In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt beschreven hoe u zelf plinten kunt leggen & plaatsen. Er zijn verschillende soorten plinten die u kunt gebruiken. Dat zijn; overzet plinten, plakplinten, plinten met kliksysteem en massieve plinten. Hieronder wordt uitgelegd hoe u zelf de plinten kunt aanbrengen en hebben wij tevens een instructievideo geplaatst waarin uitleg wordt gegeven hoe u zelf plinten met een kliksysteem kunt plaatsen. Het plaatsen van de plinten is de laatste fase in het laminaatvloer leggen of parketvloer leggen.
Instructievideo Plinten Leggen
Plinten plaatsen via een kliksysteem(staande plint)
Op de instructievideo is te zien hoe u zelf een plint kunt plaatsen met behulp van een kliksysteem. Het grote voordeel van een kliksysteem is, dat de plint altijd mooi/strak aansluit op de muur. Omdat muren niet altijd 100% recht zijn, zal met deze plint de kansen op kieren het meest worden tegen gegaan. Met behulp van de bijgeleverde mal, bepaald u waar de clips op de muur worden geplaatst. Kijk voor de juiste afstand tussen de clips en de juiste boor altijd in de meegeleverde gebruiksaanwijzing. Dit kan per leverancier verschillen. Boor de gaten in de muur en monteer daarna de clips op de wand. Daarna kunt u de plinten vast klikken in de clips. Wanneer u 2 plinten met elkaar gaat verbinden, plaats u een extra clip zodat u een mooi eindresultaat krijgt. Met de hulpstukken kunt u zowel binnen- als buitenhoeken maken. Deze hulpstukken brengt u aan met montagekit. Het is ook mogelijk om geen hulpstukken te gebruiken, maar om de plinten verstek te zagen. Met behulp van een verstekbak, kunt u de hoeken verstek zagen.
Plakplinten leggen (liggende plint)
Plakplinten zijn liggende plinten. Deze zijn gemakkelijk aan te brengen, omdat op de achterzijde van de plint een plakstrook aanwezig is. U maakt de plakplint op maat en plakt deze op de vloer. Zorg er wel voor dat de ondergrond waarop de plakplint wordt bevestigd, stof- en vetvrij is. Bij de hoek dient u gebruik te maken van een verstekbak. Let er op dat u de plakplinten schuin afzaagt, zodat deze strak tegen elkaar komen te liggen. In sommige winkels zijn ook kniptangen verkrijgbaar, waarmee u de plakplinten niet hoeft te zagen, maar op maat kan knippen. Een nadeel van plakplinten is dat de kans aanwezig is, dat ze los gaan zitten op den duur. Al komt dit wel met de modernere systemen minder vaak voor.
Plakplinten leggen tip: Zorg dat u scherp met u ruimte omgaat en bijvoorbeeld bij het laminaat leggen niet teveel ruimte overlaat en dat uw plakplinten te smal blijken. Dit probleem komt vaak voor.
Wat te doen als plakplinten loslaten?
Als de plakplinten na jaren loslaten (of bij slechte plaatsing). Kunt u het beste het volgende doen:
- Maak de plakplint die los begint te zitten in het geheel los
- Probeer de Tape te Verwijderen (Sticky Tape Remover of Wasbenzine, lees hier alles over tape verwijderen )
- Maak de ondergrond goed schoon
- Gebruik dubbelzijdig tape voor Plinten om de plinten weer de vloer vast te maken.
Overzet plinten plaatsen (staande plint)
Bij overzet plinten wordt eerst de oude plint verwijderd. Vervolgens plaatst u een houten lat tegen de muur waarna de overzet plint op de houten lat geschroefd/gespijkerd kan worden. Een voordeel van overzet plinten is, dat er voor de hoeken hulpstukken zijn te verkrijgen waardoor u niet verstek hoeft te zagen.
Massieve plinten plaatsen (staande plint)
Massieve plinten kunt u op 2 manieren tegen de wand bevestigen; verlijmen of schroeven. Als u de plinten met behulp van montagekit aan de wand gaat brengen, zitten er wel nadelen aan. Vast is vast en als u in de toekomst een andere plint wilt waarbij de bestaande plint verwijdert dient te worden, zal dit bij verlijmde plinten een stuk lastiger gaan. Tevens is de kans op beschadigingen bij het verwijderen van vast verlijmde plinten aan de wand zeer groot. Het voordeel in vergelijking met het schroeven van plinten, is dat verlijmen van plinten een stuk sneller gaat. Als u gaat schroeven is het aan te raden om de plint om de 35cm vast te zetten met een schroef voor een mooi eind resultaat.
hallo,
Bedankt voor de info. Ik heb echter een vraagje. Ik heb een laminaat vloer, waarbij er een stuk ruimte is van de muur tot het laminaat (ik zie dus een randje ondervloer). Nu wil ik plakplinten gebruiken, maar ik vraag me af of ik deze helemaal tegen de muur aan moet plakken of ook ruimte moet houden. De vloerenboer vertelde mij dat de ruimte is omdat het kan uitzetten.
Ik hoor het graag hoor. Bedankt
Kees
Beste Kees-Jan
Als ik dit zo hoor zou ik inschatten dat deze helemaal tegen de muur aan geplakt moeten worden. Daar zijn plinten immers voor gemaakt: voor de afwerking. Ik ken natuurlijk niet precies de situatie maar dit lijkt me de oplossing.
Het uitzetten van het laminaat zelf klopt zeker. Als je het laminaat zeer strak tegen de muur zet gaat dit problemen opleveren. Voor het laminaat moet je wat ruimte overhouden.
Groet,
MijnKluswijzer.nl
Hallo,
Ik wil hoge plinten plaatsen, nu zit ik met een probleem qua hoogte in de vloer waar voorheen een muur is uitgebroken. (Open keuken)
Hoe is dit mooi op te lossen zodat ik de plint kan laten doorlopen zonder dat het raar uit ziet?
Oké, maar als je de plakplint tegen de muur aanplakt en het laminaat zet uit dan gaat de plakplint mee en waar moed die dan naar toe?