IP beschermingsgraad

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven over de beschermingsgraden van verlichting tegen het binnendringen van stof, vaste voorwerpen en vocht. Voor lampen in de tuin of op de badkamer, is het aan te raden om te kijken welke IP beschermingsgraad de lamp heeft zodat er geen gevaar kan komen met elektra.

De IP-codering (Ingress Protection system) is vastgelegd in de Europese norm EN60529. Deze norm definieert verschillende beschermingsgraden tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen, stof en vocht. De term ‘vreemde voorwerpen’ omvat zaken als vingers, voorwerpen en gereedschappen, die in aanraking kunnen komen met spanningvoerende delen van het apparaat (=verlichting).

Bedrading kopen bij Bol 

Het eerste cijfer van IP beschermingsgraad (vaste voorwerpen en stof)

IP 0x = Niet beschermd.
IP 1x = Beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 50mm.
IP 2x = Beschermd tegen contact van vingers met spanningvoerende delen en tegen vaste voorwerpen, met een diameter groter dan 12mm.
IP 3x = Beschermd tegen contact met spanningvoerende delen van gereedschappen, draad met een dikte van meer dan 2,5mm, beschermd tegen binnendringen van vaste voorwerpen met een diameter groter dan 2,5mm.
IP 4x = Beschermd tegen contact met spanningvoerende delen van gereedschappen, draad met een dikte van meer dan 1mm, beschermd tegen binnendringen van vaste voorwerpen met een diameter groter dan 1mm. Veelal IP44
IP 5x = Volledige bescherming tegen contact met spanningvoerende delen en tegen schadelijke ophoping van stof: er kan stof binnendringen, maar dit beïnvloed de werking niet. Veelal IP54
IP 6x = Volledige bescherming tegen contact met spanningvoerende delen en tegen binnendringen van stof.

Het tweede cijfer van IP beschermingsgraad (vocht)

IP x0 = Niet beschermend.
IP x1 = Waterdruppels die verticaal vallen, mogen geen nadelig effect veroorzaken.
IP x2 = Waterdruppels hebben onder een maximale hoek van 15 graden, geen nadelig effect.
IP x3 = Water vallend onder een hoek van maximaal 60 graden heeft geen nadelig effect.
IP x4 = Spatwater uit een willekeurige richting heeft geen nadelig effect.
IP x5 = Water uit willekeurige richting, afkomstig uit een spuitmond heeft geen nadelig effect. (diameter spuitmond 6,3mm, druk 30kPa)
IP x6 = Water uit willekeurige richting, afkomstig uit een spuitmond heeft geen nadelig effect. (diameter spuitmond 12,5mm, druk 100kPa)
IP x7 = Waterdicht: tijdelijk onderdompeling in water geeft onder gespecificeerde druk en tijd condities geen binnendringen van water in nadelige hoeveelheden.
IP x8 = Waterdicht: continue onderdompeling in water geeft onder gespecificeerde druk en tijd condities geen binnendringen van water in nadelige hoeveelheden.
IP x9 = Water dat onder sterk verhoogde druk tegen de behuizing wordt gesproeid, mag geen schade veroorzaken.

De bestendigheid tegen schokken (slagvastheid) wordt in de EN-norm 501102 vastgelegd. Hiervoor wordt de IK aanduiding gebruikt. Er bestaan geen armaturen of behuizingen die vandalisme kunnen voorkomen.
IK02 = standaard
IK04 = standaard plus
IK07 = versterkt
IK08 = vandalisme beschermd
IK09 = vandalisme bestendig

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen