter

Een MID kWh-meter is verplicht als u uw kosten wilt gaan verrekenen. Het MID is een keurmerk dat staat voor Measuring Instrument Directive. Het keurmerk heeft zowel betrekking op directe als indirecte kWh-meters en is verplicht voor alle meters die worden gebruikt voor verreking. Controleer dus vóór u het apparaat wilt gaan aansluiten of het geschikt is voor verrekening.

kWh-meter aansluiten in de meterkast

Zoals bij bijna alle klussen met betrekking tot elektra begint het stappenplan met het uitschakelen van de spanning. Schakel de hoofdschakelaar in de groepenkast tijdelijk uit om veiligheid te garanderen. Vervolgens dient u de kWh-meter op de DIN rail te plaatsen en de installatiedraden met elkaar te verbinden. U sluit het apparaat aan op een installatieautomaat.
Afhankelijk van het type groepenkast en type kWh-meter dat u wilt gaan aansluiten, kunnen de volgende stappen variëren. Indien u niet zeker bent hoe u de draden dient aan te sluiten, adviseren wij te allen tijde een erkend installateur in te schakelen. Zoals eerder genoemd kunt u er ook voor kiezen om een stopcontact kWh-meter aan te sluiten, hier is geen kennis van elektra voor nodig en levert in veel gevallen hetzelfde resultaat.

Wij hopen u met dit artikel te hebben geholpen en hopen dat u veilig te werk zult gaan.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen