Elektra Buiten Aanleggen
In deze kluswijzer wordt de elektra in de tuin behandeld. Dit is een klus die iedereen kan uitvoeren, maar moet u op letten wanneer u zelf elektra in de tuin gaat aanleggen. Omdat elektra en vocht niet samen gaan, is het zaak dat u de juiste materialen gebruikt buitenhuis.
Materialen voor elektra buiten aanleggen
In dit artikel hebben wij de materialen gezet die u nodig heeft om elektra buiten op een veilige manier aan te leggen. U kunt namelijk niet de elektra materialen die u binnen gebruikt ook voor buiten gebruiken. De materialen voor buitenshuis en in de tuin, moeten tegen de verschillende weersomstandigheden bestand zijn. Vaak staat er op de verpakking van de materialen een IP-beschermingscode (voor buiten meestal IP44, spatwaterdicht), dat aangeeft waartegen het product is bestand.
1. Elektriciteitskabel buiten bovengronds
De kabel die u voor buiten gebruikt is de XMvK kabel. De XMvK kabel, is een buitenkabel die bestand is tegen vocht en mag alleen bovengronds worden toegepast. Deze buitenkabel mag niet in kabelgoten geplaatst of gebundeld met andere kabels worden, omdat de isolatie niet voldoende brandwerend is. In die gevallen is het aan te raden om de YMvKas kabel te gebruikten.
2. Een Grondkabel
De kabel die u voor buiten in de grond verwerkt, is de YMvKas kabel. Deze grondkabel heeft een stalen mantel, die de kabel bescherming geeft als u met een schep de kabel zou raken. Tevens dient de grondkabel minimaal 50cm diep in de grond te liggen. Onder de stalen mantel van de YMvKas kabel, zit direct een gevlochten aardscherm welke als aarde is te gebruiken. De stalen mantel van de grondkabel wordt nogal eens als aarde gebruikt, maar dit is niet de bedoeling.
3. Een Gietmof / Kabelmof
Een gietmof oftewel kabelmof gebruikt u bij verbindingen onder de grond. In de gietmof worden grondkabels met elkaar verbonden. Hierna wordt de gietmof gevuld met kunsthars, waardoor er een waterdichte verbinding ontstaat.
4. Kabeldoos
Om buitenkabels bovengronds met elkaar te verbinden, gebruikt u een kabeldoos. In de kabeldoos worden de buitenkabels met elkaar verbonden. De kabeldoos zijn meestal voorzien van een IP-beschermingscode IP65, wat inhoudt dat de kabeldoos waterwerend is. Tegenwoordig zijn de kabeldozen voorzien van zelfdichtende membraam doorvoeringen die de beschermingsgraad IP65 garanderen en hoeft u geen gebruik te maken van wartels.
5. IP44 Stopcontact Buiten
Wilt u een buitenstopcontact in de tuin, dan dient u een aangepast stopcontact aan te schaffen. Het type buitenstopcontact is te herkennen aan het klepje en heeft meestal IP-beschermingscode IP44. De beschermingscode houdt in, dat het buitenstopcontact spatwaterdicht is. Dit wil zeggen, dat het stopcontact niet is bestand om in het water te liggen. Daarom adviseren wij altijd, om een stopcontact op een minimale hoogte van 30cm boven de grond te plaatsen. Mocht er een fikse regenbui komen, dan is het risico dat het stopcontact onder water komt te staan zeer klein. Bij het aansluiten maakt u gebruik van een grond/buitenkabel.
- Meer info over het stopcontact vind u hier: Alles over het stopcontact
6. Een Buitenschakelaar
De buitenschakelaar is een schakelaar die spatwaterdicht is en heeft meestal de beschermingsgraad IP44. Net als bij een buitenstopcontact, is het verstandig om de buitenschakelaar op een minimale hoogte van 30cm boven de grond te monteren. Dit in het geval van een heftige regenbui. Daarnaast wordt een buitenschakelaar aangesloten op een buitenkabel/grondkabel.
Voordat u aan de slag gaat met het aanleggen van buiten elektra, is het verstandig om eerst in kaart te brengen waar u overal elektra wilt hebben. Hierdoor heeft u inzichtelijk waar kabels, buitenschakelaars, tuinverlichting en buitenstopcontacten moet komen en welke materialen u nodig heeft. Bewaar de tekening, zodat u over een jaar nog steeds weet, waar de elektra is aangebracht.
Kan iemand mij vertellen wat de minimale afstand moet zijn tussen een buiten kraan en een waterdicht wcd. Ik heb nl. een nieuwbouw woning gekocht en de aannemer heeft de buiten wcd schuin-onder de buitenkraan geplaatst