inbouwspots plaatsen

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf inbouwspots kunt plaatsen. Het plaatsen is niet moeilijk, als u maar goed voorbereid aan het werk gaat.

Er zijn 4 verschillende uitvoeringen op het gebied van inbouwspots;

  • Led inbouwspots
  • Halogeen inbouwspots op 12Volt
  • Halogeen inbouwspots op 230Volt
  • Gloeilamp inbouwspots op 230Volt

Led inbouwspots

Led verlichting heeft de laatste tijd een snelle ontwikkeling doorgemaakt. De grote voordelen van Led verlichting/inbouwspots zijn, de lange levensduur en het lage energie verbruik. Wel is het zo dat Led inbouwspots qua aanschaf meer kosten, maar doordat de verlichting langer mee gaat, bent u op termijn goedkoper uit. De meeste Led inbouwspots gaan 50.000 branduren mee. Bij Led inbouwspots heeft u altijd een led-driver nodig. Wilt u de inbouwspots kunnen dimmen, let dan op dat de led-driver dimbaar is. Dat is niet bij iedere driver mogelijk. Bij led inbouwspots adviseren wij een minimale ruimte (ivm warmteafgifte) van 10cm tussen het verlaagde plafond en het originele (bestaande) plafond. Lees daarnaast altijd de gebruiksaanwijzing voordat u de inbouwspots gaat plaatsen.

Halogeen inbouwspots op 12Volt

Halogeen inbouwspots op 12Volt, worden meestal gebruikt in de badkamer in verband met de veiligheid. Hiervoor heeft u altijd een transformator nodig die stroomsterkte van 230Volt omzet naar 12Volt. Omdat de halogeen inbouwspots op 12Volt zijn aangesloten, is het ook energie zuiniger dan halogeen spots op 230Volt. Bij halogeen inbouwspots wordt ook geadviseerd om de ruimte tussen het originele en verlaagde plafond op minimaal 10cm te houden, in verband met de warmteafgifte. Wilt u de verlichting kunnen dimmen, dan heeft u een speciale halogeendimmer nodig.

Halogeen inbouwspots op 230Volt

Bij halogeen inbouwspots op 230Volt, heeft u geen transformator nodig. De inbouwspots kunt u dan ook direct aansluiten op het stroomnet van 230Volt. Een ander bijkomend voordeel, in vergelijking met halogeenspots op 12Volt is, dat u ook geen speciale halogeendimmer nodig heeft. Bij deze inbouwspots kunt u gewoon een gloeilampdimmer gebruiken, die een stuk goedkoper in aanschaf is.

Inbouwspots op 230Volt

Bij inbouwspots op 230Volt, wordt er gebruik gemaakt van een gloeilamp of reflectorlamp. Dit inbouwsysteem werkt op 230Volt, waardoor u geen transformator nodig heeft. Om de inbouwspots op 230Volt te kunnen dimmen, kunt u de gloeilampdimmer gebruiken.

Stappenplan inbouwspots plaatsen

Bij het plaatsen van inbouwspots, heeft u de volgende materialen nodig;

  1. Inbouwspots met lampjes (transformator/led-driver)
  2. Wandcontactdoos opbouw met randaarde
  3. Dimmer
  4. Kroonstenen
  5. Elektrisch snoer (3×0,75mm2)

Allereerst haalt u de stroom eraf, om veilig aan het werk te kunnen met de elektra. In de groepenkast zit de hoofdschakelaar waarmee u de stroomtoevoer kunt afsluiten. Bepaal waar de inbouwspot geplaatst moet worden. Hierbij moet u er wel opletten, dat de minimale afstand tussen de spots 30cm is. Tevens dient u ook rekening te houden met de maximale afstand, wat wordt beschreven in de gebruiksaanwijzing. Daarnaast worden er bij inbouwspots met halogeen en Led speciale aansluitkabels gebruikt, die bestand zijn tegen de warmteafgifte van de inbouwspots.

Wanneer duidelijk is waar de inbouwspots geplaatst moeten worden, dan kunt u de gaten gaan boren met behulp van een gatenboor in het verlaagde plafond. Kijk goed in de gebruiksaanwijzing welke diameter het gat moet hebben, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Bij halogeen inbouwspots op 12Volt, kunt u de transformator (en bij led de driver) door het geboorde gat steken en aansluiten op de wandcontactdoos opbouw met randaarde. Daarna kunt u het aansluitsnoer vanaf de transformator/led-driver door het gat naar buiten trekken, zodat u straks de lamp kunt aansluiten. Deze stap kunt u overslaan wanneer de inbouwspots op 230Volt werken.

Nu kunt u de inbouwspot armatuur monteren in het verlaagde plafond, waarna de lamp aangesloten kan worden. Zorg ervoor dat u alles controleert of het goed vast zit. Als dit is gebeurd, kunt u de stroom via de hoofdschakelaar in de groepenkast weer inschakelen.

LET OP!!!
Nooit de inbouwspots met welk materiaal dan ook afdichten, in verband met brandgevaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *