Inbouwspots plaatsen

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf spotjes kunt aansluiten / inbouwspots kunt plaatsen. Het plaatsen van spotjes is niet moeilijk, als u maar goed voorbereid aan het werk gaat.

Er zijn 3 verschillende uitvoeringen op het gebied van inbouwspots;

  • Led inbouwspots (er is eigenlijk geen enkele goede reden meer om niet meer voor LED te gaan)
  • Halogeen inbouwspots op 12Volt
  • Halogeen inbouwspots op 230Volt
    (De gloeilamp optie moet u volledig vervangen)

Bij nieuwe inbouwspots is er eigenlijk geen reden meer om niet voor LED te gaan. We hebben geen zin meer om zo’n opsomming met voor en nadelen van LED licht daarvoor te maken. Als je nog halogeen koopt snap je het gewoonweg niet. Ook de populaire gele mooie / warme kleur is via LED tegenwoordig haalbaar. Indien u halogeen spotjes wilt vervangen door LED dan moet u eerst deze kleurwijzer even door kijken:

kleuren-led-licht

Wilt u spotjes die wat witter licht geven ga dan voor 3000K – 4000K, waarbij 4000 ongeveer in de buurt komt bij TL verlichting op een kantoor. Wilt u dat warme licht nabootsen dat uit de Halogeen inbouwspots komt dan moet u rond de 2300K – 2700K zijn.

Belangrijk: Bij LED moet u wel altijd kijken of de lamp wel dimbaar is. Niet alle LED lampen kunnen dit aan.

LED Lampen Kopen

LED inbouwspots

LED verlichting heeft de laatste tijd een snelle ontwikkeling doorgemaakt. De grote voordelen van Led verlichting/inbouwspots zijn, de lange levensduur en het lage energie verbruik. Wel is het zo dat Led inbouwspots qua aanschaf meer kosten, maar doordat de verlichting langer mee gaat, bent u op termijn goedkoper uit. De meeste LED inbouwspots gaan 50.000 branduren mee.

Halogeen inbouwspots op 12Volt

Halogeen inbouwspots op 12Volt, worden meestal gebruikt in de badkamer in verband met de veiligheid. Hiervoor heeft u altijd een transformator nodig die stroomsterkte van 230Volt omzet naar 12Volt. Omdat de halogeen inbouwspots op 12Volt zijn aangesloten, is het ook energie zuiniger dan halogeen spots op 230Volt. Bij halogeen inbouwspots wordt ook geadviseerd om de ruimte tussen het originele en verlaagde plafond op minimaal 10cm te houden, in verband met de warmteafgifte. Wilt u de verlichting kunnen dimmen, dan heeft u een speciale halogeendimmer nodig.

Halogeen inbouwspots op 230Volt

Bij halogeen inbouwspots op 230Volt, heeft u geen transformator nodig. De inbouwspots kunt u dan ook direct aansluiten op het stroomnet van 230Volt. Een ander bijkomend voordeel, in vergelijking met halogeenspots op 12Volt is, dat u ook geen speciale halogeendimmer nodig heeft. Bij deze inbouwspots kunt u gewoon een gloeilampdimmer gebruiken, die een stuk goedkoper in aanschaf is.

Inbouwspots op 230Volt

Bij inbouwspots op 230Volt, wordt er gebruik gemaakt van een gloeilamp of reflectorlamp. Dit inbouwsysteem werkt op 230Volt, waardoor u geen transformator nodig heeft. Om de inbouwspots op 230Volt te kunnen dimmen, kunt u de gloeilampdimmer gebruiken.

Stappenplan inbouwspots plaatsen

Bij het plaatsen van inbouwspots, heeft u de volgende materialen nodig;

  1. Inbouwspots met lampjes (transformator/led-driver)
  2. Wandcontactdoos opbouw met randaarde
  3. Dimmer
  4. Kroonstenen
  5. Elektrisch snoer (3×0,75mm2)

Allereerst haalt u de stroom eraf, om veilig aan het werk te kunnen met de elektra. In de groepenkast zit de hoofdschakelaar waarmee u de stroomtoevoer kunt afsluiten. Bepaal waar de inbouwspot geplaatst moet worden. Hierbij moet u er wel opletten, dat de minimale afstand tussen de spots 30cm is. Tevens dient u ook rekening te houden met de maximale afstand, wat wordt beschreven in de gebruiksaanwijzing. Daarnaast worden er bij inbouwspots met Halogeen en Led speciale aansluitkabels gebruikt, die bestand zijn tegen de warmteafgifte van de inbouwspots.

Wanneer duidelijk is waar de inbouwspots geplaatst moeten worden, dan kunt u de gaten gaan boren met behulp van een gatenboor in het verlaagde plafond. Kijk goed in de gebruiksaanwijzing welke diameter het gat moet hebben, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Bij halogeen inbouwspots op 12Volt, kunt u de transformator (en bij led de driver) door het geboorde gat steken en aansluiten op de wandcontactdoos opbouw met randaarde. Daarna kunt u het aansluitsnoer vanaf de transformator/led-driver door het gat naar buiten trekken, zodat u straks de lamp kunt aansluiten. Deze stap kunt u overslaan wanneer de inbouwspots op 230Volt werken.

Nu kunt u de inbouwspot armatuur monteren in het verlaagde plafond, waarna de lamp aangesloten kan worden. Zorg ervoor dat u alles controleert of het goed vast zit. Als dit is gebeurd, kunt u de stroom via de hoofdschakelaar in de groepenkast weer inschakelen.

LET OP!!! Nooit de inbouwspots met welk materiaal dan ook afdichten, in verband met brandgevaar.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen